25.7 C
Thessaloniki
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΥΓΕΙΑ10 λιγότερο γνωστοί λόγοι που χρειαζόμαστε τις διακοπές

10 λιγότερο γνωστοί λόγοι που χρειαζόμαστε τις διακοπές

Από τη Σύλβα Σαραφίδου, ψυχολόγο, MSc, AKC, υποψήφια διδάκτωρ, (www.ideaspsychology.com).Remaining Time-0:00FullscreenMute

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς, εναλλαγές, και πολλαπλούς ρόλους, οι διακοπές μοιάζουν σχεδόν πολυτέλεια. Και παρότι προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τον λίγο ελεύθερο χρόνο μας ποιοτικά, είναι δύσκολο να καταφέρουμε την ουσιαστική χαλάρωση. Πριν πιέσεις όμως τον εαυτό σου υπερβολικά, θυμήσου το νόημα των διακοπών: Σωματική ξεκούραση, ανάκαμψη του οργανισμού, βελτίωση της διάθεσης, διασκέδαση. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι λόγοι που κάνουν τις διακοπές τόσο απαραίτητες για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Για ποιους άλλους λόγους όμως έχουμε πραγματική ανάγκη τις διακοπές;

Βελτιωμένη λειτουργία εγκεφάλου

Η κούραση οδηγεί μακροπρόθεσμα στο να επιβραδύνονται οι γνωστικές μας λειτουργίες, ενώ αντίθετα η ξεκούραση κάνει τον εγκέφαλο να αναζωογονηθεί και να λειτουργεί στο βέλτιστο. Μετά από τις διακοπές είσαι πιο παρατηρητική, πιο συγκεντρωμένη, πιο εύστροφη.

Βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Όταν νοιώθουμε πραγματικά ξεκούραστοι μπορούμε να σκεφτούμε πιο ευέλικτα περισσότερες εναλλακτικές και να ανταποκριθούμε καλύτερα σε καταστάσεις που ίσως (πριν τις διακοπές) να έμοιαζαν αδιέξοδες.

Ο εγκέφαλος γεμίζει “χαρούμενες” ουσίες

Όταν διασκεδάζουμε και νιώθουμε χαλαροί, ο εγκέφαλός μας παράγει ορμόνες που προωθούν την θετική σκέψη και διάθεση. Κάτι τέτοιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλο στην διαρκή παραγωγή αυτών των ουσιών, με εμάς να αισθανόμαστε πιο συχνά χαρούμενοι.

Αλλαγή τρόπου σκέψης

Νέες παραστάσεις, νέα μέρη, ίσως νέοι άνθρωποι. Όλα αυτά οδηγούν σε νέες ιδέες – είτε το κατανοείς εκείνη την στιγμή είτε όχι. Βγαίνεις από τον δικό σου μικρόκοσμο, και κατευθύνεις την σκέψη σου σε νέα μονοπάτια.

Ασυνείδητη ανάλυση γεγονότων

Όταν ο νους ξεφεύγει από την καθημερινή του ρουτίνα, μπορεί να επεξεργάζεται γεγονότα και καταστάσεις στο πίσω μέρος του, άρα και να προωθεί την λύση τους. (Ενώ εσύ κάθεσαι σε μία παραλία αμέριμνη. Τέλειο;)

Βγαίνουμε από την ζώνη άνεσής μας

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ακραίο για να βγεις από το comfort zone σου. Οι μικρές αλλαγές των διακοπών, η χαλάρωση, η έλλειψη αυστηρού προγράμματος θα οδηγήσουν σε ευέλικτη συμπεριφορά και θα γεννήσουν τον ενθουσιασμό του νέου και της εξερεύνησης.

Βελτιωμένη διάθεση επηρεασμένη από το περιβάλλον

Στις διακοπές όλοι νοιώθουν πιο χαλαροί, έτσι όπου και να κοιτάξεις γύρω σου μπορείς να δεις χαρούμενα πρόσωπα να διασκεδάζουν. Αυτό από μόνο του είναι ικανό να βελτιώσει την διάθεση με τρόπο που θα διατηρηθεί και μετά τις διακοπές.

Δημιουργία αναμνήσεων

Όχι μόνο για την επόμενη χρονιά, μα και για πολλά χρόνια αργότερα. Οι αναμνήσεις δεν αποτυπώνονται μόνο σε φωτογραφίες, μα και μέσα μας, επηρεάζοντάς μας μακροπρόθεσμα!

Ερχόμαστε πιο κοντά

Στις διακοπές έχουμε την δυνατότητα για ποιοτική αλληλεπίδραση με τους αγαπημένους μας (φίλους, οικογένεια), χωρίς την τριβή της καθημερινότητας. Είναι μία ευκαιρία για επανασύνδεση, επαφή και επικοινωνία (λεκτική, και μη λεκτική).

Γελάμε περισσότερο

Στις διακοπές είμαστε πιο ανοιχτοί στο χιούμορ, το πείραγμα, το γέλιο. Αυτό βελτιώνει όχι μόνο την διάθεσή μας εκείνη την στιγμή, μα και την ίδια την υγεία μας, και την ποιότητα ζωής μας! Ας προσπαθήσουμε λοιπόν φέτος να εκμεταλλευτούμε τις διακοπές μας στο μέγιστο, επιστρέφοντας ανανεωμένες και πραγματικά ξεκούραστες!

ΠΗΓΗshape.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ