20.8 C
Thessaloniki
Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022
Αρχική ΥΓΕΙΑ Tα logistics του εμβολίου: Γιατί είναι το στοίχημα του αιώνα

Tα logistics του εμβολίου: Γιατί είναι το στοίχημα του αιώνα

240 εμβόλια, 10 δισ. δόσεις, 8.000 Boeing 747 – Το τελευταίο μίλι… Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να καλύψει η ανθρωπότητα για να απαλλαγεί από την πανδημία

Ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις ανακοινώσεις των φαρμακοβιομηχανιών, των εταιρειών βιοτεχνολογίας και της επιστημονικής κοινότητας για τις εξελίξεις των κλινικών δοκιμών σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά της πανδημίας COVID 19. Τα βασικά ερωτήματα είναι τα εξής: Πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο, αν θα είναι αποτελεσματικό και χωρίς παρενέργειες, πότε θα παραχθεί σε επαρκή ποσότητα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα αποτελεσματικό τείχος προστασίας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού περιορίζοντας έτσι αισθητά τον νέο κορωνοϊό και την διασπορτά του στην κοινότητα. Kαι βέβαια πώς θα γίνει η διανομή του. 

Pharmalogistics

Η μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν όλες οι κυβερνήσεις είναι η διανομή των εμβολίων. Ζήτημα λίγων ωρών θα είναι να αρχίσει η διανομή του εμβολίου της Pfizer από τη στιγμή που θα εγκριθεί. Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer σε συνέντευξή του στο Sky news, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν παραχθεί πάνω από 20 εκατομμύρια δόσεις και η παραγωγή συνεχίζεται. Η Pfizer είναι έτοιμη να στείλει δόσεις του εμβολίου COVID-19 «εντός ωρών» από τη λήψη της επίσημης έγκρισης.

Για να διανεμηθούν όμως οι επαρκείς δόσεις θα χρειαστούν μήνες, ή και πάνω από χρόνος, προειδοποιούν οι ειδικοί. Υπολογίζεται ότι μέχρι τι τέλος του 2020 θα είναι διαθέσιμες για τις ΗΠΑ περίπου 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Η ποσότητα αυτή σημαίνει ότι μπορεί να εμβολιαστούν 20 εκατ. πολίτες. Ο προγραμματισμός αυτός, ωστόσο, μπορεί να ξεφύγει καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοδότηση για την διανομή του εμβολίου, ενώ σε μετέπειτα στάδια αναδεικνύονται πρόσθετες προκλήσεις που αφορούν τις υλικοτεχνικές προκλήσεις με τις απαραίτητες προμήθειες στα απαραίτητα υλικά για τον εμβολιασμό, πχ σύριγγες και βελόνες. Ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα αποτελεί η ενημέρωση εκπαίδευση για τον σωστό τρόπο αποθήκευσης και χορήγησης του εμβολίου αλλά και τις συνθήκες αποθήκευσης.

Oι θερμοκρασίες ψύξης

Τα εμβόλια αυτά απαιτούν ιδιαίτερες και απαιτητικές συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να διατηρηθούν. Το εμβόλιο των Pfizer και  BioNTech, για παράδειγμα χρειάζεται θερμοκρασία -70 βαθμούς Κελσίου. Το εμβόλιο της Moderna από την άλλη παραμείνει σταθερό όταν διατηρείται σε τυπικές θερμοκρασίες ψυγείου για 30 ημέρες (θερμακρασίες δηλαδή που κυμαίνονται μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου), ενώ δύναται να αποθηκευτεί για έξι μήνες σε θερμοκρασίες κοντά στους -15 βαθμούς Κελσίου. Οι απαιτήσεις αυτές δημιουργούν πρωτοφανείς δυσκολίες για την αλυσίδα διανομής αλλά και για τον τρόπο που θα ταξιδέψει ασφαλώς το εμβόλιο σε απομακρυσμένες περιοχές.

DHL, Fedex και UPS στην μάχη

Στη Γερμανία το μεγαλύτερο μέρος της διανομής των εμβολίων στη χώρα έχουν αναλάβει τα γερμανικό ταχυδρομείο DHL, η Fedex , η UPS καθώς και η Kühne + Nagel, που μεταφέρουν φαρμακευτικά σκευάσματα και μπορούν να διασφαλίσουν την κατάλληλη ψύξη. Συνομιλίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες διεξάγονται εδώ και καιρό, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών logistics. Η διαδικασία της παγκόσμιας διανομής εμβολίων είναι μια μεγάλη πρόκληση, τόνισαν, και πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία. Η Kühne + Nagel und η DHL ανακοίνωσαν πως έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συμβάσεις logistics για την μεταφορά των εμβολίων κατά της COVID – 19.

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι οδηγίες της ΙΑΤΑ

Οι αεροπορικές εταιρείες εξετάζουν τώρα επιλογές που κυμαίνονται από έναν μεγάλο καταψύκτη που μπορεί να κοστίσει περίπου ένα μικρό αυτοκίνητο έως ένα δοχείο πολλαπλών στρωμάτων που χρησιμοποιεί υγρό άζωτο για τη μεταφορά εμβολίων . «Για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της αλυσίδας εφοδιασμού και ο έλεγχος της θερμοκρασίας από το εργοστάσιο για ολόκληρο το ταξίδι θα απαιτηθεί από όλα τα μέρη να συνεργαστούν», δήλωσε ο Glyn Hughes, επικεφαλής της IATA Cargo, πριν από λίγο καιρό, προσθέτοντας πως «η  μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι το τελευταίο μίλι και εκεί είναι το μεγαλύτερο επίκεντρο. Έχουμε ήδη καθιερωμένες διαδικασίες, αλλά θα πρέπει να κλιμακώσουμε». Μην λησμονούμε άλλωστε ότι το σκεύασμα αυτό πρέπει να φτάσει κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο, αναλλοίωτο και να αποθηκευτεί ομοιόμορφα παντού.

Το στοίχημα είναι ίσως το μεγαλύτερο του αιώνα για την αγορά.

Ο  πρώτος αποκλειστικός κόμβος στον κόσμο για το εμβόλιο COVID-19

Η Emirates SkyCargo στο Ντουμπάι, θα είναι η μεγαλύτερη στο κόσμο εξειδικευμένη εγκατάσταση για εμβόλια COVID-19. Ο κόμβος θα επιτρέψει στον αερομεταφορέα αεροπορικού φορτίου να μεταφέρει εμβόλια από διάφορα μέρη παραγωγής παγκοσμίως, να αποθηκεύει και να προετοιμάζει αποστολές, τόσο για περιφερειακή όσο και για παγκόσμια διανομή.

Η Emirates SkyCentral DWC διαθέτει πάνω από 4.000 τετραγωνικά μέτρα πιστοποιημένου χώρου ελεγχόμενης θερμοκρασίας αποθήκευσης φαρμακευτικών προϊόντων, επιτρέποντας την αποθήκευση και τη διανομή εμβολίων COVID-19 μεγάλων ποσοτήτων. Συνολικά, εκτιμάται ότι η εγκατάσταση μπορεί να περιέχει περίπου 10 εκατομμύρια φιαλίδια εμβολίου, σε εύρος θερμοκρασιών 2-8 βαθμούς Κελσίου, οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Η υπερσύγχρονη υποδομή της Emirates SkyCentral DWC συμπληρώνεται επίσης από έναν από τους μεγαλύτερους στόλους «Cool Dollys» στον κόσμο, βοηθώντας στην προστασία των ευαίσθητων στη θερμοκρασία φορτίων κατά τη μεταφορά τους από το αεροσκάφος μέχρι τον τερματικό προορισμό. Επιπλέον, η διαθεσιμότητα μεγάλου αριθμού φορτίων ελεγχόμενης θερμοκρασίας και η εγγύτητα του τερματικού σταθμού από τις πύλες στάθμευσης αεροσκαφών, θα διασφαλίσουν την ταχεία και αποτελεσματική αποστολή φορτίου για περαιτέρω διανομή.

Η IATA κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες οδηγίες για να διασφαλίσει ότι η αεροπορική βιομηχανία φορτίων είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη μεγάλης κλίμακας διαχείριση, μεταφορά και διανομή ενός εμβολίου COVID-19. Η καθοδήγηση της ΙΑΤΑ για την εφοδιαστική και τη διανομή εμβολίων και φαρμακευτικών προϊόντων παρέχει συστάσεις για τις κυβερνήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα για την προετοιμασία που θα είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη παγκόσμια επιχείρηση εφοδιαστικής που έχει αναληφθεί ποτέ.

newmoney.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προτεινόμενο μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών ρεύματος

Συμφωνία για τις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο προκειμένου να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών της...

Ο Ζελένσκι πρόθυμος να συναντήσει τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μοναδικός ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος...

Ουκρανία: Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Ουκρανικό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την κατηγορία της προδοσίας για τη...

ΥΠΑ: Παράταση αεροπορικών οδηγιών έως τέλος Ιουνίου με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Παράταση έως τέλος Ιουνίου των αεροπορικών οδηγιών με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).