23.3 C
Thessaloniki
Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών συνθέτει τέχνη και ιστορία σε ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση...

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών συνθέτει τέχνη και ιστορία σε ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση του 1821

Πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που βίωσαν τα ιστορικά γεγονότα, είχαν ρόλο στις εξελίξεις και αργότερα τους προσδόθηκε ηρωική υπόσταση, παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ «Στη σκιά των Ηρώων», παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών.

Εμβληματικοί χώροι στην Αθήνα, το Μουσείο Αρχοντικό των Μπενιζέλων (Το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, και στις Σέρρες, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, ο Πύργος της Μάρως στη Δάφνη και ο Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων γίνονται τα σημεία συνάντησης τέχνης και μνήμης στο ντοκιμαντέρ διάρκεια 100 λεπτών.

Για τα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα μιλά η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Άντα (Αντωνία) Διάλλα και πέντε ηθοποιοί απαγγέλουν τα αντίστοιχα ιστορικά κείμενα σε σκηνικό που φανερώνει το ενιαίο και μακραίωνο πρόσωπο του ελληνισμού.

«Αν δεν υπήρχε η πανδημία θα ήταν μία γόνιμη και δημιουργική εποχή για να κάνουμε πολλά πράγματα, αφιερωμένα και στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που είναι μία πολύ σπουδαία ιστορική στιγμή για τον ελληνικό και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Επιλέξαμε να μην μείνουμε άπραγοι και προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, στο οποίο προσπαθήσαμε να συνθέσουμε, έχοντας δίπλα μας καταξιωμένους ανθρώπους που γνωρίζουν ο καθένας το αντικείμενό του, την ιστορία με την τέχνη και τη μνήμη μέσα από τους κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους, τότε που κάναμε τα γυρίσματα» εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, ηθοποιός, Καλλιόπη Ευαγγελίδου.

«Αναζητάμε πώς ο κάθε άνθρωπος αντιμετώπισε την ισχυρή ιστορική στιγμή στην οποία βρέθηκε – γιατί ήρωας είναι ένας χαρακτηρισμός που τους δόθηκε μετέπειτα. Εκείνη την ώρα βρέθηκαν μέσα στη δίνη ιστορικών γεγονότων και ο καθένας από τη θέση που είχε και το επάγγελμα που είχε, πήρε μία απόφαση» τόνισε η κ. Ευαγγελίδου.

Τα σαλόνια της Ευρώπης, μέσα στα οποία γίνονταν οι ζυμώσεις, πολιτικές και πνευματικές που οδήγησαν και δημιούργησαν ένα υπόβαθρο για να ξεσπάσει η Επανάσταση, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, τα Χρόνια της Επανάστασης, ο Ρήγας Φεραίος και το τραγικό τέλος του, ο Καποδίστριας που έδωσε ένα μεγάλο διπλωματικό αγώνα στο εξωτερικό για την εδραίωση των αποτελεσμάτων της Επανάστασης και για τη νομιμοποίηση, είναι τα γεγονότα και τα πρόσωπα που αποτυπώνονται στο ντοκιμαντέρ.

Ιδιαίτερη ενότητα έχει, ως θέμα, τις Σέρρες και την Επανάσταση και είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο ήρωα της Μακεδονίας, Εμμανουήλ Παππά, ο οποίος διέθεσε όλη του την περιουσία και την οικογένειά του στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία, σημείωσε η κ. Ευαγγελίδου.

Τα γυρίσματα έγιναν σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, πάντα με την ειδική άδεια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης της Covid-19 και με τη συνεργασία πολλών φορέων.

Το ντοκιμαντέρ «Στη σκιά των Ηρώων» θα προβληθεί την 25η Μαρτίου στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων στις 14:00 και από τις 21.00 είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών και στο κανάλι του στο ΥouTube.

Το ντοκιμαντέρ αποτελείται από πέντε θεματικές ενότητες.

Εισαγωγή στην Επανάσταση και στην Ευρώπη στις αρχές του 1800.

Ενότητα πρώτη

Διασπορά Ρωξάνδρα Στούρτζα- Η Ελληνική συνείδηση / Σκηνικός χώρος: Μουσείο Αρχοντικό των Μπενιζέλων / Απαγγελία: Μιμή Ντενίση.

Ενότητα Δεύτερη

Καποδίστριας -Διεθνής Διάσταση / Σκηνικός χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης / Απαγγελία: Γιώργος Καπουτζίδης.

Ενότητα Τρίτη

Η αρχή της Επανάστασης

Σκηνικός χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών- Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης / Απαγγελία: Αλέξανδρος Τσακίρης -έκτακτη συμμετοχή: Καλλιόπη Ευαγγελίδου

Ενότητα Τέταρτη

Οι Σέρρες και η επανάσταση του 21

Ο ήρωας Εμμανουήλ Παπάς.

Συμμετέχει ο συγγραφέας- δημοσιογράφος Βασίλης Τζανακάρης / Σκηνικός χώρος: Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων Σέρρες.

Έκτακτη συμμετοχή: Αλέξανδρος Χρυσάφης (Δήμαρχος Σερρών) / Σκηνικός χώρος: Ακρόπολη Σερρών

Έκτακτη συμμετοχή: Παναγιώτης Σπυρόπουλος ( Αντιπεριφερειάρχης Σερρών) / Σκηνικός χώρος Δάφνη Σερρών, Πύργος της Μάρως

Ενότητα Πέμπτη

Η γυναίκα το 21/ Σκηνικός χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά / Απαγγελία: Βίλμα Τσακίρη.

Το τραγούδι ‘Μια κόρη τ’ απεφάσισε’ ερμηνεύει η Στέλλα Τζίνα.

Φωνητικά- σαντούρι Μελίνα Μπιτζίδου.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία- Ένκε Φεζολλάρι, Διεύθυνση Φωτογραφίας- μοντάζ : Ξένια Τσιλοχρήστου, Καλλιτεχνική σύλληψη: Καλλιόπη Ευαγγελίδου – Ένκε Φεζολλάρι, Έρευνα -επιμέλεια ιστορικών κειμένων: Άντα Διάλλα, Μουσική: Κωνσταντίνος Παπουτσής, Β΄Οπερατέρ: Στέλιος Γουγούνας, Υπεύθυνος ήχου: Γιώργος Δασκαλάκης, Οργάνωση παραγωγής: Ευαγγελία Δαμιανίδου

Βοηθός παραγωγής: Ευδοκία Καρανίκα

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών συμπαραγωγή με Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Σε συνεργασία με : Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Ακολουθήστε το thesspress.gr και στο Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μ. Κριθαρίδης: Συνεχίζεται η επέλαση του αυταρχισμού της κυβέρνησης

«Φαίνεται πως συνεχίζεται η επέλαση του αυταρχισμού από την Μητσοτάκης ΑΕ με ένα ακόμα περιστατικό απρόκλητης αστυνομικής βίας», υπογραμμίζει σε δήλωσή...

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Σάββατο 13 Αυγούστου, για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου) σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου...

Δ. Μάντζος: «Η ΝΔ “κλείνει το μάτι” στα ακροδεξιά και νεοσυντηρητικά ακροατήρια»

Επανερχόμενος στα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, προχώρησε σε δήλωση, με την οποία κατηγορεί εκ...

Ξεκινούν την Τρίτη οι αιτήσεις δήλωσης προτίμησης για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Από την ερχόμενη Τρίτη, 16 Αυγούστου, μέχρι την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022 μπορούν οι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν την αίτηση δήλωσης προτίμησης...