3.4 C
Thessaloniki
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022
Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Τα πιο παράξενα πασχαλινά έθιμα στον κόσμο

Τα πιο παράξενα πασχαλινά έθιμα στον κόσμο

Το Πάσχα στην χώρα μας είναι μια από τις πιο σημαντικές εορτές της ορθοδοξίας και το γιορτάζουμε με έθιμα που προστίθενται σε αυτά που διατηρεί κάθε περιοχή, συνδέοντας τελικά τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης με την τοπική μας παράδοση και λαογραφία. Ωστόσο, τα έθιμα και οι παραδόσεις κάθε χώρας είναι διαφορετικά, και πολλά από αυτά κρύβουν αρκετές παραξενιές.

Στη συνέχεια αναφέρονται μερικά από τα πιο περίεργα πασχαλινά έθιμα που υπάρχουν στον πλανήτη.

Λετονία: Τσούγκρισμα αβγών με συνέπειες

Ξεκινωντας από τη Λετονία, την ημέρα του Πάσχα επικρατεί κι εκεί το έθιμο του τσουγκρίσματος αβγών, με την μόνη διαφορά, ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι για γερά νεύρα αφού οι παίκτες πρέπει να δέσουν τα ημιβρασμένα αβγά με μια κλωστή και να τα τσουγκρίσουν από απόσταση.

Νικητής είναι αυτός που θα σπάσει το αβγό του αντιπάλου του κι ο χαμένος θα πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό στο καθαριστήριο, αφού θα τον έχει λερώσει το σπασμένο αυγό.

Σκανδιναβία: Εκεί που βγαίνουν έξω οι …. μάγισσες!

Στην Σκανδιναβία και ειδικότερα στην Φινλανδία και τη Σουηδία, τα παιδιά μασκαρεύονται, βάφουν τα πρόσωπα τους και ζητιανεύουν στους δρόμους κρατώντας δυο μπαγκέτες. Το κέντρο της προσοχής όμως είναι τα πυροτεχνήματα τα οποία έχουν συμβολική σημασία αφού σκοπός των κρότων και των πυροτεχνημάτων είναι να τρομάξουν τις μάγισσες που περιφέρονται ελεύθερες στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μεγάλης Παρασκευής και Μεγάλου Σαββάτου.

Πολωνία: Περνώντας το Πάσχα στο νερό

Στην Πολωνία γιορτάζουν το Πάσχα με μπουγέλο. Η Δευτέρα του Πάσχα είναι η μέρα που λαμβάνει χώρα ένα έθιμο που λέγεται Śmigus-dyngus. Κατά την τέλεση του, τα αγόρια μπουγελώνουν τα κορίτσια. Τα κορίτσια πρέπει να μείνουν βρεγμένα όσο περισσότερο μπορούν γιατί, σύμφωνα με τον θρύλο, εάν το κάνουν, μετά από έναν χρόνο θα είναι παντρεμένες. Η παράδοση αυτή έχει τις ρίζες της στο βάπτισμα του Πολωνού πρίγκιπα Mieszko τη Δευτέρα του Πάσχα του 966.

Νότια Ιταλία: Στο «Abballu Di Li Diavuli», οι δαίμονες της Σικελίας που δελεάζουν τις ψυχές

Στην νότια Ιταλία, την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται το ‘Abballu Di Li Diavuli’. Σε όλη την νότια Ιταλία γίνονται πολλές πομπές για την Μεγάλη Εβδομάδα όμως η πομπή στην πόλη Prizzi της Σικελίας έχει μια σειρά από ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική. Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, τρεις δαίμονες με μάσκες ψευδαργύρου διατρέχουν την πόλη, δελεάζοντας ανθρώπους με γλυκά για να πιάσουν την ψυχή τους. Οι ντυμένοι βασανίζουν όσες περισσότερες ψυχές μπορούν πριν από το απόγευμα, γιατί τότε η Θεοτόκος και ο αναστημένος Χριστός έρχονται να τους στείλουν μακριά. Έτσι, οι δαίμονες, αφού κάνουν έναν χορό με μεσαιωνικές αναμνήσεις, εξαφανίζονται.

Τσέχικη Δημοκρατία και Σλοβακία: Η ιτιά ως σύμβολο γονιμότητας

Στην Τσέχικη Δημοκρατία και τη Σλοβακία, η ιτιά συμβολίζει τη γονιμότητα. Πριν από την καθιέρωση του Χριστιανισμού, την περίοδο του Πάσχα υπήρχαν πολλά τελετουργικά γονιμότητας που συνδέονται με την αναγέννηση της φύσης. Τα έθιμα αυτά εξακολουθούν να επιβιώνουν σε ορισμένες χώρες όπως είναι η Τσέχικη Δημοκρατία και τη Σλοβακία. Έτσι λοιπόν, το Πάσχα, οι άνδρες ξυλοκοπούν τις γυναίκες με κλαδιά ιτιάς. Η επιλογή της ιτιάς δεν είναι τυχαία καθώς είναι ένα από τα πρώτα δέντρα που ανθίζουν με την άφιξη της άνοιξης, επομένως τα κλαδιά υποτίθεται ότι μεταφέρουν τη ζωντάνια και τη γονιμότητα του δέντρου στις γυναίκες.

Ουγγαρία: Τα πιο ωραία αρώματα για το Πάσχα

Στην Ουγγαρία, η αναζήτησή της γονιμότητας γίνεται μέσω των ωραίων οσμών. Για το Πάσχα, στην εν λόγω χώρα, οι νεαροί άντρες πασπαλίζουν με παγωμένο άρωμα ή αρωματικό νερό τα κορίτσια. Παλαιότερα, οι νεαροί συνήθιζαν να ρίχνουν κουβάδες από νερό πάνω στα κεφάλια των νεαρών γυναικών, όμως τώρα τις ψεκάζουν με άρωμα ή κολόνια στο μέτωπο.

Ισπανία: Ο χορός του … θανάτου

Στην Ισπανία, την Μεγάλη Τρίτη λαμβάνει χώρα ένας παραδοσιακός χορός, ο γνωστός ως ο χορός του θανάτου (“dansa de la mort”), μέσα στα στενά μεσαιωνικά σοκάκια και τα άτομα που παίρνουν μέρος στον χορό είναι μασκαρεμένα. Στο τέλος η παρέλαση καταλήγει σε μια τεράστια συγκέντρωση μασκαρεμένων σκελετών που κρατούν στα χέρια τους κουτιά γεμάτα στάχτη. Ο χορός αρχίζει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται μέχρι τις τρεις το πρωί που τα φαντάσματα προκαλούν την Αγία Τριάδα. Στην μεσαιωνική πόλη Verges της Ισπανίας, ο χορός αυτός εκτελείται την Μεγάλη Πέμπτη και αποτελεί ένα απο τα πιο σημαντικά θεάματα της πόλης.

Ισραήλ: Ακολουθώντας τα βήματα του Ιησού στην Ιερουσαλήμ

Η Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα από τα πιο ιδανικά μέρη για να ζήσει κανείς την πιο θρησκευτική εκδοχή της Μεγάλης Εβδομάδας, αφού είναι ο τόπος όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς. Το ταξίδι του, όπως τεκμηριώνουν οι ιερές γραφές, πραγματοποιείται σε πολλά μέρη που υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Για αυτόν τον λόγο, μεταξύ της Μεγάλης Πέμπτης και της Κυριακής του Πάσχα χιλιάδες πιστοί ξαναζωντανεύουν τις τελευταίες στιγμές της ζωής του Ιησού ακολουθώντας τα ίδια βήματα που έκανε. Την Μεγάλη Παρασκευή μάλιστα, οι Χριστιανοί περπατάνε στο ίδιο μονοπάτι που ο Ιησούς έκανε την ημέρα που είχε σταυρωθεί και, λαμβάνοντας υπόψη τον πόνο του εκείνη τη μοιραία ημέρα, μερικοί από εκείνους που συμμετέχουν, φέρουν ένα σταυρό μαζί τους. Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που πηγαίνουν μαζικά στην Εκκλησία του Αγίου Τάφου, όπου πιστεύεται ότι ο Ιησούς θάφτηκε και αναστήθηκε.

Φιλιππίνες: Η πιο …. επίπονη Μεγάλη Εβδομάδα

Το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων αποτελούσε μέρος της ισπανικής αυτοκρατορίας για μερικά χρόνια και, παρόλο που η γλώσσα έχει επιβιώσει λίγο, η θρησκεία έχει διατηρηθεί. Αυτό σημαίνει πως αρκετές καθολικές παραδόσεις όπως οι πομπές της Μεγάλης Εβδομάδας και η αναπαράσταση των τελευταίων ημερών της ζωής του Ιησού έχουν κρατηθεί. Πιο συγκεκριμένα, την Μεγάλη Πέμπτη, οι πιστοί βγαίνουν στους δρόμους και συμμετέχουν σε τελετές αυτομαστίγωσης για να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες τους. Πολλοί μάλιστα αναπαριστούν τα πάθη του Ιησού και φτάνουν στο σημείο να σταυρώνονται!

Ουκρανία: Τα πιο όμορφα πασχαλινά αυγά είναι ουκρανικά και ονομάζονται pysanka

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του Πάσχα, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι τα πασχαλινά αυγά. Όμως, στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα διάσημα για τον τρόπο με τον οποίο διακοσμούνται. Ο παραδοσιακός τρόπος διακόσμησης των αυγών του Πάσχα στην Ουκρανία ονομάζεται Pysanka. Η τεχνική αυτή γίνεται χρησιμοποιώντας μια μέθοδο batik αφού τα αυγά καλύπτονται πρώτα με κερί και στη συνέχεια βάφονται. Πρόκειται για τα πιο όμορφα και ξεχωριστά πασχαλινά αυγά διακοσμημένα με αξιοθαύμαστα γεωμετρικά σχέδια και θρησκευτικές αλληγορίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Australian Open: Κατασχέθηκαν μπλουζάκια φιλάθλων με μήνυμα για την Πενγκ

Δύο οπαδοί ακτιβιστές πήγαν στο Australian Open με μπλουζάκια στήριξης στην Σουάι Πενγκ, αλλά οι διοργανωτές έδωσαν εντολή να κατασχεθούν

Super League 1, Άρης-Λαμία 0-0: Δεν σκοράρει, δεν κερδίζει

Οι Θεσσαλονικείς μετά το 0-0 του Κυπέλλου με την Λαμία, είχαν ίδιο αποτέλεσμα και στο ματς του πρωταθλήματος στο «Κλ. Βικελίδης». Eντονες...

Άγιο Όρος: Ανησυχία για τους θανάτους από κορωνοϊό, κατέληξαν άλλοι δύο μοναχοί

Ο ένας εξ αυτών νοσηλευόταν διασωλημένος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Πέθαναν από επιπλοκές του κορωνοϊού άλλοι δυο μοναχοί της...

Θεσσαλονίκη: Διαδικτυακή ημερίδα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Δικαιώματα των ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις & των Οικογενειών τους» Διοργανώθηκε...