20.8 C
Thessaloniki
Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της...

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης

“Ωρίμασε πλέον ο χρόνος για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου Ελλήνων αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση”, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση για την επέτειο συμπλήρωσης είκοσι χρόνων από τη δημιουργία του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης. Ο υφυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους αυτοδιοικτικούς ομογενείς χωρών της Ευρώπης και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους στηρίζει. “Η ενεργή συμμετοχή σας στα κοινά αποτελεί ισχύ για τον ελληνισμό. Διακονείτε όχι μόνο την ομογένεια, αλλά και τις χώρες που ζείτε”, είπε ο Κατσανιώτης, απευθυνόμενος στους αυτοδιοικητικούς στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

“Έχετε μεγάλη, άδολη και αγνή αγάπη για την Ελλάδα”, είπε στους συμμετέχοντες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη είναι σήμερα κομβικός και διαχειρίζονται με επιτυχία μεγάλα κοινωνικά θέματα, όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, κ.ά. Οι Περιφέρειες και οι δήμοι μπορούν να αλλάξουν σήμερα μια κοινωνία από κάτω προς τα πάνω, τόνισε και χαρακτήρισε τους εκλεγμένους Έλληνες σε ευρωπαϊκές χώρες “ισχυρή δύναμη του ελληνισμού”.

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς η Α’ Αντιπρόεδρος Ειδ. Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, κ.ά.

Στις 27 Νοεμβρίου του 2001 το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης ξεκινούσε τη λειτουργία του μετά την πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του υπουργείου Εξωτερικών-Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Όπως είπε η αντιδήμαρχος Σόλιγκεν Γερμανίας, Ιωάννα Ζαχαράκη, τότε 110 αιρετοί ενώθηκαν για να δημιουργήσουν το θεσμό που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 400 μέλη. “Προτεραιότητές μας είναι η δημιουργία γέφυρας με την πατρίδα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων”, επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι και στην Επανάσταση του 1821 οι Έλληνες της διασποράς διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες έκαναν αναδρομή και απολογισμό των είκοσι χρόνων, αναφέρθηκαν σε όσους συνετέλεσαν στη δημιουργία του, θέτοντας νέους στόχους και προχωρώντας σε νέες συνεργασίες με τη διεύρυνσή του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης είναι ένας θεσμός με μέλη του τους εκτός ελληνικής επικράτειας ελληνικής καταγωγής πολίτες της Ευρώπης, που εκλέγονται και δραστηριοποιούνται στις τοπικές ή περιφερειακές αρχές και διοικήσεις, των τόπων κατοικίας τους, και συμμετέχουν ενεργά σ΄ αυτό πάνω από 400 αιρετοί της αυτοδιοίκησης, από το σύνολο σχεδόν των χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Μέσα από την καθημερινή του λειτουργία, αποτελεί έναν επιπλέον χώρο διαλόγου και ανάληψης πρωτοβουλιών, για την ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων της ελληνικής ομογένειας και της αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη και όχι μόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προτεινόμενο μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών ρεύματος

Συμφωνία για τις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο προκειμένου να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών της...

Ο Ζελένσκι πρόθυμος να συναντήσει τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μοναδικός ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος...

Ουκρανία: Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Ουκρανικό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την κατηγορία της προδοσίας για τη...

ΥΠΑ: Παράταση αεροπορικών οδηγιών έως τέλος Ιουνίου με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Παράταση έως τέλος Ιουνίου των αεροπορικών οδηγιών με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).