Με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, σφραγίστηκε η ολοκλήρωση μιας κομβικής τριετίας για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ). Ο απολογισμός της περιόδου 2023-2026, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου, ανέδειξε πώς η μετάβαση του Μουσείου σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη διεθνή εξωστρέφεια και την οικονομική του αυτοτέλεια, μετατρέποντάς το σε έναν σύγχρονο, πολυδύναμο πολιτιστικό οργανισμό.
Στην κατάμεστη αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος», η διοίκηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης παρουσίασε το έργο μιας περιόδου που χαρακτηρίστηκε από ιστορικές διοικητικές αλλαγές. Η εφαρμογή του νόμου 5021/2023 έδωσε στο Μουσείο τη δυνατότητα να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία, χωρίς να χάνει τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Η θεσμική θωράκιση και η νέα διοίκηση
Από τον Απρίλιο του 2023, το ΑΜΘ λειτουργεί ως αυτόνομο ΝΠΔΔ. Η τριετία που πέρασε δεν ήταν απλώς μια περίοδος προσαρμογής, αλλά μια φάση δημιουργικής ανασυγκρότησης. Με την έκδοση του νέου Οργανισμού Λειτουργίας και τη στελέχωση των διευθύνσεων, το Μουσείο κατάφερε:
- Να αποκτήσει δικό του εισιτήριο και νέα τιμολογιακή πολιτική.
- Να εκσυγχρονίσει το πωλητήριο και τις ψηφιακές του υποδομές.
- Να θεσπίσει νέο ωράριο λειτουργίας, φιλικότερο προς την κοινότητα.
Ένα Μουσείο ανοιχτό και συμπεριληπτικό

Μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της περιόδου 2023-2026 ήταν η έμφαση στην προσβασιμότητα. Πρωτοβουλίες όπως η έκθεση «Μία Αρχαιολογία της Αναπηρίας» και το πρωτοποριακό σύστημα «Sign-Guide» για ξενάγηση στη νοηματική, αποδεικνύουν την κοινωνική ευαισθησία του φορέα. Παράλληλα, η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και η συμμετοχή στην «Πολιτιστική Συνταγογράφηση» ανέδειξαν τον θεραπευτικό ρόλο του πολιτισμού.
Διεθνές αποτύπωμα και εξωστρέφεια
Το ΑΜΘ ενίσχυσε τη θέση του στον παγκόσμιο χάρτη μέσω:
- Συμμετοχής στην Πολιτιστική Διαδρομή Iter Vitis του Συμβουλίου της Ευρώπης.
- Διοργάνωσης Summer Schools και διεθνών συνεδρίων.
- Ερευνητικών συμπράξεων με αλλοδαπά πανεπιστήμια και συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus Mundus.
Λίνα Μενδώνη: «Πρότυπο σύγχρονου δημόσιου οργανισμού»
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα, τονίζοντας ότι η επιτυχία του ΑΜΘ δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης για τη μετατροπή των μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ.
«Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι όταν ένας πολιτιστικός οργανισμός αποκτά διοικητική ευελιξία, μπορεί να αναπτύσσει ακόμη πιο δυναμικά τον ρόλο του προς όφελος της κοινωνίας. Το ΑΜΘ δεν είναι απλώς ένας χώρος έκθεσης, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός.
Το βλέμμα στο μέλλον
Ο απολογισμός έκλεισε με την προοπτική της επόμενης μέρας, η οποία περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, εξασφαλίζοντας ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα παραμείνει ο κορυφαίος πολιτιστικός πόλος της Βόρειας Ελλάδας.


