24.5 C
Thessaloniki
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜενδώνη: Τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό

Μενδώνη: Τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό

Τα μέτρα στήριξης για τον χώρο του Πολιτισμού αλλά και τους κανόνες με τους οποίους θα επαναλειτουργήσουν μουσεία, θέατρα, πρόβες, γυρίσματα αλλά και live παραστάσεις παρουσίασε η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη την Πέμπτη.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ισχύουν άμεσα πέραν των όσων ήδη ισχύουν είναι:

– η αναδρομική κάλυψη εργαζομένων των οποίων η σύμβαση έληξε πρόωρα από 12 έως 29 Φεβρουαρίου μετά από αίτηση στην ΕΡΓΑΝΗ

– η αναδρομική κάλυψη όσων απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3 έως 20/4 και είχα κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14-15 Μαΐου μετά από δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ

– η αναδρομική κάλυψη όσων από 1η Ιουνίου 2019 και έως 1η Μαρτίου 2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό (θα πάρουν 800 ευρώ)

– Για τις κατηγορίες αυτές η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο

– Στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπ. Πολιτισμού με απευθείας επιχορήγηση 2,5 εκατ. ευρώ.

– Εντάσσονται στο πρόγραμμα στήριξη οι ταξιθέτες και οι ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

– Διπλασιάζονται οι επιχορηγήσεις για το Θέατρο και επεκτείνεται η θεατρική περίοδος 2019-2020 έως 31η Μαΐου και της περιόδου 2020-2021 έως 31η Δεκεμβρίου

– Δεν θα ζητηθεί επιστροφή επιχορηγήσεων αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις

– Χορηγείται κουπόνι με 18μηνη ισχύ για τη δυνατότητα παρακολούθησης στο μέλλον για όσους έχουν κλείσει εισιτήρια για παραγωγές που ακυρώθηκαν.

– Δημιουργείται μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών μέσα από ειδική πλατφόρμα από τις 13 Μαΐου στην ΕΡΓΑΝΗ

– Θα ψηφιστούν άμεσα διατάξεις κατά της πειρατείας

Πώς θα ανοίξουν μουσεία, θερινά σινεμά και ζωντανά θεάματα

Η κυρία Μενδώνη ανακοίνωσε και το πώς θα ανοίξουν αρχαιολογικοί χώροι, θερινά σινεμά και ζωντανά θεάματα:

– Στους αρχαιολογικούς χώρους που ανοίγουν στις 18 Μαΐου θα τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών ανά ώρα, θα συστήνεται η χρήση μάσκας, θα υπάρχει ειδική διαδικασία ρύθμισης ροής εισόδου-εξόδου

– Στα θερινά σινεμά που θα ανοίξουν από 1η Ιουνίου θα ισχύει όριο 40% στην πληρότητα με σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών και ειδικών κανόνων υγιεινής

– Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα που μπορούν να ξεκινήσουν από 18 Μαΐου θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις, να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός σε κλειστούς χώρους παράλληλα με απολυμάνσεις με διάλυμμα χλωρίνης πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας/γυρίσματος, οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα, αντισηπτικά και προστευτική προσωπίδα στις πρόβες ενώ θα προβλέπονται ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήρια, βεστιάριο κλπ

– Τα ζωντανά θεάματα θα πραγματοποιούνται με πληρότητα 40%, η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων, σε περίπτωση ορθίων θεατών η απόσταση θα είναι 1,5 μέτρο

– Θα διοργανωθούν 200 «μικρά πολιτιστικά δρώμενα με κόστος 2 εκατ. ευρώ σε αρχαιολογικούς χώρους ενώ με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ οι δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν.

«Πρωτοβουλίες όπως το Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών εντάσσονται μέσα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις γιατί βάζουν κριτήρια, όρους και ξεκαθαρίζουν το τοπίο. Θεωρώ ότι θα πετύχει, διότι ένα μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου και των δημιουργών θέλει να γίνει αυτό το μητρώο.

Θα έλεγα ότι τις τελευταίες μέρες, διαβάζοντας τα ΜΜΕ, απαιτεί αυτή την πρωτοβουλία, ακριβώς γιατί η πανδημία ανέδειξε ότι ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα των κλάδων του Πολιτισμού, ήταν το μη χαρτογραφημένο τοπίο. Όμως και ανεξαρτήτως πανδημίας, από τη στιγμή που η Πολιτεία το θέλει και επενδύει σε αυτό, και το θέλουν και οι ενδιαφερόμενοι, είναι το πλέον διαφανές και αντικειμενικό μέσο προκειμένου να καθοριστούν πολιτικές και να προγραμματιστούν τα επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης στον χώρο του Πολιτισμού.

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για το ποιοι θα ενταχθούν σε αυτό, η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι «θα ενταχθούν όλοι όσοι έχουν οποιασδήποτε μορφής κωδικό», ενώ ως προς τα κριτήρια ένταξης, συμπλήρωσε ότι «θα είναι αρκετά χαλαρά, με την έννοια ότι απαιτείται ένα τυπικό πτυχίο, όποιας σχολής και όποιας μορφής, που να δείχνει αυτό που δηλώνει ο ενδιαφερόμενος, με έναν συνδυασμό ενός μίνιμουμ αριθμό ενσήμων που έχει κολλήσει στη συγκεκριμένη δραστηριότητα».

   Για τις εκδηλώσεις της Επιδαύρου, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «είναι μέρος του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, επομένως η καλλιτεχνική διευθύντρια και το διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ θα αποφασίσουν το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν, γιατί πρέπει να προσαρμοστούν πλέον στα νέα δεδομένα οι παραστάσεις». «Δυνητικά μπορούν να ξεκινήσουν από τις 15/7 και μετά», σημείωσε, προσθέτοντας ως προς τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης και την Ολυμπίας ότι «βεβαίως θα ανοίξουν 18/5, όπως άλλωστε και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι».

   «Το θέμα των φεστιβάλ, από τη στιγμή που δεν είναι κρατικό φεστιβάλ, όπως είναι το Αθηνών-Επιδαύρου, έγκειται στον κάθε διοργανωτή στο κατά πόσο θα είναι σε θέση να τα πραγματοποιήσουν», δήλωσε η υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είναι προφανές ότι και στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία που είναι ευθύνη του ΥΠΠΟΑ και σε όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώνονται από εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟ είμαστε σε διαβούλευση και τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση θα έχουμε απολύτως καθορίσει και την προσέλευση και την έξοδο και φυσικά θα έχουμε ορίσει τις θέσεις που θα πρέπει να είναι ο κάθε καθήμενος ή ο κάθε όρθιος. Αυτό σημαίνει επιπλέον ταξιθεσία, επιπλέον προσωπικό ασφάλειας και φύλαξης του χώρου. Για όλα αυτά έχουν ληφθεί πρόνοιες. Στον ιδιωτικό τομέα, η ίδια η αγορά θα αυτορυθμιστεί και θα δούμε πώς θα λειτουργήσει», συμπλήρωσε.

   Τέλος, ως προς τα έσοδα που αναμένονται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ), η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια κρίση είναι προφανές ότι κανένας δεν προσδοκά ότι θα έχει τα ίδια έσοδα. Παρόλα αυτά το ΤΑΠ έχει λάβει πρόνοιες ώστε να ενισχύσει τα έσοδά του από δραστηριότητες που την προηγούμενη χρονιά ήταν ανύπαρκτες», είπε, φέρνοντας τα παραδείγματα των πωλητηρίων και αναψυκτηρίων.

«Οργανώθηκαν και οργανώνονται συστηματικά τα πωλητήρια ώστε να υπάρξουν πόροι πολλοί μεγαλύτεροι από αυτοί που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, στους περισσότερους και δη στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους δεν υπήρχαν αναψυκτήρια. Ήταν κλειστά για πέντε χρόνια.

Τα αναψυκτήρια αυτά θα αρχίσουν σταδιακά να λειτουργούν, στη λογική που λειτουργούν και οι άλλοι χώροι εστίασης και καφέ. Επομένως έσοδα θα υπάρχουν και από εκεί. Επιπλέον, το ΤΑΠ ήδη βρίσκεται σε ανανέωση του e-shop προκειμένου η σελίδα του, η οποία δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, να αρχίσει να λειτουργεί. Από εκεί προσβλέπω ότι θα υπάρχουν επιπλέον έσοδα. Σε κάθε περίπτωση ας περιμένουμε να δούμε την τελική ανταπόκριση του κόσμου και θα κάνουμε τη δέουσα αποτίμηση», κατέληξε η κ. Μενδώνη.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ