Πολλοί χρήστες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM), τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, πιστεύουν τα προγράμματα αυτά έχουν συνειδητές εμπειρίες όπως και οι άνθρωποι. Αυτό αναφέρει μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neuroscience of Consciousness».Οι ειδικοί στην τεχνολογία και την επιστήμη απορρίπτουν συντριπτικά την ιδέα ότι τα σημερινά ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν συνείδηση ή αυτογνωσία με τον ίδιο τρόπο που έχουν οι άνθρωποι και τα ζώα. Αλλά καθώς τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσονται γίνονται ολοένα και πιο εντυπωσιακά και έχουν αρχίσει να δείχνουν σε έναν εξωτερικό παρατηρητή σημάδια που μοιάζουν με ύπαρξη συνείδησης.
Το μοντέλο Claude 3 Opus που κυκλοφόρησε πρόσφατα, για παράδειγμα, κατέπληξε τους ερευνητές με τη φαινομενική αυτογνωσία και την προηγμένη κατανόηση του. Ένας μηχανικός της Google απολύθηκε το 2022 όταν δήλωσε δημόσια ότι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυσσε τότε ο γίγαντας των διαδικτυακών υπηρεσιών άρχιζε να εμφανίζει συμπεριφορές «ευαισθησίας» παρόμοιες με την ανθρώπινη ευαισθησία.
Στη νέα μελέτη οι ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του University College London υποστήριξαν ότι η αντίληψη της συνείδησης στην τεχνητή νοημοσύνη είναι εξίσου σημαντική με το αν είναι πραγματικά αισθανόμενο χαρακτηριστικό ή όχι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς εξετάζουμε το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης όσον αφορά τη χρήση, τη ρύθμιση και την προστασία από αρνητικές επιπτώσεις λένε οι ερευνητές.
Η μελέτη αυτή έρχεται αμέσως μετά από μια έρευνα που αναφέρει ότι το GPT-4, το LLM που βασίζεται το ChatGPT, πέρασε το τεστ Turing το οποίο κρίνει αν μια τεχνητή νοημοσύνη δεν διακρίνεται από έναν άνθρωπο σύμφωνα με άλλους ανθρώπους που αλληλεπιδρούν μαζί της.Ο ερευνητές ζήτησαν από εκατοντάδες χρήστες προγραμμάτων LLM να περιγράψουν το πώς βίωναν την αλληλεπίδραση με αυτά.Το βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα LLM δείχνουν σημάδια συνείδησης κάτι που δείχνει ότι η «λαϊκή διαίσθηση» σχετικά με τη συνείδηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποκλίνει από τις διαισθήσεις των ειδικών. Οι ερευνητές λένε ότι η ασυμφωνία αυτή μπορεί να έχει «σημαντικές επιπτώσεις» για το νομικό και ηθικό καθεστώς της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι ερευνητές λένε επίσης ότι η μελέτη τους δείχνει ότι οι μη ειδικοί δεν καταλαβαίνουν την έννοια της συνείδησης όπως την αντιλαμβάνεται ένας νευροεπιστήμονας ή ψυχολόγος. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι αυτή η πραγματικότητα δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο μέλλον της βιομηχανίας της τεχνητής νοημοσύνης.Σύμφωνα με τους ερευνητές οι λαϊκές ψυχολογικές αποδόσεις της συνείδησης μπορεί να επηρεάσουν μελλοντικές ηθικές ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη, ανεξάρτητα από το αν διαθέτει πραγματικά συνείδηση ή όχι. Το βάρος της κοινής γνώμης και οι ευρείες αντιλήψεις του κοινού γύρω από οποιοδήποτε θέμα συχνά κατευθύνει την θέσπιση κανόνων επηρεάζοντας στην προκειμένη περίσταση την τεχνολογική ανάπτυξη.
Naftemporiki.gr