38 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
Αρχική Χωρίς κατηγορία Φυματίωση: Συμπτώματα & θεραπεία

Φυματίωση: Συμπτώματα & θεραπεία

Ρεπορτάζ: Βάσω Τζίτζικα

Η φυματίωση είναι σοβαρή ασθένεια, που στο παρελθόν οδήγησε στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σήμερα παραμένει σοβαρή, πλήττοντας εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως στις υποανάπτυκτες χώρες. Γι’ αυτό τον λόγο παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για την δημόσια υγεία.

Μιλώντας αποκλειστικά στο στο thesspress.gr η κυρία Ανδρονίκη Κοντού, Γενικός και οικογενειακός γιατρός ,Συντονίστρια 2ης ΤΟΜΥ Αιγάλεω, Μέλος Επιτροπής Λοιμώξεων ΚΥ Αιγάλεω, Μέλος ΔΣ ΤΟΜΥ 1ης και 2ης ΔΥΠΕ, καθώς και μέλος της ομάδας Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση της ΠΦΥ, τονίζει πως η φυματίωση προσβάλλει κυρίως τους εξασθενημένους οργανισμούς.

«Το μυκοβακτηρίδιο της Φυματίωσης γίνεται ενεργό όταν το αμυντικό μας σύστημα δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή του. Μερικοί άνθρωποι νοσούν αμέσως μετά την μόλυνση και άλλοι αργότερα όταν για κάποιο λόγο μειωθεί η άμυνα του οργανισμού τους. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι περισσότερο ευαίσθητες ομάδες είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, με χρόνια Νεφρική Νόσο, με αιματολογικά νοσήματα, ή με κατάχρηση αλκοόλ ή τοξικών ουσιών. Επίσης οι ομάδες των ατόμων που βρίσκονται υπό αγωγή ανοσοκαταστόλης φορείς HIV αλλά και άτομα με ένδεια φαγητού, τονίζει η κα Κοντού, επισημαίνοντας πώς η διάγνωση της φυματίωσης είναι κλινική και τίθεται από τον συνδυασμό της υποψίας και των θετικών κλινικοεργαστηριακών και απεικονιστικών ευρημάτων.

 Η γιατρός Ανδρονίκη Κοντού αναφέρει ποιες άλλες ασθένειες – εκτός της φυματίωσης – έχουν τον μολυσματικό ιο του μυκοβακτηριδίου. «Αρκετές φορές έχει υπάρξει διαφοροδιαγνωστικός προβληματισμός μεταξύ φυματίωσης και λεμφώματος. Αυτό οφείλεται στο ότι η φυματίωση ως ενεργός φλεγμονώδης νόσος εμφανίζει αιματολογικές διαταραχές, οπότε θα πρέπει να διευκρινίζεται σε έναν ασθενή αν η επιδείνωση των ευρημάτων οφείλεται στην ίδια την νόσο ή αν συνυπάρχει TB λοίμωξη».

Περί θεραπείας…

Η θεραπεία αντιμετώπισης της φυματίωσης είναι χρονοβόρα και ο ασθενής πρέπει να παίρνει φάρμακα για 6 έως 12 μήνες.

«Η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να χορηγείται εγκαίρως με σκοπό και στόχο την ίαση, την διακοπή της μεταδοτικότητας και την πρόληψη της ανάπτυξης αντοχής στα αντιφυματικά φάρμακα. Μετά το πέρας των δύο εβδομάδων θεραπείας οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν σαφή βελτίωση και παύουν να είναι μεταδοτικοί. Οι παρενέργειες , οι οποίες θα μπορούσαν να εμφανιστούν αφορούν στην συσχέτιση που έχει αναφερθεί με την ηπατοτοξικότητα και την περιφερική νευρίτιδα και γι’ αυτό δίνονται εξαρχής συμπληρωματικά φάρμακα. Η φυματίωση πλήττει κυρίως τους πνεύμονες. Ωστόσο, μπορούν να προσβληθούν ο εγκέφαλος, το ουροποιητικό, οι οφθαλμοί, το δέρμα, τα ώτα και ο σκελετικός άξονάς μας», επισημαίνει η ίδια.

Ο καλύτερος τρόπος είναι η πρόληψη

Σύμφωνα με την κυρία Κοντού η τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής έχει μεγάλη σημασία στην σημερινή εποχή. Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει άμεση διάγνωση και θεραπεία του ιού. Εκπαίδευση των ασθενών για κάλυψη του στόματος τους κατά τον βήχα και τον πταρμό καθώς και την πλήρη συμμόρφωση τους με την φαρμακευτική  τους αγωγή . Μην αμελούμε τον εμβολιασμό με το BCG , το οποίο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και γίνεται στην ηλικία των 6 ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Πυροβόλησε και σκότωσε αδέσποτο σκύλο σε χωριό του Κιλκίς

Άντρας πυροβόλησε και σκότωσε αδέσποτο σκύλο στην πλατεία του χωριού Ποντοηράκλεια του Κιλκίς. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκε στο όχημα...

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ανασύρθηκε 75χρονος από θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 75χρονος. από τη θαλάσσια περιοχή της Νέας Ποτίδαιας του Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής. Ο...

ΚΚΕ: Άμεσα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα

«Ο κίνδυνος ενός “μπλακ άουτ” εν μέσω καύσωνα φέρνει στο προσκήνιο τις τραγικές συνέπειες για τον λαό από τον ενεργειακό σχεδιασμό, που...

Βελόπουλος: Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ευθύνεται για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την σύσκεψη που είχε το πρωί με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος...