0.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το ΔΝΤ προς την G20: Οι πιο φτωχές χώρες είναι ενδεχόμενο να...

Το ΔΝΤ προς την G20: Οι πιο φτωχές χώρες είναι ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωπες με την οικονομική κατάρρευσή τους

Οι πιο φτωχές χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την οικονομική κατάρρευση, εκτός και αν οι πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου, συμφωνήσουν για την επιτάχυνση των προσπαθειών αναδιάρθρωσης των χρεών τους, όπως προειδοποίησε χθες, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ποσοστό περίπου 60% των χωρών με χαμηλά εισοδήματα βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες ή υπό υψηλό κίνδυνο να δεχτούν ισχυρή πίεση από τα χρέη τους, σε σύγκριση με ποσοστό μικρότερο του 50% το 2015, όπως έγραψε η Γκεοργκίεβα σε ιστολόγιο με τη συνδρομή της Σέιλα Παζαρμπασίογλου, διευθύντριας για τη Στρατηγική, την Πολιτική, αλλά και Αξιολόγηση Τμημάτων στο ΔΝΤ.

«Για αρκετές από αυτές τις χώρες οι προκλήσεις συσσωρεύονται» προειδοποίησαν τόσο η Γκεοργκίεβα, όσο και η Παζαρμπασίογλου.

«Ενδέχεται να δούμε την οικονομική κατάρρευση ορισμένων από αυτές τις χώρες, εκτός και αν οι πιστωτές της G20 συμφωνήσουν να επιταχύνουν τις αναδιαρθρώσεις χρεών και να αναστείλουν την εξυπηρέτησή τους, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τις αναδιαρθρώσεις».

Η ομάδα των αναπτυγμένων οικονομιών της G20 ενεργοποίησε την Πρωτοβουλία Αναστολής Εξυπηρέτησης του Χρέους (DSSI) την άνοιξη του 2020. Η πρωτοβουλία αυτή σχεδιάστηκε για να προσφέρει προσωρινό πάγωμα πληρωμών για τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ αρκετές από τις χώρες αυτές βρέθηκαν αντιμέτωπες με βαριές υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους τους, πριν από την πανδημία.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή λήγει στο τέλος της χρονιάς.

Η πρόοδος σε ένα άλλο σχέδιο της G20, το Κοινό Πλαίσιο για τη Διαχείριση Χρεών που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση των συνολικών βαρών από χρέη για τις φτωχές χώρες, είναι πολύ αργή.

«Οι πρόσφατες εμπειρίες του Τσαντ, της Αιθιοπίας και της Ζάμπιας δείχνουν ότι το Κοινό Πλαίσιο για τη διαχείριση χρεών πέραν της πρωτοβουλίας DSSI θα πρέπει να αναβαθμιστεί», όπως έγραψαν τα δύο διευθυντικά στελέχη του ΔΝΤ, αφού παραδέχτηκαν ότι το Κοινό Πλαίσιο δεν έχει ακόμη αποδείξει την πραγματική προοπτική του.

Οι αιτίες για τις καθυστερήσεις είναι πολλαπλές. Ο συντονισμός των Πιστωτών του Παρισιού, αλλά και άλλων πιστωτών, όπως επίσης και πολλαπλών κυβερνητικών οργανισμών και υπηρεσιών, εντός των χωρών των πιστωτών επιβραδύνει τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων.

Στην περίπτωση του Τσαντ, που πρέπει να αναδιοργανώσει μία υποχρέωση χρέους που εμπεριέχει οικονομική διασφάλιση και είναι στα χέρια μιας ιδιωτικής εταιρίας, αλλά και σε αριθμό τραπεζών και επενδυτικών ταμείων, η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη.

«Είναι επίσης σημαντικό οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση χρεών με παρόμοιους όρους» επισημαίνουν τα δύο διευθυντικά στελέχη του ΔΝΤ.

Στο μεταξύ, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναπροσαρμόζουν τις πολιτικές δανεισμού τους, με ενδεχόμενο η κατάσταση να καταστεί περισσότερο πολύπλοκη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2022 θα έχει ακόμη περισσότερες προκλήσεις για την αντιμετώπιση των διεθνών οικονομικών προκλήσεων που διαφαίνονται στον ορίζοντα», όπως επισημαίνεται στην ίδια ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βραζιλία-Covid-19: 383 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Στη Βραζιλία σημειώθηκε χθες Τετάρτη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, που έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα...

Μιμητής του Θεού

Καθένας που βρίζεται ή υποφέρει από κάτι φοβερό, να υποφέρει με πραότητα τις βρισιές και να συγκρατεί την οργή του, εφόσον, συγκρατώντας...

ΑΣΕΠ: Ανοίγουν 1.729 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Έρχονται 6 προκηρύξεις που συνολικά αφορούν την κάλυψη 1.729 μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο. Σημειώνεται πως η διαδικασία έκδοσης των...

Οικονόμου: Είμαστε κοντά στην άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό

Κοντά στην άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.