11.4 C
Thessaloniki
Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020
Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ανησυχητικά τα ευρήματα του ερευνητικού προγράμματος «ANTI-DIF»

Ανησυχητικά τα ευρήματα του ερευνητικού προγράμματος «ANTI-DIF»

Το ζήτημα της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών κατά του ντόπινγκ προσεγγίζει το ερευνητικό πρόγραμμα «ANTI-DIF», στο οποίο συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχουν οι Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου της Νορβηγίας, της Λιθουανίας και της Βουλγαρίας, ο οργανισμός αντι-ντόπινγκ iNADO και ο αθλητικός οργανισμός EuropeActive.

Στην καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό το πιο ισχυρό εργαλείο πρόληψης είναι η εκπαίδευση, η οποία απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες αθλητές όσο και σε ερασιτέχνες. Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης κατά του ντόπινγκ που θα αφορούν όχι μόνο τους αθλητές, τους προπονητές, το αθλητικό προσωπικό και τους γονείς, αλλά και τα άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό αναψυχής, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και τους πολίτες.

Για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «ANTI-DIF» (σ.σ. Doping In Footballers), ζητήθηκε η γνώμη νεαρών ποδοσφαιριστών οι οποίοι περιέγραψαν τις εμπειρίες τους και διατύπωσαν την άποψή τους για την εκπαίδευση που χρειάζονται οι νέοι ποδοσφαιριστές σχετικά με την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο λίγοι από τους ερωτηθέντες είχαν σκεφτεί να κάνουν ή είχαν κάνει στο παρελθόν χρήση ουσιών ντόπινγκ. Ωστόσο, η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν είχαν λάβει καμία πληροφορία ή εκπαίδευση σχετικά με την καταπολέμηση του ντόπινγκ από την ομάδα τους, δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ σε διάλεξη ή σεμινάριο για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και δεν γνώριζαν για την ύπαρξη υλικού με πληροφορίες για το ντόπινγκ. Το έντυπο υλικό και τα διαδικτυακά μαθήματα αποτελούν για τους συμμετέχοντες τους πιο κατάλληλους τρόπους εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι μόνο οι μισοί από τους συμμετέχοντες θεωρούσαν σημαντικό να λάβουν εκπαίδευση κατά του ντόπινγκ. Ως αποτέλεσμα της μελέτης αυτής δημιουργήθηκαν εκπαιδευτικά βίντεο που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του προγράμματος (https://www.keepfootballclean.eu/) και είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο κοινό.

«Τα βίντεο που αναπτύχθηκαν στο πρόγραμμα αυτό θα μας επιτρέψουν να βοηθήσουμε ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στη ‘‘ζώνη κινδύνου’’ να πάρουν τη σωστή απόφαση, να εκπαιδεύσουμε πολλούς ποδοσφαιριστές που σήμερα δεν ενδιαφέρονται για αυτό και να τους αποτρέψουμε από τη χρήση ουσιών ντόπινγκ στο μέλλον, όταν αντιμετωπίσουν τέτοια διλήμματα», διευκρίνισε, σχολιάζοντας τις δράσεις του έργου, ο συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος στην Ελλάδα, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Βασίλειος Μπαρκούκης.

Έως τώρα οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του ντόπινγκ είχαν επικεντρωθεί στην ανίχνευση και την αποτροπή του ντόπινγκ στον επαγγελματικό αθλητισμό, μέρος του οποίου αποτελεί και το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, το ντόπινγκ είναι ένα φαινόμενο που ξεπερνά πλέον τα όρια του επαγγελματικού αθλητισμού, εισχωρεί στον αθλητισμό αναψυχής, αποτελώντας ένα κοινωνικό πρόβλημα. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει αυξημένη ανησυχία στους υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής και τους εμπλεκομένους με τον αθλητισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Το Νεστόριο αποχαιρετά τον δημιουργικό άνθρωπο που εμπνεύστηκε το River Party

O Δημήτρης Κουτσομύτης ήταν 57 ετών. Απεβίωσε στο Όσλο από επιπλοκές της covid-19. Δεν έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 αλλάζει τα δεδομένα

Υπομονή για λίγο ακόμη χρόνο ζητούν οι επιστήμονες από τους πολίτες, με πιστή τήρηση των μέτρων για αποφυγή μόλυνσης από τον...

Κίνδυνοι και απειλές για τον προστατευόμενο οικότοπο της λίμνης Τριχωνίδας

«Επιχωματώσεις και παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων στην παραλίμνια ζώνη απειλούν τον προστατευόμενο οικότοπο της λίμνης Τριχωνίδας, στην Αιτωλοακαρνανία, ο οποίος είναι ενταγμένος...

Παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού: Οι πρόσκοποι στη μάχη κατά του κορονοϊού

Κάθε χρόνο, στις 5 Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει θεσπίσει να γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού». Έτσι δίνεται η ευκαιρία...