Απολαμβάνεις την καλοψημένη μπριζόλα σου όπως συνηθίζεις όταν πηγαίνεις στο εστιατόριο, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Έπειτα από λίγες ώρες εκδηλώνεις συμπτώματα που θυμίζουν αλλεργία. Εσύ, όμως, δεν έχεις αλλεργίες. Τι συμβαίνει; Είναι πιθανό το τσίμπημα ενός τσιμπουριού να έχει πυροδοτήσει την αντίδραση ακόμα και έξι ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος.
Κνησμός, ερεθισμός, ακόμα και δυσκολία στην αναπνοή, πτώση αρτηριακής πίεσης, ζάλη ή λιποθυμία, κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετός ή διάρροια είναι λίγα από τα συμπτώματα που αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνήθως 2-6 ώρες αφού καταναλωθεί κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά ή άλλα παράγοντα ζώων, ενώ είναι πιθανό η αλλεργία να εκδηλωθεί ακόμα και 1-3 μήνες από το τσίμπημα.
Αυτή η καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση ονομάζεται σύνδρομο Άλφα-Γκαλ (AGS) ή «αλλεργία στο κόκκινο κρέας», και πρόκειται για αντίδραση στο μόριο σακχάρου γαλακτόζη-άλφα-1,3-γαλακτόζη, το οποίο βρίσκεται σε κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) και σε άλλα προϊόντα, όπως ζελέ, γαλακτοκομικά ή φάρμακα που περιέχουν παράγωγα ζώων.
Το σύνδρομο εξαπλώνεται ραγδαία στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το The Conversation και εκτιμάται από το CDC ότι ο αριθμός ανθρώπων που μπορεί να πάσχουν αγγίζει τις 450.000 στις ΗΠΑ, ενώ ήδη 110.000 περιπτώσεις AGS εντοπίστηκαν μεταξύ 2010 και 2022.
Σύμφωνα με το CDC το AGS προκαλείται από τσιμπήματα τσιμπουριού και δη το Lone Star (Amblyomma americanum), ενώ περιορισμένη είναι η συχνότητα εμφάνισης έπειτα από τσίμπημα τσιμπουριού Blacklegged ή δυτικού τσιμπουριού Blacklegged. Επισημαίνεται πως σε άλλες χώρες, άλλα είδη τσιμπουριών έχουν συνδεθεί με το AGS, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι δε θα αναπτύξουν AGS όλα τα άτομα που θα τα δαγκώσει τσιμπούρι.
Μπορεί το μόριο σακχάρου να ανιχνεύεται στους ιστούς των περισσότερων θηλαστικών – αγελάδες, χοίροι, ελάφια, κουνέλια – ωστόσο δεν εντοπίζεται στους ανθρώπους. Όταν μια μεγάλη δόση Άλφα-Γκαλ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω τσιμπήματος τσιμπουριού, μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να παράγει αντισώματα κατά της Άλφα-Γκαλ.
Σε μελλοντική έκθεση σε τροφές που περιέχουν το μόριο, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιθανό να εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση.
Τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι φέρετε το σύνδρομο; Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, ακολουθήστε τις οδηγίες του και υποβληθείτε σε αιματολογικές εξετάσεις στα αντισώματα του μορίου. Αν είναι θετικές τότε πρέπει να αποφεύγετε τροφές που προέρχονται από ζώα και πρέπει να ελέγχετε τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζετε πριν τα καταναλώσετε καθώς ενδέχεται να περιέχουν πρόσθετα όπως η καραγενάνη και μπορεί να περιέχουν ίχνη Άλφα-Γκαλ.
Όπως αναφέρει το CDC παρότι η AGS προκαλείται από τσιμπήματα τσιμπουριών, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί ο ρόλος τους σε αυτή την πάθηση, καθώς ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν AGS και άλλοι όχι δεν είναι γνωστός.
Όσο για τον καλύτερο τρόπο πρόληψης είναι η προστασία από τσιμπήματα τσιμπουριών, επομένως κατάλληλος ρουχισμός πριν τις εξορμήσεις στην εξοχή που να μην αφήνει εκτεθειμένο το σώμα, χρήση εντομοαπωθητικών τόσο για τον άνθρωπο όσο για τα κατοικίδια και φροντίδα του κήπου ώστε να μειωθεί η πιθανότητα έκθεσης σε τσιμπούρια.
newmoney.gr/