Με αφορμή τη μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους την Κυριακή 2 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Εκεί, ο πρόεδος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, κ. Γιώργος Αρχοντόπουλος, αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό των κινητοποιήσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, αλλά και των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στο θέμα. «Το ΣτΕ ξεκάθαρα λέει ότι το νερό από την πηγή είναι αδιαίρετο, δεν καταακερματίζεται, δεν μπορεί να παραχωρηθεί εν μέρει σε ιδιώτη. Η κυβέρνηση με μία τροπολογία, κάτι πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά, ακύρωσε την απόφαση του ΣτΕ και πέρασε την ΕΥΑΘ στο υπερταμείο. Αντέδρασαν οι δικαστικοί και η ίδια η αντιπρόεδρος του ΣτΕ» σημείωσε ο κ. Αρχοντόπουλος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση πριν προκηρύξει τις εκλογές προσπάθησε να κάνει το νερό πάλι εμπόρευμα».
«Η Ελλάδα είναι στην 26η θέση παγκοσμίως στο θέμα της λειψυδίρίας. Η Μεσόγειος γνωρίζουμε πολύ καλά πως επηρεάζει την κλιματική αλλαγή, άρα έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές το νερό, γιατί δεν το παράγουμε, απλώς το διαχειριζόμαστε. Fake news δεν λέμε εμείς, fake news λέει ο Πρωθυπουργός. Υπάρχει μια σειρά επίσημων φορέων που παίρνουν ξεκάθαρα θέση ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση» ανέφερε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΥΑΘ.
Εκπροσωπώντας το Σύλλογο Μουσικών Β. Ελλάδος, ο κ. Δημήτρης Σφίγγος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ελπίζουμε σαν σύλλογος και σαν πολίτες, ότι στην επόμενη βουλή αυτό το έκτρωμα θα αποσυρθεί, με την ελπίδα το νερό που θα κληρωνομήσουν τα παιδιά μας να παραμείνει δημόσιο».
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, κ. Γιάννης Μήτζιας, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και το τι καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά, αναρωτήθηκε αν στην περίπτωση που στο νερό υπήρχε ένας ιδιώτης πάροχος, θα είχε περάσει τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας στους λογαριασμούς των καταναλωτών. «Η ΕΥΑΘ για το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένας κάποιος δημόσιος έλεγχος μέσα στη διοίκησή της, δεν έχει προβεί σε αυξήσεις των τιμολογίων τα τελευταία χρόνια» σημείωσε ο κ. Μήτζιας.
Αναφορικά με τη συναυλία της ερχόμενης Κυριακής στην πλατεία Αριστοτέλους, ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων σημείωσε ότι «η επιδίωξη μας είναι να στήσουμε ξανά μία συμμαχία με την κοινωνία. Το δικό μας πρόβλημα είναι και δικό τους, όπως και τα δικά τους προβλήματα μπορεί να είναι και δικά μας».
Η εκρπόσωπος των εθελοντών για τη διοργάνωση της συναυλίας, κ. Ελίτα Φασούλα ανέφερε πως το νερό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δημόσια αγαθά και η μέχρι τώρα συμμετοχή των περίπου 60 εθελοντών και εθελοντριών για τη διοργάνωση της συναυλίας δίνει ήδη μια πρώτη απάντηση για το αν οι πολίτες θέλουν το νερό να παραμείνει δημόσιο.

