13.5 C
Thessaloniki
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ΥΓΕΙΑ Γρίπη των πτηνών: Οδηγίες του ΕΦΕΤ για τον χειρισμό και το μαγείρεμα...

Γρίπη των πτηνών: Οδηγίες του ΕΦΕΤ για τον χειρισμό και το μαγείρεμα των πουλερικών

Η γρίπη των πτηνών είναι μια μολυσματική νόσος που προκαλείται από τον τύπο Α του ιού της γρίπης.


Η γρίπη των πτηνών προσβάλλει όλα τα πτηνά αλλά κυρίως τα εκτρεφόμενα είδη (κοτόπουλα, γαλοπούλες, πάπιες, χήνες) όπου η νόσος μπορεί να πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Ως φυσική δεξαμενή του ιού θεωρούνται τα υδρόβια αποδημητικά πουλιά που μεταφέρουν τον ιό κατά τις μεταναστεύσεις τους. Από τους 15 ορότυπους που συνήθως προσβάλουν τα πτηνά, οι υπότυποι Η5 και Η7 προκαλούν την υψηλής παθογονικότητας μορφή της νόσου που χαρακτηρίζεται και από μεγάλη μεταδοτικότητα και είναι υπεύθυνοι για τις μέχρι σήμερα επιδημίες.

Γρίπη των πτηνών: Σχέση με την δημόσια υγεία
Οι άνθρωποι δεν προσβάλλονται από την γρίπη των πτηνών. Σποραδικά κρούσματα εμφανίζονται σε άτομα που έχουν στενή επαφή με νοσούντα πουλερικά (εκτροφείς, σφαγείς κλπ.),ενώ η μετάδοση από σε άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει τεκμηριωθεί.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια σε χώρες που έχουν εμφανιστεί επιδημίες γρίπης των πτηνών, αλλά προληπτικά συστήνεται η λήψη μέτρων ώστε να αποφεύγεται η επαφή με ζωντανά πουλερικά σε υπαίθριες αγορές, πτηνοτροφεία ή αγροκτήματα. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή κάποιο αλκοολούχο αντισηπτικό αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο προφύλαξης.

Γρίπη των πτηνών: Σχέση με την τροφική αλυσίδα
Η μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο από το κρέας μολυσμένων πουλερικών και των προϊόντων τους δεν έχει τεκμηριωθεί. Ο ιός θανατώνεται με κατάλληλο ψήσιμο σε θερμοκρασία 70ο C στο εσωτερικό του τροφίμου όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα.

Οι καταναλωτές πάντως θα πρέπει γενικά να τηρούν τις καλές πρακτικές υγιεινής στην διαχείριση και προετοιμασία των τροφίμων και συγκεκριμένα:
Να ψήνουν καλά τα κρέας των πουλερικών και των προϊόντων τους συμπεριλαμβανομένων και των αυγών και των αυγοπροϊόντων (σε θερμοκρασία > 70 °C)


Να πλένονται προσεκτικά με σαπούνι και νερό όλες οι επιφάνειες και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στη διαχείριση του ωμού κρέατος των πουλερικών


Πηγή: http://www.efet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Άρωμα από τον Σερ Άντονι Χόπκινς για καλό σκοπό

Όταν ο Σερ Άντονι Χόπκινς έμαθε ότι ένα στα τέσσερα παιδιά στην Αμερική μπορεί να πεινάει μέχρι το τέλος του έτους,...

Οι ηλεκτρονικές ετικέτες στα ράφια λιανικής δίνουν πληροφορίες στα έξυπνα κινητά

Μια ακόμη νέα τεχνολογία κάνει την εμφάνιση της στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στο κλάδο της λιανικής. ...

Ένα σπάνιο εντυπωσιακό τριπλό κρατήρα φωτογράφισε στον Άρη το Mars Express της ESA

Ο 'Αρης διαθέτει πολλούς κρατήρες στην επιφάνεια του, απομεινάρια από παλαιές πτώσεις αστεροειδών και κομητών. Το σκάφος...

Δήμος Θεσσαλονίκης: Αλλάζουν όψη οι σχολικές αυλές με βιοκλιματικές παρεμβάσεις

Νέα όψη πρόκειται να αποκτήσουν οι αυλές τριών σχολικών συγκροτημάτων στις περιοχές της τέταρτης και της πέμπτης δημοτικής κοινότητας μέσα από...