«Δε θα υπάρξει ποτέ μια μαγική στιγμή επανένωσης- Αδύνατη η επιθυμία της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών» αναφέρει ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου
Το Βρετανικό Μουσείο προσπαθεί να δυσκολέψει όσο μπορεί την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με το νέο επιχείρημα που προτάσσει να είναι πως «βρέθηκαν ανάμεσα σε ερείπια.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η διαμάχη για τα γλυπτά του Παρθενώνα έχει βαθύνει αφού η Ελλάδα απέρριψε ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου ότι μεγάλο μέρος του αγάλματος, που αφαιρέθηκε με εντολή του Λόρδου Έλγιν, ανασύρθηκε «από τα ερείπια» γύρω από το μνημείο.
Η δήλωση, που έγινε σε μια συνάντηση της Unesco την περασμένη εβδομάδα, έδωσε μια νέα τροπή στη μακροχρόνια πολιτιστική διαμάχη και ήρθε μόνο λίγες μέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πρόθυμο να συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας τα αρχαία γλυπτά να επανενωθούν με άλλους θησαυρούς στην Αθήνα.
«Μεγάλο μέρος της ζωφόρου στην πραγματικότητα ανασύρθηκε από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα», είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου, Δρ Τζόναθαν Ουίλιαμς, στην ετήσια συνάντηση της διακυβερνητικής επιτροπής του οργανισμού παγκόσμιας κληρονομιάς για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών. «Αυτά τα αντικείμενα δεν παραβιάστηκαν όλα από το κτίριο όπως έχει αναφερθεί», πρόσθεσε.
Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας, επικαλούμενοι μάρτυρες εκείνης της εποχής, υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι τα γλυπτά αποσπάστηκαν βίαια από τον ναό του 5ου αιώνα π.Χ. με τη βοήθεια μαρμάρινων πριονιών σε πλήρη γνώση του Έλγιν, του τότε πρεσβευτή της Βρετανίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία.