15 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 20 Απριλίου, 2026
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟΗΕ: Η Ρωσία καταγγέλλει εμπλοκή των ΗΠΑ σε πρόγραμμα ανάπτυξης βιολογικών όπλων...

ΟΗΕ: Η Ρωσία καταγγέλλει εμπλοκή των ΗΠΑ σε πρόγραμμα ανάπτυξης βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με «εμπλοκή» των ΗΠΑ στην εικαζόμενη ανάπτυξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.


«Η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποβάλει καταγγελία στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας» σχετικά με «δραστηριότητες των ΗΠΑ που σχετίζονται με βιολογικά όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι η καταγγελία συνοδεύτηκε από σχέδιο ψηφίσματος.


Για «επινόηση» του Κρεμλίνου έκανε λόγο η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι ξεκάθαρα επινόηση, που προβάλλεται χωρίς ίχνος απόδειξης», είπε και συμπλήρωσε «Οφείλω όμως να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσω: Η Ουκρανία δεν έχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων… Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πρόγραμμα βιολογικών όπλων».


Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι χρηματοδότησε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι έχει βρει στοιχεία για αυτό σε ουκρανικά εργαστήρια.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στόχος του προγράμματος ήταν «η δημιουργία ενός μηχανισμού για την κρυφή εξάπλωση θανατηφόρων παθογόνων παραγόντων».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως διατυπώσει τέτοιες κατηγορίες σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από την πλευρά τους, τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Κίεβο έχουν αρνηθεί την ύπαρξη εργαστηρίων για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.
Το 2018 η Ρωσία είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι διεξήγαγαν απόρρητα βιολογικά πειράματα σε εργαστήριο της Γεωργίας, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που – όπως και η Ουκρανία – φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ThessPress
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.