13.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΥεμένη: Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους αντάρτες Χούθι να απελευθερώσουν καταδικασμένους σε...

Υεμένη: Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους αντάρτες Χούθι να απελευθερώσουν καταδικασμένους σε θάνατο δημοσιογράφους

Η Διεθνής Αμνησία κάλεσε αυτή την εβδομάδα τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης να αφήσουν “αμέσως” ελεύθερους τέσσερις δημοσιογράφους που καταδικάστηκαν σε θάνατο για “κατασκοπεία” στη χώρα, όπου μαίνεται πόλεμος από το 2014, έπειτα από μια “άδικη” δικαστική διαδικασία και “πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” τους.

Προσκείμενοι στο Ιράν, οι Χούθι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, που απέσπασαν από τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, οι οποίες με τη σειρά τους υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που επενέβη στη σύρραξη τον Μάρτιο του 2015.

“Οι de facto αρχές των Χούθι πρέπει να ακυρώσουν τις καταδίκες σε θάνατο και να διατάξουν την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων υεμενιτών δημοσιογράφων που κινδυνεύουν να εκτελεστούν έπειτα από μια διαδικασία καταφανώς άδικη”, τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση, που εδρεύει στο Λονδίνο, σε ανακοίνωσή της.

Η Αμνηστία διευκρίνισε ότι η εκδίκαση της έφεσης που έχουν υποβάλει στη Σανάα αναμένεται να γίνει σήμερα Κυριακή 22η Μαΐου.

Τον Απρίλιο του 2020, δικαστήριο των ανταρτών έκρινε ένοχους τους Άκραμ αλ Ουαλίντι, Αμπντελχάλεκ Αμράν, Χάρετ Χαμίντ και Τάουφικ αλ Μανσούρι για “προδοσία και κατασκοπεία υπέρ ξένων δυνάμεων”, σύμφωνα με υεμενίτικη δικαστική πηγή.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι τέσσερις δημοσιογράφοι υπέστησαν πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, από εξαναγκαστικές εξαφανίσεις ως μυστικές φυλακίσεις, περνώντας από τους ξυλοδαρμούς τους και την άρνηση της πρόσβασης σε ιατρικές φροντίδες.

Όταν είχε απαγγελθεί η ετυμηγορία, η Αμνηστία είχε επικρίνει με σφοδρότητα τη διαδικασία, καταγγέλλοντας πως οι “κατηγορίες για κατασκοπεία ήταν εντελώς κατασκευασμένες” και ότι οι δημοσιογράφοι απλούστατα άσκησαν “ειρηνικά το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης”.

Από την πλευρά της, η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontières, RSF) κατήγγειλε την “εντελώς απαράδεκτη απόφαση” που γι’ αυτή αντανακλά “τον συστηματικά κατασταλτικό χαρακτήρα” του καθεστώτος των Χούθι “έναντι των δημοσιογράφων” και την πρόθεσή τους “να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με όλα τα ΜΜΕ που τους επικρίνουν”.

Πρακτικά αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, η Υεμένη παραμένει βυθισμένη σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον πλανήτη. Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου παραμένει αντιμέτωπο με το φάσμα του λιμού μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ