Όλοι συνδέουμε το καλοκαίρι με χαλάρωση, ανεμελιά, ξεκούραση και διασκέδαση. Αν όμως εσύ ή κάποιος δικό σου έχει διαβήτη θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι κανόνες για την καλή ρύθμιση του διαβήτη δεν αλλάζουν και πρέπει να τηρούνται και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
Τα άτομα με διαβήτη ξέρουν ότι θα πρέπει να ακολουθούν ένα πιο τυπικό πρόγραμμα ακόμα και στις διακοπές τους. Πολλά από την καθημερινή ρουτίνα μπορούν να αλλάξουν το καλοκαίρι και ειδικότερα τις ημέρες που λείπουν μακριά από το σπίτι. Το μη σπιτικό φαγητό, η αλλαγή στην σωματική δραστηριότητα, τα διαφορετικά ωράρια, ακόμα και η ζέστη ή η υγρασία το καλοκαίρι μπορούν να επηρεάσουν τον ο σακχαρώδη διαβήτη.
Όπως μας εξήγησε η καθηγήτρια παθολογίας & μεταβολικών νοσημάτων, Έρη Χατζηαγγελάκη, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει αυτή τη μεταβολική νόσο δεν μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Αυτό όμως που πρέπει σίγουρα να μην παραμελήσει είναι κάποιες λεπτομέρειες μέσα στην καθημερινότητα. Τι είναι καλό λοιπόν, να προσέξει όποιος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και είναι σε διακοπές;
Παρακάτω η καθηγήτρια παθολογίας δίνει τις πιο χρήσιμες συμβουλές για αυτή τη νόσο για διακοπές χωρίς προβλήματα:
Ενυδάτωση
Καλό είναι να πίνεις άφθονο νερό ή τσάι. Όχι στους χυμούς και τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης, ιδιαίτερα αν το σάκχαρο τους δεν βρίσκεται υπό έλεγχο. Οι αυξημένες τιμές σακχάρου αυξάνουν την διούρηση και επιδεινώνουν την αφυδάτωση.
Αλκοόλ
Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ γιατί προκαλεί διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αφυδάτωση και αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.
Διατροφή
Καλό θα είναι να έχεις μέτρο στην επιλογή και την ποσότητα του φαγητού και των καλοκαιρινών φρούτων για αποφυγή μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας. Προτίμησε καλύτερα τα μικρά και συχνά γεύματα.
Άσκηση
Αυξημένες δραστηριότητες κατά διάρκεια του καλοκαιριού όπως, κολύμπι, περπάτημα, παιχνίδια στη παραλία, σημαίνει και αυξημένος κίνδυνος υπογλυκαιμιών. Γ᾽αυτό μη ξεχνάς το δεκατιανό προτού κολυμπήσεις Ένα φρούτο ή ένα μικρό σάντουιτς σε προστατεύει από ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες ενώ κολυμπάτε.
Αυτοπαρακολούθηση του σακχάρου
Μέτρα συχνά το σάκχαρο σου, τουλάχιστον 3-4 φορές την ημέρα, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείς ινσουλίνη. Οι αυξημένες θερμοκρασίες, η αυξημένη δραστηριότητα και η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου. Να έχεις πάντα μαζί νερό και ταμπλέτες γλυκόζης για πιθανή υπογλυκαιμία.
Προσοχή στα τσιμπήματα από έντομα. Μπορεί να είναι μολυσμένα και να σε δημιουργήσουν πληγή.
Ήλιος και υψηλές θερμοκρασίες
Απόφυγε την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο τις ώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια. Επίλεξε σκιερό μέρος και αν είναι δυνατόν χώρους με κλιματισμό και να φορά ελαφρά ρούχα. Να γνωρίζεις τα συμπτώματα της ηλίασης και τον τρόπο αντιμετώπισης. Αν έχεις διαβήτη και μείνεις αρκετή ώρα σε ζεστό περιβάλλον ή αν δεν αναπληρώσεις τα υγρά που έχεις χάσει, βρίσκεσαι σε αυξημένο κίνδυνο να πάθεις ηλίαση.
Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με νερό και σαπούνι
Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έκθεσης σε εντεροϊούς που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι.
Προσοχή στα πόδια
Να φοράς άνετα παπούτσια και να μην περπατάς ξυπόλητος/η στην παραλία. Πρόσεχε επίσης την πολύ ζεστή άμμο και το ζεστό πάτωμα γύρω από τις πισίνες. Έλεγξε τα πόδια σου καθημερινά για πιθανούς τραυματισμούς και επικοινώνησε με τον θεράποντα γιατρό σου αν έχεις κάποιο τραυματισμό.
Ενημερώσου
Για την ύπαρξη νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας, κοντά στο τόπο διαμονής. Μη ξεχάς το ημερολόγιο αυτοελέγχου για να μπορείς να διατηρείς και στις διακοπές =την επαφή με τον έλεγχο του διαβήτη. Είναι επίσης χρήσιμο να έχεις μαζί το βιβλιάριο διαβήτη και το τηλέφωνο του θεράποντα γιατρού σου.
Σίγουρα στις διακοπές θέλουμε όλοι να είμαστε όσο ξέγνοιαστοι γίνεται, όμως ο αυτοέλεγχος και κάποιες συμβουλές από ειδικό γιατρό βοηθούν πάντα να απολαύσουμε τις καλοκαιρινές ημέρες χωρίς άγχος αλλά με όμορφες αναμνήσεις.