27.7 C
Thessaloniki
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣO μαέστρος Στάθης Σούλης για τη συναυλία «Μεγάλες Ώρες»: «Το κοινό να...

O μαέστρος Στάθης Σούλης για τη συναυλία «Μεγάλες Ώρες»: «Το κοινό να είναι έτοιμο για μια ολοκληρωμένη αλλά και μεγαλειώδη εικόνα της μουσικής»

Μία εξαιρετική και πολυσύνθετη μουσική εμπειρία θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το κοινό της Θεσσαλονίκης το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου (ώρα 20:30), στο Θέατρο Δάσους.

Πρόκειται για τη συναυλία «ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ» με τον συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, μία παραγωγή της «Πεμπτουσίας», όπου μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία και το sold out που σημείωσε στο Ηρώδειο, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, με ερμηνευτές τη Γλυκερία, τον Δημήτρη Μπάση, τον Απόστολο Μόσιο και την Ελεάννα Βαρελά. Συμπράττει η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Στάθη Σούλη. Αφηγητής ο ηθοποιός Σπύρος Μαβίδης σε κείμενα του Αλέξανδρου Φωτεινού.

Ο μαέστρος Στάθης Σούλης, είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος μουσικός της νέας γενιάς, που με το πάθος και την αφοσίωση σε αυτό που κάνει, έχει καταφέρει να διευθύνει σημαντικές ορχήστρες εντός και εκτός Ελλάδας και να συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου. Ο κ. Σούλης μίλησε στο thesspress.gr για το μουσικό αποτύπωμα της συναυλίας «ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ» που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις ιδιαιτερότητες που έχει για τους συντελεστές, μία τόσο μεγάλη και απαιτητική παραγωγή.

Πώς βιώνετε το να είστε μαέστρος σε ένα τόσο πολυσύνθετο έργο του Ανδρέα Κατσιγιάννη, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει θρησκευτικό κατά κάποιο τρόπο περιεχόμενο;

«Ακριβώς. Είναι ιδιαίτερα η χαρά μου να συμμετέχω από αυτή τη θέση σε ένα τελετουργικό θα έλεγε κανείς. Διότι πέραν του περιεχομένου, έχουμε να κάνουμε και με τη μουσική αλλά και με τον στίχο ενός έργου. Αν τα αντιμετωπίσει κανείς σαν συμφωνικά έργα, επειδή είναι γραμμένο για συμφωνική ορχήστρα και όχι μόνο, μπορεί να αντιληφθεί από αυτή τη μαγεία, το πόσο δύσκολο αλλά και προκλητικό με την καλή έννοια είναι να αγγίξει κανείς αυτό το έργο. Για αυτό εμένα με μαγεύει και η μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη αλλά και η διαδικασία να σμίξουν οι διαφορετικοί κόσμοι του παραδοσιακού, του λαϊκού, του κλασσικού ήχου σε μία τέτοια βραδιά και σε ένα τέτοιο έργο».

Πόσο εύκολο είναι για ένα μαέστρο αλλά και για το σύνολο των καλλιτεχνών που συμμετέχετε, να δημιουργήσετε μία ατμόσφαιρα κατάνυξης στο κοινό;

«Έχει να κάνει με το πόσο καλή προετοιμασία έχουμε κάνει μεταξύ μας. Με το κατά πόσο είμαστε στην ψυχική κατάσταση και ηρεμία όπου θα μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που πρόκειται να γίνει. Αν καταφέρουμε να το δημιουργήσουμε πάνω στη σκηνή, θα περάσει και κάτω στους ακροατές.

Προσωπικά νιώθω ευγνώμων γιατί όλα αυτά τα χρόνια, ο βασικός μου ρόλος πέρα από αυτόν του μαέστρου, ήταν να καταφέρω τη χημεία που υπάρχει πάνω στη σκηνή την ώρα της συναυλίας ή της παράστασης, να την περάσω στο ακροατήριο. Αυτό ξεκινάει από εμάς και το κατά πόσο έχουμε καλή σχέση τόσο μουσικά, όσο και ανθρώπινα.

Για το συγκεκριμένο έργο είναι τέτοια η συνθήκη και με αυτούς τους συντελεστές, που πιστεύω ότι όπως και στην Αθήνα πέρσι στο Ηρώδειο που κάναμε την ίδια παραγωγή, έτσι και στη Θεσσαλονίκη θα το αποτυπώσουμε με την ίδια αγάπη και φροντίδα».

Ποια είναι τα στοιχεία του έργου που το καθιστούν πρόκληση για ένα μαέστρο;

«Είναι πάντα πρόκληση οτιδήποτε παντρεύει πολλά είδη μουσικής μαζί. Το συγκεκριμένο έργο παντρεύει το συμφωνικό κλασικό ρεπερτόριο με το παραδοσιακό και το λαϊκό. Το λαϊκό και το παραδοσιακό προκύπτει και από τα όργανα που συμμετέχουν. Συμμετέχει το σαντούρι που είναι το όργανο του κ, Κατσιγιάννη, είναι μέσα το κανονάκι που παίζουν η ομάδα που ανήκει στην ορχήστρα του, η Εστουδιαντίνα, υπάρχει μέσα το μπουζούκι, υπάρχουν μέσα και οι λαϊκές φωνές, η κ. Γλυκερία, ο κ. Μπάσης, αλλά και η αφήγηση που το κάνει ακόμη πιο κλασικίζων ας πούμε στα αυτιά μας. Και υπάρχει μία πολυμελής χορωδία που αποτελείται από περίπου 100 άτομα που θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Φανταστείτε όλα αυτά μαζί σε μία παλέτα να ενωθούν, πόση μαγεία δημιουργείται».

Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στο κοινό της Θεσσαλονίκης που θέλει να έρθει και να παρακολουθήσει την παράσταση;

«Μόνο αγάπη, χαρά και να είναι έτοιμο να δει μία ολοκληρωμένη αλλά και μεγαλειώδη εικόνα της μουσικής, γιατί μιλάμε για πολλούς ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτό. Μουσικούς, τραγουδιστές, τον κ. Αντρέα Κατσιγιάννη και τους υπόλοιπους συντελεστές. Είναι ένα βήμα προς την μουσική ολοκλήρωση της συγκεκριμένης βραδιάς και καλώ όλους να μας αγκαλιάσουν, όπως αγκαλιαζόμαστε και εμείς κι έχουμε στόχο να τους αγκαλιάσουμε με τη μουσική μας».

Ποιο ρόλο κατά τη γνώμη σας καλείται να παίξει σήμερα η μουσική ως προς την πνευματική και ψυχική ανάταση των ανθρώπων μέσα σε ένα περιβάλλον με διαρκείς αντιξοότητες και προκλήσεις;

«Ανακούφιση μπορεί να προσφέρει και κάποιου είδους ψυχικής ηρεμίας και γαλήνης κόντρα σε αυτά που βιώνουμε τόσο στον κόσμο, όσο και στις προσωπικές μας υποθέσεις. Γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς καθημερινά παλεύουμε με προκλήσεις. Είτε τη φλόγα, είτε το νερό, αλλά δυστυχώς μας ταλαιπωρούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο.

Θα έλεγα ότι για μένα η μουσική υπήρχε πάντα ως ένα καταφύγιο τόσο στους δύσκολους καιρούς, όσο και στους ωραίους. Νομίζω ότι είτε δύσκολα είτε ευχάριστα τα πράγματα, καταλήγουν πάντα μέσα από τη μουσική σε πιο απαλά μονοπάτια και μονοπάτια ψυχικής χαράς έστω και για λίγο. Εύχομαι και για πολύ για τον καθένα, αλλά έστω και αν κάποιος αναζητήσει για λίγο αυτό το δρόμο, μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει».

«Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πατέρα Αδριανό εκ μέρους της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου που έχει αναλάβει την παραγωγή, για όλη τη συνεργασία και την άψογη επικοινωνία που είχαμε όλον αυτόν τον καιρό και ένα τελευταίο ευχαριστώ στον κ. Κατσιγιάννη για την επιλογή του στο πρόσωπό μου και τη συνεργασία μας».

Περισσότερες πληροφορίες για την συναυλία ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 22/9, ώρα 20:30 στο Θέατρο Δάσους μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ