26.5 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ένα kookoonari μας μαθαίνει τα μυστικά του Zero Waste

Ένα kookoonari μας μαθαίνει τα μυστικά του Zero Waste

Λίγο καιρό πριν ξεσπάσει η πανδημία, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είχε αναδυθεί στην κορυφή της ατζέντας παγκοσμίως. Ωστόσο, παρά το ότι το ενδιαφέρον έχει μετακινηθεί στην ανακάλυψη του εμβολίου για τον κορονοϊό, δεν σημαίνει ότι προβλήματα όπως η εκτεταμένη χρήση του πλαστικού που καταλήγουν στους ωκεανούς, η υπερθέρμανση του πλανήτη κ.α. έχουν πάψει να υφίστανται.

Το κίνημα του Zero Waste προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει, να εκπαιδεύσει και εν τέλει να εμπνεύσει στους ανθρώπους έναν κόσμο με μηδενική παραγωγή απορριμμάτων. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής και καθημερινών μας συνηθειών, έχοντας μεγαλύτερη επίγνωση για τον κύκλο ζωής των υλικών που χρησιμοποιούμε και τη δυνατότητα περαιτέρω επεξεργασίας και επανάχρησης όσων θεωρούμε απορρίμματα.

Κάπου εδώ, έρχεται ένα kookoonari, που από το 2019 εκπαιδεύει παιδιά και ενήλικες στη φιλοσοφία του Zero Waste, κάνοντας την αρχή από την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής και θέλοντας να μετατρέψει ένα νηπιαγωγείο, στο πρώτο zero waste νηπιαγωγείο της χώρας.

Η Μαρία Στρούμπα που είναι εμπνεύστρια και επικεφαλής της ομάδας που τρέχει το συγκεκριμένο project, μας μίλησε για το kookoonari, αλλά και γενικότερα για το πώς η φιλοσοφία του zero waste μπορεί να εφαρμοστεί και να έχει άμεσες, θετικές συνέπειες στη ζωή μας και στον πλανήτη.

Μαρία Στρούμπα , photo credits: Εμμανουέλα Κυριακοπούλου

Τί είναι το kookoonari;

To kookoonari είναι ένα project που έχει διακριθεί μέσα στα 15 project που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα START – Create Cultural Change. Aυτή την περίοδο υλοποιείται στο 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής και έχει στόχο να εκπαιδεύσει την σχολική κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς μαθαίνουν στην πράξη τις αρχές του Zero Waste, δηλαδή τη διαδικασία παραγωγής μηδενικών απορριμμάτων. Σαν γενικότερος στόχος είναι να ελαττωθούν τα σκουπίδια στο σχολείο και κατ’ επέκταση μέσω της εκπαίδευσης των ενηλίκων, τα σκουπίδια των σπιτιών των μαθητών/τριών. Οι γονείς που έχουν έρθει στα εργαστήρια είναι σίγουρα πιο ευαισθητοποιημένοι από τους γονείς που δεν έχουν μάθει κάτι παραπάνω για το πώς να μειώσουν τα απορρίμματα τους στο σπίτι.

Photo Credits: Δημήτρης Πολίτης

Τί δράσεις υλοποιεί αυτή την περίοδο το kookoonari;

Πριν την περίοδο της καραντίνας υλοποιήθηκαν δράσεις τόσο για τα παιδιά όσο τους ενήλικες του 10ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής (γονείς και εκπαιδευτικούς). Με τα παιδιά διερευνήσαμε τα είδη των απορριμμάτων που παράγουν, κατασκευάσαμε τη δική μας πλαστελίνη, τα δικά μας χρώματα, φυτέψαμε παραδοσιακούς σπόρους λαχανικών και οργανώσαμε το πρώτο zero waste καρναβαλίστικο πάρτι. Παράλληλα, αναπτύξαμε κάποιες προτεινόμενες δραστηριότητες που υλοποιούσαν μόνοι τους οι νηπιαγωγοί, χωρίς τη δική μας παρουσία, για να εμβαθύνουν στο Zero Waste. Οι δράσεις υλοποιούνταν μία φορά ανά δύο εβδομάδες.

Την περίοδο που πηγαίναμε στο νηπιαγωγείο το πρωί για τα παιδιά, το απόγευμα υλοποιούσαμε εργαστήρια με τους ενήλικες. Έγινε στην αρχή μία παρουσίαση των αρχών του zero waste και κάποια πρακτικά παραδείγματα αλλαγής στην καθημερινότητα μας. Έπειτα ακολούθησαν εργαστήρια κατασκευής κερομάντηλων τροφίμων, δηλαδή πανιών πολλαπλών χρήσεων που αντικαθιστούν την χρήση polybag, αλουμινόχαρτου και ζελατίνας.

Photo Credits: Δημήτρης Πολίτης

Σε συνεργασία με μία καλλιτέχνιδα πραγματοποιήσαμε ένα εργαστήριο όπου μάθαμε να κατασκευάζουμε πάνινες τσάντες και πάνινα σακουλάκια για αγορά χύμα τροφίμων, ενώ διοργανώσαμε και ένα εργαστήριο φυσικών καλλυντικών με τη συμμετοχή συνεργάτη που φτιάχνει φυσικά σαπούνια στην Ξάνθη.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας λόγω κορονοϊού, υλοποιήσαμε δράσεις  με τα παιδιά μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου (π.χ. φυσικές βαφές για τα αυγά). Επίσης διοργανώσαμε το webinar «Trashy Talk: Μαθαίνοντας το Zero Waste» με την ομάδα Ethical Paths, όπου συμμετείχαν άτομα από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα αναρτούσαμε και αναρτούμε στα social media της σελίδας μας kookoonari-κές προτάσεις, ώστε να γεμίσει κανείς τον ελεύθερό του χρόνο με λίγο πιο “περιβαλλοντικές” δραστηριότητες. Μέσα στους επόμενους στόχους είναι να φτιάξουμε ένα βιβλιαράκι με υλικό που μαζέψαμε από τις επισκέψεις μας στο νηπιαγωγείο και τις δράσεις με τα παιδιά, καθώς και να γυρίσουμε ένα μικρό ντοκιμαντέρ για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του project.

Photo Credits: Δημήτρης Πολίτης

Τι ακριβώς είναι το Zero Waste;

Το Zero Waste είναι ένα κίνημα που έχει σαν στόχο να προωθήσει πρακτικές μείωσης απορριμμάτων, οι οποίες βασίζονται στην επαναχρησιμοποίηση υλικών, δοχείων, αντικειμένων προκειμένου να μειωθεί η χρήση των προϊόντων μίας χρήσης και του πλαστικού.

Δηλαδή, το zero waste προτείνει να χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι για το νερό αντί να αγοράζουμε συνέχεια μπουκαλάκια πλαστικά από σούπερ μάρκετ και περίπτερα. Προτείνει να έχουμε το δικό μας κύπελλο όταν πάμε να αγοράσουμε κάποιο ρόφημα από κατάστημα take away. Προτείνει να χρησιμοποιούμε  πάνινες σακούλες αντί για πλαστικές και πολλά ακόμα. Σημαντική προτροπή είναι να αποφεύγουμε τα συσκευασμένα προϊόντα. Δηλαδή να αγοράζουμε χύμα προϊόντα σε δικά μας δοχεία, τάπερ και σακούλες πάνινες. Αυτή είναι η γενικότερη φιλοσοφία που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει στη ζωή του σταδιακά.

Photo Credits: Δημήτρης Πολίτης

Είναι εύκολο να εφαρμόσουμε το zero waste στην καθημερινότητα μας;

Είναι εύκολο αν ζούμε σε ένα περιβάλλον που έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε χύμα προϊόντα. Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα είναι πιο εύκολο να βρεις χύμα αλάτι από ότι σε μία μικρή επαρχιακή πόλη. Οπότε το μέρος όπου κατοικούμε είναι πολύ καθοριστικός παράγοντας.

Ατομικά, τι αλλαγές θα κάνει ο καθένας και σε ποιο βαθμό, το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται χρόνο για προβεί σε αλλαγές σταδιακά. Μας είναι πιο εύκολο να πάρουμε ένα μπουκάλι για το νερό από ότι το δικό μας κύπελλο για καφέ; Ας ξεκινήσουμε από εκεί και μετά προχωράμε και στα υπόλοιπα. Μας είναι πιο εύκολο να πάρουμε χύμα λαχανικά από ότι ξηρούς καρπούς; Θα ξεκινήσουμε από αυτό και από ότι μας κάνει να νιώθουμε πιο άνετα.

Γιατί καμιά φορά μπορεί να μη μας κάνει να νιώθουμε άνετα να πάμε σε κάποιο μαγαζί και να πούμε στον πωλητή/τρια, ξέρεις θα ήθελα να βάλεις το ψωμί μου σε αυτή την πάνινη σακούλα κλπ. Για να αποφύγουμε άβολες καταστάσεις, εμένα με βοήθησε το ότι πίστεψα πρώτα στον λόγο για τον οποίο το κάνω αυτό, δηλαδή είπα στον εαυτό μου ότι «Μαρία το κάνεις γιατί το πιστεύεις και με την πράξη σου κάτι θα αλλάξει». Ακόμα και η αρνητική εντύπωση σε κάποιον θα τον προβληματίσει στη συνέχεια. Και φυσικά αν έχουμε κάποιο/α φίλο/η ή γνωστό λίγο πιο προχωρημένο χρονικά σε αυτή τη διαδικασία από εμάς, είναι βοηθητικό να μοιραστούμε μαζί του/της τη σκέψη μας ή ακόμη και να πάμε μαζί σε κάποια λαϊκή αγορά ή οποιοδήποτε κατάστημα να αγοράσουμε κάποιο προϊόν.

Photo Credits: Δημήτρης Πολίτης

Από ποια ηλικία είναι το ιδανικό να εκπαιδευόμαστε στο zerowaste;

Όλες οι ηλικίες έχει νόημα να εκπαιδευτούν πάνω σε αυτό, όπως και για όλα τα θέματα.  Δεν είναι κάτι επίσης που μπορούμε να πούμε ότι «κρίμα που δεν το έμαθα μικρός ή μικρή, τώρα είναι αργά». Ποτέ δεν είναι αργά. Ως ενήλικες μπορούμε να εκπαιδευτούμε, να μάθουμε για ποιο λόγο κάνουμε κάτι, γιατί μπορούμε πιο εύκολα να προβούμε σε συνειδητές επιλογές, δηλαδή να ξέρουμε γιατί κάνουμε κάτι. Ίσως ένα παιδάκι 2-3 χρονών ή 5 να μην έχει τη πλήρη συνειδητοποίηση του ενήλικα.

Επίσης, τα μικρά παιδιά ακολουθούν τις συνήθειες των μεγάλων. Αν δεν εκπαιδευτούν οι μεγάλοι, Θα περιμένουμε τα μικρά παιδιά να γίνουν 25 χρονών για να αλλάξει ο κόσμος; Οι πολίτες, οι ενήλικοι χρειάζονται άμεσα εκπαίδευση. Για αυτό και στο πρόγραμμα αυτό εστιάσαμε στην εκπαίδευση των γονέων και των εκπαιδευτικών. Θέλαμε να πιάσουμε το θέμα σφαιρικά για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Περισσότερες πληροφορίες για το Kookoonari:

Το project “kookoonari” υποστηρίζεται από το START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. https://www.startgreece.net/

site: kookoonari.org 

Mail: become@kookoonari.org

Facebook @kookoonari.org

Instagram @kookoonari_

youtube @kookoonari_

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προτεραιότητά μας είναι

Προτεραιότητά μας είναι η επιμονή στα πνευματικά, στην άσκηση, στην κάθαρση της καρδίας με το φλογερό πνεύμα της μετανοίας, στην επιπόθηση και...

Τουρισμός: Οι επιδόσεις προμηνύουν παράταση της τουριστικής περιόδου

Ο εφετινός Αύγουστος μπήκε δυναμικά σε ό,τι αφορά τα τουριστικά μεγέθη, καθώς παρά τις δύσκολες συνθήκες σημειώθηκε αύξηση κατά 17% στις αφίξεις...

Στα ημιτελικά του Σινσινάτι ο Τσιτσιπάς, 2-1 τον Ίσνερ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικράτησε 2-1 του Τζον Ίσνερ (No.50) και προκρίθηκε στα ημιτελικά του τουρνουά που διεξάγεται στο Σινσινάτι.

Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Μαυροβούνιο

Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου υπερψήφισε σήμερα την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, φέρνοντας νέα πολιτική αναταραχή στη χώρα. Η...