21 C
Thessaloniki
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Το Πανεπιστήμιο Πρίνστον αρνείται τους ισχυρισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Το Πανεπιστήμιο Πρίνστον αρνείται τους ισχυρισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ταυτόχρονα, το Πρίνστον ζητά να του επιστραφούν τα δικαστικά έξοδα που δαπανήθηκαν για την υπόθεση.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μήνυσε στις 13 Δεκεμβρίου του 2018 το Πανεπιστήμιο Πρίνστον ζητώντας την επιστροφή των ιερών χειρογράφων χιλίων και πλέον ετών, τα οποία βρίσκονται επί δεκαετίες στη συλλογή της Βιβλιοθήκης του.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη, τα ιστορικά χειρόγραφα φέρονται να έχουν κλαπεί από ελληνικό μοναστήρι το 1917, στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την εισβολή Βουλγάρων.

Από τη δική του πλευρά, το Πανεπιστήμιο της Νέας Ιερσέης όχι μόνο αρνείται την παράνομη κατοχή των χειρογράφων, αλλά επιτίθεται και προς το Πατριαρχείο αναφέροντας πως το αίτημά του «στερείται γνώσης και των απαραίτητων πληροφοριών».

Το Πρίνστον, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που κατέθεσαν οι δικηγόροι του την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, τονίζει πως έχει αποδείξεις που στοιχειοθετούν ότι δύο από τα επίδικα χειρόγραφα «είχαν παραχωρηθεί μέσω δωρεάς στον Αγιο Ανδρέα των Ρώσων (St. Andrew of the Russians) το 1877 – πολύ πριν το 1917», γράφει σε δημοσίευμά της η πανεπιστημιακή εφημερίδα του Πρίνστον «The Daily Princetonian».

Σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα του Πρίνστον, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν πως η επίθεση στο ελληνικό μοναστήρι το 1917 διαπράχθηκε από βουλγαρικά στρατεύματα ή ότι στο κλεμμένο υλικό συμπεριλαμβανόταν και τα επίδικα χειρόγραφα.

Επιπλέον, το εκπαιδευτικό ίδρυμα ζητά να απορριφθεί το αίτημα του Πατριαρχείου για εκδίκαση της υπόθεσης και να επιστραφούν τα δικαστικά έξοδα «που δαπανήθηκαν για την υπεράσπιση της υπόθεσης».

Ακόμα, ζητά να οριστεί επισήμως ως ο νόμιμος ιδιοκτήτης των χειρογράφων.

«Βασιζόμενοι σε διαθέσιμες σε εμάς πληροφορίες, δεν θεωρούμε πως υπάρχει βάση στον ισχυρισμό πως τα χειρόγραφα που βρίσκονται στην κατοχή μας εκλάπησαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά συνέπεια αφαιρέθηκαν με αθέμιτο τρόπο από την κατοχή του Πατριαρχείου», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου, Μάικλ Χότσκινς.

Οπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.», τα χειρόγραφα τα οποία ζητούνται από τους ενάγοντες είναι το «Υπόμνημα στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου γραμμένο το 955 μ.Χ., η «Ουράνιος Κλίμακα» του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος, γραμμένο το 1081 στην Κωνσταντινούπολη από τον γραφέα Ιωσήφ, καθώς επίσης και σελίδες του 9ου αιώνα, οι οποίες ίσως να ήταν μέρος «του Υπομνήματος στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο», οι οποίες ίσως να έχουν εμφιλοχωρήσει κάποια στιγμή στην «Ουράνιο Κλίμακα».

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο ομογενής δικηγόρος Γεώργιος Τσουγκαράκης, από τη Δικηγορική Εταιρεία Hughes Hubbard & Reed στη Νέα Υόρκη, ο οποίος αντιπροσωπεύει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το Μοναστήρι και τους τοπικούς αξιωματούχους της Εκκλησίας, έχει δηλώσει στη «Νew Υork Τimes» ότι «αυτό το βιβλίο το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις του Πρίνστον, για τη Συλλογή του, γραμμένο από υπαλλήλους του Πρίνστον, κατά τη γνώμη μας είναι η πιο συγκεκριμένη παραδοχή που θα μπορούσαμε να έχουμε».

Romfea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αγγέλων κτήμα

Αν ο πόνος, οι θλίψεις και οι δοκιμασίες αφαιρεθούν από τη ζωή των ανθρώπων, η αγιότητα θα ήταν μόνο των αγγέλων κτήμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε 94 εκατομμύρια ευρώ σε 20 κράτη-μέλη για την αγορά διαγνωστικών τεστ COVID-19

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι χορήγησε 94 εκατομμύρια ευρώ σε 20 κράτη-μέλη για την αγορά διαγνωστικών τεστ COVID-19 προκειμένου να διευκολυνθεί...

Σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 την Τρίτη 28/9

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 από τον ΕΟΔΥ, την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου είναι τα ακόλουθα: Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα»,...

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες την Τρίτη

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα ηπειρωτικά, στο Βόρειο Αιγαίο και στο Ιόνιο την Τρίτη, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει στα βορειοδυτικά...