Οι χρήστες των social media είναι πλέον εξοικειωμένοι με ένα φαινόμενο που τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται όλο και μαζικά, στην αντίδραση του κόσμου μέσα στα κοινωνικά μέσα για κάποιο σημαντικό θέμα. Πρόκειται για την κουλτούρα του #cancel η οποία έχει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα μέχρι στιγμής.
Ουσιαστικά, η cancel culture είναι οι μαζικές αναρτήσεις πολλών χρηστών οι οποίες περιλαμβάνουν όλες το ίδιο hashtag με στόχο αυτό, να ανέβει στις τάσεις και να πάρει δημοσιότητα. Κατά κανόνα τα hashtag που περιλαμβάνουν και τη λέξη cancel (που σημαίνει ακυρώνω, ακύρωσε) έχουν στόχο να πλήξουν κάποιο άτομο ή εταιρεία, εκφράζοντας τη μαζική αγανάκτηση.
Ωστόσο ενώ αυτός είναι ο κανόνας, τη χώρα μας είδαμε σήμερα μία εξαίρεση του. Στο hashtag #cancel_skroutz, που σήμερα ήταν και πιθανώς να είναι ακόμη πρώτο στις τάσεις του Twitter, οι περισσότεροι χρήστες είναι με το μέρος της εταιρείας Skroutz, με πολλούς από αυτούς να εκφράζουν την ικανοποίηση τους από αυτήν.
Το #cancel_skroutz ξεκίνησε σήμερα έπειτα από δημοσιεύματα σε μερίδα του τύπου για φημολογούμενη απάτη εις βάρος πελατών της εταιρείας. Τυγχάνει όμως τα δημοσιεύματα αυτά να αναρτήθηκαν σε μέσα συμφερόντων ενός μεγαλοεπιχειρηματία, που πρόσφατα άνοιξε πλατφόρμα η οποία έχει το ίδιο αντικείμενο με αυτή που «δέχεται επίθεση» από χρήστες των social media.
Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για κάτι κατευθυνόμενο, ωστόσο τις περισσότερες φορές το ένστικτο των χρηστών των social media δεν πέφτει έξω. Οπότε καλό θα είναι να αρχίσουμε να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας για το πως μία τάση στα social media μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων.