33 C
Thessaloniki
Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
Αρχική ΥΓΕΙΑ Με ήπια συμπτώματα τα κρούσματα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας σε ανθρώπους στη χώρα μας–...

Με ήπια συμπτώματα τα κρούσματα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας σε ανθρώπους στη χώρα μας– Συστάσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους, ξυλοκόπους, κυνηγούς

Ήπια συμπτώματα εμφανίζουν τα περιστατικά κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας που καταγράφονται στην χώρα μας σε ανθρώπους, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Προϊσταμένη του Τμήματος Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών και αν. προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφία Βασιλειάδου. Καθώς, ωστόσο, η νόσος προσβάλλει τον άνθρωπο και τα ζώα και προκαλείται από το τσίμπημα ενός είδους τσιμπουριού, η κ. Βασιλειάδου υπογραμμίζει την ανάγκη ενημέρωσης των επαγγελματικών ομάδων που έρχονται σε επαφή με έντομα, όπως οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί και οι ξυλοκόποι, ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί επίσημα πέντε εγχώρια κρούσματα Κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας (Tick-borne Encephalitis TBE) σε ανθρώπους: ένα στην Ανατολική Μακεδονία το 2014, ένα στην Πελοπόννησο το 2015 και τρία κρούσματα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας για το 2021, καθώς και δύο εισαγόμενα (ταξιδιώτες από χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης).

Η κ. Βασιλειάδου επισημαίνει ότι τα εγχώρια περιστατικά αφορούν άτομα με επαγγελματικές δραστηριότητες αυξημένου κινδύνου (κτηνοτρόφους-βοσκούς) ενώ αναφέρει ότι η Διεύθυνση ενημερώθηκε και για ένα ακόμη περιστατικό, το έκτο κατά σειρά, σε κτηνοτρόφο στη Ροδόπη. «Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν είναι σύνηθες, ωστόσο στις χώρες της κεντρικής, της βόρειας και της ανατολικής Ευρώπης υπάρχουν αρκετά περιστατικά» σχολιάζει.

Για τον τρόπο εμφάνισης των κρουσμάτων της νόσου στην Ελλάδα εκτιμά ότι προφανώς το μολυσμένο τσιμπούρι έφτασε στη χώρα μας κατά τη μεταφορά ζώων. Για το λόγο αυτό υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να διενεργούνται αποπαρασιτώσεις και απεντομώσεις ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών όπως η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών και η ευλογιά για τα αιγοπρόβατα.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζει ότι «ο γενικός πληθυσμός δεν κινδυνεύει από τη στιγμή που δεν έρχεται σε επαφή με εκμεταλλεύσεις ζώων γιατί εκεί υπάρχουν τσιμπούρια» και τονίζει ότι στις εγκαταστάσεις με ζώα θα πρέπει να γίνονται απεντομώσεις με τα κατάλληλα μέσα, τακτικές αποπαρασιτώσεις των ζώων αλλά και μυοκτονίες, αφού τα μικρά τρωκτικά είναι οι φυσικοί υποδοχείς του ιού. Επιπλέον οι χώροι στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί ενώ η επεξεργασία των ζωικών προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο (π.χ. παστερίωση).

Σε ό,τι αφορά την ύπαιθρο, αναφέρει ότι αν μια περιοχή δεν βρίσκεται κοντά σε μια κτηνοτροφική μονάδα δεν είναι τόσο μεγάλος ο κίνδυνος προσβολής ενός ανθρώπου από τη νόσο μέσω τσιμπήματος από τσιμπούρι, ωστόσο συνιστά την προσεκτική απομάκρυνση του εντόμου αν αυτό εντοπιστεί στο ανθρώπινο δέρμα. Παραπέμπει, τέλος, σε πληροφορίες που έχει δημοσιοποιήσει ο ΕΟΔΥ αναφορικά με τη μετάδοση της νόσου της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας στους ανθρώπους και τα ζώα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μεντβέντεφ: Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα «εκτινάξει» το βαρέλι στα 400 δολάρια

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε πως η πρόταση που φέρεται να έκανε η Ιαπωνία για επιβολή ανώτατου ορίου στην...

Θεσσαλονίκη: Mε την πρόφαση αγοράς πατινιού του απέσπασε 20.900 ευρώ

22χρονος με την πρόφαση αγοράς ηλεκτρικού πατινιού, απέσπασε 20.900 ευρώ από τον 41χρονο πωλητή του, στη Θεσσαλονίκη. Ο...

Σήμερα γιορτάζει το… μπικίνι

Ήταν 5 Ιουλίου του 1946 όταν ο Γάλλος μηχανικός Λουί Ρεάρ, παρουσίασε το πρώτο σύγχρονο μπικίνι στην ιστορία.

Νέος «Τειρεσίας»: Έρχεται για να «φακελώνει» τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο

Σε φάση σχεδιασμού από τις αρμόδιες υπήρεσιες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται ο νέος «Τειρεσίας». Στόχος είναι να καταγράφει...