7.3 C
Thessaloniki
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΔΕΙΑ Βήμα αξιόλογων επιστημονικών παρουσιάσεων το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού –...

Βήμα αξιόλογων επιστημονικών παρουσιάσεων το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού – FOSSCOMM 2021

Περισσότεροι από 1.500 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στο 14ο ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο Κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα – FOSSCOMM 2021, το οποίο έγινε βήμα παρουσίασης πλήθους αξιόλογων επιστημονικών ομιλιών, παρουσιάσεων και εργαστηρίων κατά τη διαδικτυακή διεξαγωγή του, το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Νοεμβρίου 2021.

Στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΕΛ/ΛΑΚ, έγιναν συνολικά 55 ομιλίες και εργαστήρια σχετικά με τις ανοιχτές τεχνολογίες, ενώ οι εργασίες εμπλουτίστηκαν με διεθνείς συμμετοχές από ξένους ομιλητές που παρουσίασαν σημαντικά έργα ανοικτού λογισμικού, πάνω στα οποία εργάζονται.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμούς εκ μέρους του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας και Προέδρου του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Αλέξανδρου Χατζηγεωργίου, του αναπληρωτή καθηγητή του ίδιου Τμήματος και επιστημονικού υπευθύνου της οργανωτικής επιτροπής, Άγγελου Σιφαλέρα και του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Προέδρου της ΕΛ/ΛΑΚ, Ιωάννη Σταμέλου.

Στις εργασίες που ακολούθησαν, πέρα από την εξέταση καθαρά τεχνικών ζητημάτων που αφορούν το ελεύθερο λογισμικό και τον ανοιχτό κώδικα, έγιναν παρουσιάσεις που αφορούν και το ευρύτερο κοινό, σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Ορισμένα από τα θέματα που προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση ήταν οι εργασίες από τον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοικτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, όπου μικροί «χάκερ», από νήπια μέχρι μαθητές Λυκείων, παρουσίασαν τα αποτελέσματα των έργων που δημιούργησαν, σε συνεργασία και καθοδήγηση από τους δασκάλους τους.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση θεμάτων που αφορούν το ανοικτό λογισμικό στην υγεία, όπως για παράδειγμα το e-Αιμοδότες, μια σκέψη που έγινε πραγματικότητα χάρη στον εθελοντισμό, τις δεξιότητες και την επιμονή 3 μαθητών και 3 εκπαιδευτικών από το 3o Γενικό Λύκειο Κομοτηνής στην ακριτική Θράκη και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid19.

Για να γίνει αντιληπτό το επιστημονικό εύρος και το ενδιαφέρον και των υπολοίπων παρουσιάσεων θα πρέπει κάποιος να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του αναλυτικού προγράμματος όπου υπάρχουν ειδικές πληροφορίες για κάθε παρουσίαση. Ενδεικτικά μόνον αναφέρονται ορισμένες από αυτές, όπως ένα σύστημα υποβοήθησης ατόμων με προβλήματα όρασης, οι έξυπνες συσκευές για δημόσια κτίρια, η γεωργική συμβουλευτική και η συμβολή των ελληνικών κοινοτήτων ΕΛΛΑΚ στην σύγχρονη εποχή της Γεωπληροφορικής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και χάρη στη συνεργασία με την Λέσχη Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε και η παράλληλη εκδήλωση «Capture the flag».

Οι ομιλίες, οι παρουσιάσεις και τα εργαστήρια θα είναι σύντομα διαθέσιμα σε επεξεργασμένη μορφή βίντεο, καθώς οι εθελοντές του συνεδρίου θα τις αναρτήσουν στο youtube. Προσωρινά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες σε βίντεο, χωρίς επεξεργασία, από την υποκατηγορία «Room Recordings» στις παρακάτω διευθύνσεις:

· FOSSCOMM Αίθουσα 1: https://bigbluebutton.cloud68.co/b/red-haj-qhs-lyv

· FOSSCOMM Αίθουσα 2: https://bigbluebutton.cloud68.co/b/red-1a2-fk8-xkc

· FOSSCOMM Αίθουσα 3: https://bigbluebutton.cloud68.co/b/red-xbr-bjl-gx7

Τόσο ο επιστημονικά υπεύθυνος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Άγγελος Σιφαλέρας, όσο και το μέλος της, Ευστάθιος Ιωσηφίδης, επισήμαναν τη σημασία της επιτυχίας του συνεδρίου για την καλύτερη γνωριμία του κοινού με το ελεύθερο λογισμικό.

Επίσης τόνισαν τις ευχαριστίες τους, ιδιαίτερα στους εθελοντές, το διδακτικό και άλλο προσωπικό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που συνέδραμε στην προσπάθεια, αλλά και τους χορηγούς του συνεδρίου, την Cloud68.co που ως χορηγός ψηφιακής υποδομής παρείχε τεχνογνωσία και υποδομές για την ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου, καθώς και το Linux User Forum που ήταν χορηγός επικοινωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άρης: Στη Θεσσαλονίκη ο Πάλμα

Στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Άρη βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας (17/01) ο Λουίς Πάλμα. Ο 22χρονος πλάγιος επιθετικός από...

«Ο ήχος των σκιών»: Νέα εκπαιδευτική δράση από τον Ηλία Καρελλά και την Αρετή Κετιμέ στο Μέγαρο

O Θίασος του Ηλία Καρελλά επιστρέφει στο Μέγαρο με μια νέα παραγωγή, μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση για παιδιά κάθε ηλικίας, που φιλοξενείται...

Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα τους περάσει το κλείσιμο του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης

Στο Παίδων Πεντέλης βρέθηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με τον βουλευτή του κόμματος Κρίτωνα Αρσένη, τον εκπρόσωπο Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη...

Σημεία δωρεάν ελέγxου Covid-19 από τον ΕΟΔΥ, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου

Τα σημεία όπου θα πραγματοποιηθούν αύριο, Τρίτη 18 Ιανουαρίου, δωρεάν έλεγχοι για τον Covid 19 από τον ΕΟΔΥ είναι τα εξής: