15.1 C
Thessaloniki
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική ΥΓΕΙΑ Στύση 22 ωρών προκάλεσε σε άνδρα το "φάρμακο της Barbie"

Στύση 22 ωρών προκάλεσε σε άνδρα το “φάρμακο της Barbie”

Η εν λόγω ουσία θεωρείται παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο κι εκείνος τη χρησιμοποίησε για να κάνει έγχυση στην περιοχή της κοιλιάς. Πρόκειται για μια συνθετική ορμόνη, που είναι ευρέως γνωστή ως το "φάρμακο της Barbie".

Η ένεση του χάρισε το σοκολατένιο χρώμα που επιθυμούσε, μεν, αλλά του προκάλεσε και πριαπισμό – όπως λέγεται η παρατεταμένη στύση του πέους, συνήθως για 4-6 ώρες, η οποία είναι επώδυνη.

Ο ασθενής απέφυγε "στο τσακ" τη χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Queen Elizabeth, με επικεφαλής τον Dr Barend Albert Dreyer, έκαναν ενέσεις στους όρχεις του κάθε 5 λεπτά για μισή ώρα, για να μειώσουν τη στύση και να τον ανακουφίσουν.

Ωστόσο, τέσσερις εβδομάδες μετά τη θεραπεία του, ο άνδρας εμφάνισε στυτική δυσλειτουργία – μια μόνιμη παρενέργεια σε σοβαρές περιπτώσεις πριαπισμού.

Το περιστατικό δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό BMJ Case Reports.

Η μελανοτάνη χρησιμοποιείται για το μαύρισμα. Λειτουργεί αυξάνοντας τα επίπεδα μελανίνης, μια φυσικής σκούρας χρωστικής ουσίας στο δέρμα. Οι γιατροί αποκάλυψαν ότι ο άντρας αγόραζε και χρησιμοποιούσε το διάλυμα μελανοτάνης αρκετούς μήνες και μαύριζε, χωρίς άλλα προβλήματα.

Προϊόντα όπως η μελανοτάνη, τα στεροειδή και τα φάρμακα που βελτιώνουν την εικόνα – όπως η κλενβουτερόλη, που λαμβάνεται για την απώλεια σωματικού βάρους –  είναι κοινά στα καταστήματα με είδη γυμναστικής, αλλά και μεταξύ του γενικού πληθυσμού. Όμως πρόκειται για παράνομη ουσία, που η χρήση της ενέχει άγνωστους κινδύνους.

Ο ασθενής είπε ότι στην ετικέτα του προϊόντος δεν αναφερόταν ο πριαπισμός ως παρενέργεια, ούτε ο πωλητής ανέφερε κάτι σχετικά. Η δοσολογία, δε, ήταν σε «αριθμό φιαλιδίων», οπότε δεν ήταν σαφής η ποσότητα της φαρμακευτικής ουσίας, που περιελάμβανε κάθε ένεση.

Σε προηγούμενη χρήση του ο 41χρονος Σκοτσέζος είχε υποφέρει από δύο ώρες στύσης, αλλά αυτή τη φορά, μετά την έγχυση ενός φιαλιδίου στο στομάχι του, το πέος του πονούσε πολύ και ήταν "αδύνατο να χρησιμοποιηθεί" μέσα σε μία ώρα. Έφτασε στα Επείγοντα μετά από 22 ώρες, αφού προσπάθησε, μάταια, να κατευνάσει τον πόνο με πάγο στο σπίτι του.

Στην αναφορά, που συνέταξαν οι γιατροί, γράφουν: "Αν και αυτός ο ασθενής ισχυριζόταν ότι δεν έλαβε κανένα άλλο φάρμακο, η ταυτόχρονη κατάχρηση ουσιών δεν αποκλείστηκε οριστικά. Είναι, επίσης, πιθανό να έπαιρνε κι άλλες ουσίες από το κατάστημα με είδη bodybuilding και να συνέβαλαν κι αυτές στη στυτική του δυσλειτουργία".

Ο ασθενής είχε περίπου δύο εβδομάδες οίδημα στα γεννητικά όργανα και αρχικά καμία στύση.

"Την περασμένη εβδομάδα, όμως, άρχισε να έχει κάποιες αυθόρμητες στύσεις, αν και ήταν σύντομες και δεν μπορούσαν να διατηρηθούν", ανέφερε η έκθεση.

Σύμφωνα με τον Dr Dreyer: "Περιπτώσεις πριαπισμού συναντάμε σπάνια στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Επιλέξαμε να γράψουμε αυτή την υπόθεση, γιατί παρουσίαζε μια σπάνια / ανήκουστη αιτία μιας ασυνήθιστης ασθένειας".

Μορφές μελανοτάνης έχουν προταθεί ως ένα πιθανό θεραπευτικό μέσο για τη στυτική δυσλειτουργία, αλλά περιπτώσεις σαν αυτή που συζητάμε, πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Ο Dr Dreyer κατέληξε: «Ο ασθενής μας είπε ότι εάν ήξερε ότι η μελανοτάνη είχε ως ανεπιθύμητη ενέργεια τον πριαπισμό, δεν θα την έπαιρνε ποτέ. Οι γνώσεις γύρω από αυτή την παρενέργεια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της κατάχρησης της μελανοτάνης. Σίγουρα ο ασθενής θα αποφύγει τη μελανοτάνη στο μέλλον και θα προτιμήσει τις… ξαπλώστρες".

Πηγή: healthmag.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλές πρακτικές για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνει ο καθηγητής του ΑΠΘ Άγις Παπαδόπουλος

Μπορεί κάποιος να εξοικονομήσει ενέργεια και να περιορίσει τις δαπάνες για θέρμανση ως και 10%, αποκλειστικά και μόνο εφαρμόζοντας καλές πρακτικές αερισμού;...

«After Dark» – Η μοναξιά στην πόλη με τον φακό του Liam Wong

Στιγμές μοναξιάς στην πόλη παρουσιάζει το καινούργιο λεύκωμα «After Dark» του φωτογράφου Liam Wong και αποκαλύπτει ένα συναίσθημα μοναχικότητας που επικάθεται σε...

ΟΒΙ: Οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές ζητούν πιο βιώσιμα πλαστικά

Οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές ζητούν πιο βιώσιμα πλαστικά, όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη του European Patent Office με τίτλο «Patents for tomorrow's...

Τρίτη χρονιά μειώσεων στα δημοτικά τέλη από τη διοίκηση Ζέρβα

Νέες μειώσεις στα δημοτικά τέλη -και μάλιστα παρά τις τεράστιες πιέσεις που δημιουργούν στα οικονομικά του Δήμου η πανδημική αλλά και η...