19.6 C
Thessaloniki
Σάββατο, 18 Απριλίου, 2026
ΑρχικήFLASHBACKΔώδεκα χρόνια μετά το Καστελόριζο

Δώδεκα χρόνια μετά το Καστελόριζο

Σαν σήμερα το 2010 η χώρα θα έμπαινε σε μια μεγάλη περιπέτεια


Σαν σήμερα, πριν από 12 χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάζοντας τη χώρα στα μνημόνια και στα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Σε αντίθεση με το γαλήνιο φόντο του πανέμορφου νησιού πίσω από τον πρωθυπουργό, η ανακοίνωση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης θα έβαζε τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια λιτότητας και κοινωνικών αναταραχών, που όμοιά της δεν είχε ζήσει από την Μεταπολίτευση και μετά.

Μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν, επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο», οι άστεγοι αυξήθηκαν, ενώ πολλοί καταθέτες απέσυραν τα χρήματά τους, είτε για να τα βγάλουν στο εξωτερικό, είτε για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το κόστος ζωής αυξήθηκε, λόγω μιας σειράς φόρων σε καύσιμα, ποτά, αναψυκτικά, τσιγάρα, προϊόντα καταστημάτων εστίασης. Αντιθέτως, το προσωπικό εισόδημα έχει υποχωρήσει, την ίδια ώρα που οι πολίτες έχουν κληθεί πολλές φορές να πληρώσουν έκτακτες εισφορές.

Τέλος εποχής για το ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας
Φέτος, έπειτα από 12 έτη – και ύστερα από τρεις μνημονιακούς κύκλους – η χώρα «τελείωσε» με τοπ ΔΝΤ καθότι αποπλήρωσε πρόωρα το υπόλοιπο δάνειο των 1,86 δισ. ευρώ από το 1ο και το 2ο Μνημόνιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ThessPress
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.