22.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΥΓΕΙΑ “Κάντε ένα διάλειμμα”: H σημασία της ξεκούρασης από τη δουλειά

“Κάντε ένα διάλειμμα”: H σημασία της ξεκούρασης από τη δουλειά

Οι σημερινοί εργαζόμενοι βιώνουν συνεχόμενες εργασιακές απαιτήσεις, οι οποίες αυξάνουν το στρες και την κούραση τους και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική τους υγεία.

Συνεπώς, η ανάγκη για ανάρρωση από την εργασία είτε κατά τη διάρκεια ή μετά το πέρας της εργασιακής ημέρας γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Τα εργασιακά διαλείμματα είναι μία χρήσιμη πρακτική ανάρρωσης, αρκεί να τα αξιοποιήσει ο εργαζόμενος σωστά και να επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή αποσύνδεση από τη δουλειά κατά τη διάρκειά τους. Στην πραγματικότητα, δεν είναι το ίδιο το διάλειμμα ή η παύση της εργασίας που βοηθάει στην ξεκούραση, αλλά το είδος των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται κατά το διάστημα αυτό.

Τα διαλείμματα από τη δουλειά ποικίλλουν σε μορφή και διάρκεια, και συμπεριλαμβάνουν τόσο μια σύντομη παύση κάποιων λεπτών ή ωρών, αλλά και την παύση κατά την περίοδο της άδειας των εορτών και του καλοκαιριού. Ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των ειδών διαλειμμάτων είναι η δυνατότητα που δίνεται στον εργαζόμενο να αποστασιοποιηθεί από τη δουλειά του και να χαλαρώσει. Η αποστασιοποίηση αυτή και η απουσία της εργασιακής πίεσης κατά το διάστημα των διαλειμμάτων, είναι αυτή που βοηθάει τον εργαζόμενο να αναρρώσει. Συγκεκριμένα, όταν οι εργασιακές απαιτήσεις και υποχρεώσεις δεν είναι πλέον παρούσες, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, μετά το πέρας της δουλειάς, ο εργαζόμενος μπορεί να αποφορτιστεί και να ανανεώσει τους πόρους του (για παράδειγμα να επανακτήσει την ενέργειά του).

Είδη εργασιακών διαλειμμάτων και πώς να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο

Συνήθως τα πιο μεγάλα “διαλείμματα” από τη δουλειά είναι οι διακοπές των εορτών και του καλοκαιριού. Μετά από τις διακοπές, οι εργαζόμενοι είναι συνήθως ανανεωμένοι και έτοιμοι να ανταπεξέλθουν εκ νέου στις εργασιακές απαιτήσεις της καθημερινότητας. Σύμφωνα με έρευνες, η επαρκής ξεκούραση κατά τις διακοπές αυξάνει σημαντικά την ευημερία των εργαζομένων και την απόδοσή τους στην εργασία τους, καθώς και την εργασιακή τους δέσμευση. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες συνθήκες που συμβάλλουν στην ξεκούραση κατά τις διακοπές και κάποιες άλλες που δε βοηθούν τους εργαζομένους. Για παράδειγμα, είτε μείνει κανείς σπίτι είτε φύγει εκτός, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να επιδίδεται σε χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση βιβλίων και οι βόλτες στη φύση και να αποφεύγει την ενασχόληση με εργασιακά καθήκοντα. Ακόμη, έχει βρεθεί ότι βοηθάει η αποφυγή της συζήτησης για τις αρνητικές πλευρές της δουλειάς, καθώς και η αποφυγή άλλων κουραστικών υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπως για παράδειγμα, επισκευές στο σπίτι ή απαιτητικές εξωτερικές δουλειές. Τέλος, είναι θεμιτό κατά την περίοδο των διακοπών οι εργαζόμενοι να μη συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τους πόρους που χρειάζονται κατά τη δουλειά τους, ώστε να τους ανανεώσουν και να τους έχουν πάλι διαθέσιμους μόλις επιστρέψουν. Για παράδειγμα, όταν η δουλειά εμπεριέχει σωματική καταπόνηση και απαιτεί καθημερινή κίνηση, οι διακοπές είναι καλό να εστιάζουν στη χαλάρωση και την αποφυγή έντονων σωματικών δραστηριοτήτων.

Μία άλλη μορφή διαλείμματος από τη δουλειά είναι τα σαββατοκύριακα, τα οποία αν αξιοποιηθούν σωστά είναι επαρκή για την ανάρρωση των εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, η αποσύνδεση του εργαζομένου από τη δουλειά είναι βοηθητική, κλείνοντας, για παράδειγμα, τον υπολογιστή, όπως επίσης και η παντελής έλλειψη ενασχόλησης με τα εργασιακά ζητήματα. Επίσης, έχει βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη η θετική σκέψη και η εστίαση στα χαρακτηριστικά της δουλειάς που μας αρέσουν και μας γεμίζουν. Τέλος, η χαλάρωση και η επίδοση στην άθληση ή δραστηριότητες μάθησης, π.χ. εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, συνεισφέρει στην ξεκούραση κατά το σαββατοκύριακο, ενώ αντίθετα η ενασχόληση με άλλες κουραστικές υποχρεώσεις (που ενδεχομένως μπορούν να αποφευχθούν) έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ξεκούραση.

Τέλος, η πιο συχνή και συνηθισμένη μορφή διαλείμματος, είναι αυτή κατά το μεσημεριανό στη δουλειά, ή κάποιο άλλο σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στην εργασιακή ημέρα. Τα συχνά εργασιακά διαλείμματα έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα αφού ενισχύουν τη συγκέντρωση, τα κίνητρα και την ευημερία των εργαζομένων. Κατά τα διαλείμματα αυτά, είναι πιο εύκολο να αναρρώσουν οι εργαζόμενοι που επιδίδονται σε δραστηριότητες, όπως κοινωνικοποίηση με συναδέλφους, ακρόαση μουσικής ή περπάτημα. Αντίθετα, δε βοηθάει να προετοιμάζει κανείς στο διάλειμμα του έγγραφα για την επόμενη συνάντηση ή να συνεχίζει τη δουλειά. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνες, βοηθάει περισσότερο να κάνει κανείς ένα μεγάλο διάλειμμα, παρά πολλά μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα.

Τέλος, τα εργασιακά διαλείμματα δεν έχουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού πολλές φορές εμπεριέχουν ανθυγιεινές πρακτικές. Συνηθισμένες πρακτικές διαλείμματος εμπεριέχουν το κάπνισμα, την κατανάλωση καφεΐνης και την ενασχόληση με ηλεκτρονικές συσκευές. Μία ωφέλιμη πρακτική από την άλλη, είναι η άσκηση και οι διατάσεις, οι οποίες έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, καθώς μειώνουν σημαντικά τους πόνους που αισθάνονται οι εργαζόμενοι από την καθιστική καθημερινότητα και βελτιώνουν τη διάθεση.

Συνοψίζοντας, είτε ολιγόλεπτα είτε εβδομαδιαία, τα διαλείμματα από τη δουλειά βοηθούν ιδιαίτερα στην ανάρρωση από τον εργασιακό φόρτο και στην ενισχυση της δέσμευσης και της παραγωγικότητας. Μία προϋπόθεση, ωστόσο, είναι κατά τα διαλείμματα αυτά να μη συνεχίζουν οι εργαζόμενοι την ενασχόληση με εργασιακά ζητήματα και να μην υιοθετούν συνήθειες που είναι βλαβερές για την υγεία τους, αλλά αντίθετα να εφαρμόζουν πρακτικές που τους χαλαρώνουν.

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί και δεν υποκαθιστά ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Οι πληροφορίες παρέχονται υπεύθυνα από αξιόπιστες πηγές για ενημερωτικούς σκοπούς.

Γράφει η: Ιωάννα Κουτσιώνα, Εργασιακή Ψυχολόγος MSc

Ευχαριστούμε το WellnessLab!

ΠΗΓΗwellnesslab

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6 Κινήσεις που Πρέπει να Κάνετε πριν Μετακομίσετε στο Νέο σας Σπίτι

Η μετακόμιση σε ένα καινούργιο σπίτι είναι μια εμπειρία ζωής που λίγοι άνθρωποι περιγράφουν ως ευχάριστη. Γι’αυτό είμαστε εμείς εδώ για...

Υπογράφεται τη Δευτέρα η σύμβαση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά

Ως το πρώτο σημαντικό βήμα για την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, ενός πολιτιστικού πνεύμονα πρασίνου για την Δυτική Θεσσαλονίκη,...

Οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα επαναληφθούν “πολύ σύντομα”, δηλώνει η Τεχεράνη

Το Ιράν θα επιστρέψει "πολύ σύντομα" στις διαπραγματεύσεις για να επανέλθει στη συμμόρφωση με τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό...

Η Ελλάδα ένωσε τη φωνή της με τον κόσμο στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης

"Make love not CO2". Ελληνιστί: "Κάντε έρωτα και όχι διοξείδιο του άνθρακα". Xιλιάδες νέες και νέοι ύψωσαν τα πολύχρωμα πλακάτ τους...