14.1 C
Thessaloniki
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αξιολογητές της UNESCO κατατάσουν το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου στα σπουδαιότερα του κόσμου

Αξιολογητές της UNESCO κατατάσουν το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου στα σπουδαιότερα του κόσμου

Ως ένα από τα πέντε σπουδαιότερα Γεωπάρκα του κόσμου, όσον αφορά τη γαιο-αισθητική και τους καρστικούς ασβεστολιθικούς σχηματισμούς, χαρακτήρισαν το Γεωπάρκου Βίκου-Αώου οι αξιολογητές της UNESCO στη σημερινή συνάντηση που είχαν με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη στον οποίο μετέφεραν τις εντυπώσεις τους από την τριήμερη επαναξιολόγησή του.

Οι δύο αξιολογητές -Stephan Legal από τη Γαλλία και Marfred Kupetz από τη Γερμανία- υπογράμμισαν τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία 4-5 χρόνια για την ανάδειξη του Γεωπάρκου από την Αναπτυξιακή Εταιρία «Ήπειρος» Α.Ε., την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας, τονίζοντας ότι δημιουργούνται νέες συνθήκες για τον τουρισμό και την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα του μετέφεραν οι δύο αξιολογητές των Γεωπάρκων της UNESCO, oι οποίοι επισκέφτηκαν περισσότερα 50 σημεία του, και τόνισε ότι η θετική εικόνα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου αποτελεί προπομπό ώστε να ενταχθεί το Ζαγόρι συνολικά στον κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

«Το ενδιαφέρον το δικό μας είναι μέγιστο, δια της Αναπτυξιακής Εταιρείας και σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής, ασχολούμαστε ώστε κάθε μέρα να είμαστε καλύτεροι. Θεωρώ ότι αναγνώριση του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, ήταν και το ερέθισμα για να ζητήσουμε, εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού, να ενταχθεί η περιοχή του Ζαγορίου στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO. Γενικά ήταν μια πολύ καλή εμπειρία», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος επισήμανε ότι ο Δήμος και οι κάτοικοί του έχουν αγκαλιάσει την έννοια του Γεωπάρκου, το οποίο –εκτίμησε- μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και στην προώθηση των τοπικών του προϊόντων. «Εγώ είμαι ευχαριστημένος από όσα ειπώθηκαν στην σύσκεψη. Αφενός κατατάσσουν το Γεωπάρκο στα πέντε καλύτερα γεωπάρκα του κόσμου όσον αφορά τη γεωμορφολογία του συμπλέγματος της Τύμφης και αυτό είναι το έναυσμα εμείς οι Ζαγορίσιοι αλλά και όλοι οι Ηπειρώτες να αισθανόμαστε υπερήφανου», προσέθεσε.

Ο Marfred Kupetz, ο οποίος είναι υπεύθυνος του διακρατικού γεωπάρκου Γερμανίας- Πολωνίας “Muskau Arch”, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος και εντυπωσιασμένος από την εικόνα του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου, εκτιμώντας ότι τα επόμενα 5-10 χρόνια θα αναπτυχθεί περαιτέρω η περιοχή βασιζόμενη σε αυτό, ενώ προσέθεσε: «Η αποστολή επαναξιολόγησης- είχε οργανωθεί με πάρα πολύ ελκυστικό και καλό τρόπο. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε το φημισμένο τοπίο της περιοχής και να μιλήσουμε με κατοίκους της περιοχής. Ως γεωλόγος έμεινα έκπληκτος από την αισθητική του γεωλογικού τοπίου. Έχω δει πολλά τοπία με άσπρο ασβεστόλιθο και πράσινο φλύσχη, αλλά θεωρώ ,ότι αυτή η περιοχή είναι μέσα στις πέντε καλύτερες στον κόσμο»

Ο έτερος αξιολογητής Stephan Legal, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Γεωπάρκου Luberon της Γαλλίας, ανέφερε: «Είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ήπειρος ΑΕ διαχειρίζεται το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου με έναν ολιστικό τρόπο που δεν αφορά μόνο την γεωλογία, αλλά και τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Τώρα είμαστε 169 γεωπάρκα σε παγκόσμιο επίπεδο που βαδίζουμε μαζί μπροστά και συνεργαζόμαστε, έτσι ώστε να διαχειριζόμαστε τις περιοχές των γεωπάρκων με αυτόν τον τρόπο. Και σε κάθε Γεωπάρκο, θέλουμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη που έχει να κάνει με τα τοπικά προϊόντα, τις δραστηριότητες των ντόπιων και βέβαια σε σεβασμό με τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε., που είναι ο φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου, Κωνσταντίνος Ντέτσικας, ο διευθυντής Γεώργιος Θεοχάρης, ο συντονιστής της διαχείρισής του και εκπρόσωπος του Γεωπάρκου στην UNESCO Χαρητάκης Παπαϊωάννου, καθώς και τα στελέχη που εμπλέκονται σε θέματα Γεωπάρκου Αριστοτέλης Σταγκίκας και Γεωργία Κιτσάκη, καθώς και ο αρμόδιος Πεζοπορικού Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου- περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γκαρτζονίκας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλές πρακτικές για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνει ο καθηγητής του ΑΠΘ Άγις Παπαδόπουλος

Μπορεί κάποιος να εξοικονομήσει ενέργεια και να περιορίσει τις δαπάνες για θέρμανση ως και 10%, αποκλειστικά και μόνο εφαρμόζοντας καλές πρακτικές αερισμού;...

«After Dark» – Η μοναξιά στην πόλη με τον φακό του Liam Wong

Στιγμές μοναξιάς στην πόλη παρουσιάζει το καινούργιο λεύκωμα «After Dark» του φωτογράφου Liam Wong και αποκαλύπτει ένα συναίσθημα μοναχικότητας που επικάθεται σε...

ΟΒΙ: Οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές ζητούν πιο βιώσιμα πλαστικά

Οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές ζητούν πιο βιώσιμα πλαστικά, όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη του European Patent Office με τίτλο «Patents for tomorrow's...

Τρίτη χρονιά μειώσεων στα δημοτικά τέλη από τη διοίκηση Ζέρβα

Νέες μειώσεις στα δημοτικά τέλη -και μάλιστα παρά τις τεράστιες πιέσεις που δημιουργούν στα οικονομικά του Δήμου η πανδημική αλλά και η...