2.5 C
Thessaloniki
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΑΙΔΙΣυμβουλές για ομαλή μετάβαση των παιδιών στο σχολείο μετά το καλοκαίρι

Συμβουλές για ομαλή μετάβαση των παιδιών στο σχολείο μετά το καλοκαίρι

Το κουδούνι έναρξης της σχολικής χρονιάς χτυπά σε λίγες μέρες για μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Το καλοκαίρι έχει πλέον τελειώσει και η επιστροφή τους στις σχολικές υποχρεώσεις είναι γεγονός. Η επιστροφή αυτή συνήθως είναι δύσκολη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Η στάση των γονέων ωστόσο παίζει καταλυτικό ρόλο στην ομαλή μετάβαση των παιδιών στη σχολική πραγματικότητα, είτε πρόκειται για παιδιά που πάνε για πρώτη φορά σχολείο είτε για παιδιά μεγαλύτερων τάξεων που επιστρέφουν μετά από βδομάδες καλοκαιρινών διακοπών. 

Στη συνέχεια ακολουθεί μια σειρά από συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γονείς ώστε να προετοιμάσουν τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά τα παιδιά τους για τη νέα σχολική χρονιά.

  • Πρόγραμμα και καθημερινή ρουτίνα

Καλό θα είναι να βάλουν σε πρόγραμμα τα παιδιά πριν ανοίξουν τα σχολεία και να θεσπίσουν μια καθημερινή ρουτίνα. Θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί το ωράριο ύπνου και να θεσπιστεί η ώρα μελέτης των μαθημάτων κάνοντας μικρές επαναλήψεις ώστε να προετοιμαστούν για τη νέα τάξη. Επίσης, καλό θα είναι να κρατήσουν οι γονείς ένα σταθερό ωράριο φαγητού, παρόμοιο με αυτό που ακολουθείται όταν τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο. Αυτή η εισαγωγή του νέου προγράμματος θα πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο και σεβόμενοι τους ρυθμούς του κάθε παιδιού. 

  • Επιλογή νέων σχολικών ειδών

Τα ψώνια για τα σχολικά είδη είναι πάντα μία καλή και διασκεδαστική διαδικασία ένταξης στη σχολική ζωή. Οι γονείς καλό θα είναι να αφήσουν τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους τα τετράδια, τις τσάντες και τα μολύβια τους ώστε να είναι ικανοποιημένα και να αρχίσουν να δημιουργούν μια θετική στάση απέναντι στο σχολείο.

  • Προετοιμασία χώρου μελέτης

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του σχολείου, καλό θα είναι οι γονείς μαζί με τα παιδιά να τακτοποιήσουν και να οργανώσουν τον χώρο μελέτης. Είναι σημαντικό να απαλλαχθεί το γραφείο του παιδιού από περιττά αντικείμενα που αποσπούν την προσοχή του παιδιού και περιορίζουν τον χώρο του. Επίσης, ο χώρος πρέπει να φωτίζεται επαρκώς και να έχει επιλεγεί η κατάλληλη καρέκλα για το παιδί. Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται πως ο χώρος μελέτης θα πρέπει να είναι ένας και σταθερός κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς.

  • Συζήτηση

Είναι σημαντικό οι γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά με ήρεμο τρόπο και χωρίς να εξωτερικεύουν το πιθανό δικό τους άγχος για την επιστροφή στο σχολείο. Θα πρέπει να αποφεύγουν εκφράσεις που δημιουργούν φόβο και ανησυχία, όπως: «Τέρμα τα αστεία, τώρα αρχίζουν τα σοβαρά», «Να δούμε τώρα θα τα καταφέρεις;», «Σε λίγες μέρες τέρμα οι βόλτες» «Τώρα αρχίζουν τα βάσανα» κ.ά. Τέλος, σημαντικό είναι να ακούν με προσοχή όσα τους λένε τα παιδιά τους, αλλά κυρίως αυτά που δε λένε. Να είναι σε ετοιμότητα να αντιληφθούν το πιθανό άγχος τους ώστε να παρέμβουν και να τα υποστηρίξουν.

  • Βιβλία και παραμύθια

Υπάρχουν αρκετά παραμύθια και βιβλία που θα μπορούσαν οι γονείς να διαβάσουν με τα παιδιά τους και τα οποία βοηθούν τα παιδιά να ενταχθούν ομαλά στη σχολική ζωή και στις υποχρεώσεις της.

  • Επίσκεψη στο σχολείο

Καλό θα είναι επίσης να κανονίσουν μια βόλτα με το παιδί τους στο σχολείο ακολουθώντας τη διαδρομή που θα κάνει κι όταν ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Μερικές επισκέψεις στο σχολείο πριν από την έναρξη των μαθημάτων, θα βοηθήσει πολύ το παιδί να νιώσει πιο οικεία και να προσαρμοστεί πιο γρήγορα.

  • Ευχάριστο κλίμα και γιορτινή διάθεση

Στο σπίτι πρέπει ειδικά την πρώτη μέρα να υπάρχει ευχάριστο κλίμα και ένα φαγητό ή και γλυκό που να αρέσει στο παιδί. Οι ερωτήσεις που θα του κάνουν οι γονείς για το σχολείο πρέπει να είναι συγκεκριμένες και όχι αόριστες έτσι ώστε να αισθανθεί το παιδί ότι πραγματικά ενδιαφέρονται.

Γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να θυμούνται πως δε διαχειρίζονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο την επιστροφή στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Κάποιοι από τους μικρούς μαθητές μας χρειάζονται χρόνο και υποστήριξη για να έχουν μία ομαλή μετάβαση.

Φώτης Παπαναστασίου

Ειδικός Παιδαγωγός – Συγγραφέας / MSc Σχολική Ψυχολογία

Επιστημονικός Σύμβουλος του τομέα Ειδικής Αγωγής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Επιστημονικός Δ/ντης του Πρότυπου Κέντρου Ειδικών Θεραπειών «Παιδίων Πλεύση»

eidikospaidagogos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ