13.7 C
Thessaloniki
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Θεσσαλονίκη: Η ίδρυση του πρώτου σχολείου της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής το 1906...

Θεσσαλονίκη: Η ίδρυση του πρώτου σχολείου της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής το 1906 στις «Ιστορικές Αναδρομές κάθε Πέμπτη»

Στη Θεσσαλονίκη ίδρυσε το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό η Γαλλική Λαϊκή Αποστολή, το μακρινό 1906, όπως ενημερώνει η σημερινή στήλη Chroniques du Jeudi (Ιστορικές Αναδρομές κάθε Πέμπτη) του Γαλλικού Προξενείου,

του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, με στόχο να γίνει ευρύτερα γνωστή η Γαλλία του χθες, του σήμερα και του αύριο στη βόρεια Ελλάδα.

   Η Γαλλική Λαϊκή Αποστολή δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1902, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Jules Ferry, για τη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, μέσω της κοσμικής, πολυγλωσσικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να ιδρύσει το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό επειδή, όπως τονίζεται, «αυτό το σημαντικό λιμάνι της Μεσογείου πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος: η κοινωνία του ήταν ανοιχτή και πολυπολιτισμική, με ευρεία χρήση της γαλλικής γλώσσας (ιδιαίτερα στο εμπόριο, τον Τύπο, και την εκπαίδευση) και με μακρόχρονη παρουσία της Γαλλίας στην πόλη».

   Την άνοιξη του 1906, ο Γενικός Γραμματέας της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής, Maurice Kuhn, έφτασε στη Θεσσαλονίκη για να ιδρύσει το νέο σχολείο, με την υποστήριξη του Γάλλου Προξένου και επιφανών προσωπικοτήτων της πόλης. Το Ίδρυμα απαρτιζόταν από τρία σχολεία: το Λύκειο Αρρένων, τη Σχολή Θηλέων και την Εμπορική Σχολή. Έγινε αμέσως αποδεκτό από τους κατοίκους της πόλης και καθιερώθηκε με το προσωνύμιο «Λυσέ».

   «Επομένως, το γαλλικό Ίδρυμα υπάρχει στη γωνία της λεωφόρου Στρατού με την οδό Ευζώνων για περισσότερο από έναν αιώνα, ακόμα κι αν χρειάστηκε να ξαναχτιστεί δύο φορές και να υποστεί πολλές μετατροπές», αναφέρεται σχετικά.

   Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε έδρα του Γενικού Επιτελείου της Στρατιάς της Ανατολής και καταφύγιο πολλών θυμάτων της μεγάλης πυρκαγιάς της Θεσσαλονίκης του 1917. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιτάχθηκε από τον γερμανικό στρατό και μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

   Μετά τον πόλεμο, τα τρία σχολεία συγχωνεύτηκαν σε ένα μεικτό εκπαιδευτικό Ίδρυμα, περιλαμβάνοντας τις βαθμίδες από το νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο. Έκτοτε, το Ίδρυμα έχει διττή παρουσία στην εκπαίδευση, με το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στον πολιτισμό, με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Στον ίδιο χώρο, από το 2011, στεγάζεται και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας.

   «Σήμερα», τονίζεται, «όπως και στις αρχές του 20ού αιώνα, εξακολουθούν να αποτελούν κυρίαρχους όρους της δράσης μας η διάδοση της γαλλικής γλώσσας, του πολιτισμού και των αξιών του, το άνοιγμα στον κόσμο, ο διάλογος, η διεύρυνση των ανταλλαγών και η ανάδειξη της γλωσσικής πολυμορφίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Το Twitter επιστρατεύει πιλοτικά τους χρήστες του στη μάχη κατά των fake news με το νέο πρόγραμμα Birdwatch

Το Twitter ζητά από τους χρήστες του να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων (fake news). Γι' αυτό το σκοπό, ανακοίνωσε...

Η φλόγα της αγάπης

Όταν υπάρχη η φλόγα της αγάπης, ό,τι κακό πλησιάζει, το κατακαίει. Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής

Ισημερινός: Νέα καταδίκη του πρώην αντιπροέδρου Χόρχε Γκλας, ήδη φυλακισμένου για διαφθορά

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινού, ο Χόρχε Γκλας, ο οποίος έχει ήδη φυλακιστεί στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής...

Το brand Miu Miu γιορτάζει την Κινεζική Πρωτοχρονιά με την καμπάνια «Always New, Always Miu»

Για να γιορτάσει την Κινεζική Πρωτοχρονιά, το ιταλικό brand Miu Miu ξαναεφευρίσκει την έννοια του παντοτινού.    «Εάν ένα...