Τα παιδιά δεν κρατιούνται, σας έχουν πάρει κυριολεκτικά… τα αυτιά, μα εσείς ως γονείς όλο κάπου στέκεστε και δεν το παίρνετε απόφαση να αποκτήσετε έναν σκύλο στην οικογένεια.

Και, παρόλο που είναι πραγματικά μια μεγάλη απόφαση που εξαρτιέται από πολλούς παράγοντες, είμαστε σίγουροι ότι οι λόγοι που ακολουθούν θα σας κάνουν να έχετε λιγότερες επιφυλάξεις… Ξεκινάμε;

1. Γίνονται πιστοί φίλοι

Η συντροφικότητα ενός σκύλου είναι παροιμιώδης- και όχι άδικα. Οι σκύλοι είναι πάντα εκεί, ένας πρόθυμος φίλος στο παιχνίδι, δίπλα τους κάθε φορά που τα παιδιά τους χρειάζονται. Είναι η καλύτερη επιλογή για παιχνίδι μάλιστα, όταν, οι φίλοι τους είναι απασχολημένοι ή μένουν μακριά και δεν είναι εύκολη η επαφή μαζί τους ή όταν ο καιρός  δεν είναι καλός. Είναι επίσης μοναδικοί σύντροφοι όταν ένα παιδί αισθάνεται λυπημένο, θυμωμένο ή αγχωμένο. Ο σκύλος του θα το κάνει να αισθανθεί επιθυμητό, ότι το αγαπά και το νοιάζεται, παίρνοντας από πάνω του το φορτίο της θλίψης ή του άγχους. Και, μάλιστα, χωρίς να το κρίνει. Το καλύτερο αντίδοτο για την κατάθλιψη και τη μοναξιά, σε όλες τις ηλικίες.

2. Φέρνει τα παιδιά σε επαφή με έναν κόσμο συναισθημάτων

Ένα σκυλί μπορεί να καλλιεργήσει στο παιδί συναισθηματικές δεξιότητες. Ένα χαριτωμένο και παιχνιδιάρικο σκυλάκι ανεβάζει πάντα τη διάθεση των παιδιών! Τα παιδιά αισθάνονται επιθυμητά και αγαπημένα όταν βρίσκονται στη συντροφιά του. Η κοινή αγάπη για ένα κατοικίδιο από δύο αδέρφια μπορεί να συμβάλλει επίσης και στη βελτίωση του μεταξύ τους δεσμού, όταν έχουν κάτι τόσο όμορφο να μοιραστούν. Ακόμα, όταν τα παιδιά αναλαμβάνουν καθήκοντα φροντίδας του σκύλου αναπτύσσουν δεξιότητες αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης, αισθήματος ευθύνης και δέσμευσης- πολύτιμες για μια επιτυχημένη και αυτόνομη πορεία στην ζωή.

3. Μειώνει το άγχος

Ορισμένες ράτσες σκύλων μειώνουν το άγχος και κατευνάζουν τα συναισθήματα έντασης στα παιδιά. Μια αγκαλιά ή μια παιχνιδιάρικη επικοινωνία με τον σκύλο της οικογένειας διεγείρει μια ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη και καταπραΰνει το σύστημα που προκαλεί άγχος.  Και, φυσικά, ένα παιδί απαλλαγμένο από το τοξικό άγχος μπορεί να διεκπεραιώσει πιο αποτελεσματικά την οποιαδήποτε εργασία- τώρα και στην μετέπειτα ζωή του.

4. Κοινωνικές δεξιότητες

Ο σκύλος της οικογένειας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων στα παιδιά. Βγάζοντας τον για βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς, με τη συνοδεία ή όχι των γονιών του ανάλογα με την ηλικία του, ένα παιδί μπορεί να κάνει φίλους άλλα παιδιά που έχουν βγάλει τους σκύλους τους και να επικοινωνήσει μαζί τους με «στρωμένη» την κουβέντα πάνω σε θέματα που αφορούν το κατοικίδιό τους… Επίσης, ένας σκύλος μπορεί να διδάξει στα παιδιά βασικές αξίες όπως την καλοσύνη και την αξιοπιστία- αξίες που συμβάλλουν σε μια υγιή κοινωνικότητα.

5. Σκύλοι και καλή υγεία 

Οι σκύλοι αγαπούν να παίζουν, να κυνηγούν και να τρέχουν. Τα παιδιά για να παίξουν με τα αγαπημένα τους κατοικίδια «αναγκάζονται» να ακολουθήσουν κι αυτά, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τη σωματική τους ευεξία. Οι τακτικές βόλτες μαζί τους, κρατούν τα παιδιά μακριά από την οθόνη του υπολογιστή ενώ τα μυούν σ’ έναν φυσικό τρόπο ζωής που προωθεί την άσκηση, την κίνηση και τον καθαρό αέρα. Εκτός αυτού, ένας σκύλος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα-τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες και άσθμα από εκείνα που μεγαλώνουν χωρίς σκύλο.

6. Καλύτερο διάβασμα

Τα παιδιά μπορούν επίσης να βελτιώσουν τις δεξιότητες ανάγνωσης, διαβάζοντας δυνατά στο σκυλί τους. Ο σκύλος είναι ένας άριστος  ακροατής που δεν θα διακόψει το παιδί κατά την ανάγνωση και δεν θα το επικρίνει για τα λάθη του. Έτσι, διαβάζοντας σε έναν σκύλο το παιδί μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά την αναγνωστική του ευχέρεια και να μειώσει το φόβο της έκθεσης, δουλεύοντας πάνω σε αυτή τη δεξιότητα με κοινό… το αγαπημένο του κατοικίδιο!

7. Διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς

Ένας σκύλος ως κατοικίδιο συμβάλλει επίσης στη αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά. Ένα επιθετικό και υπερκινητικό παιδί μπορεί να ηρεμήσει παίζοντας με ένα σκυλί και μέσα από την φροντίδα του στο κατοικίδιό του μπορεί να μάθει να πειθαρχεί και να αναπτύξει μια πιο ελεγχόμενη κι ευγενική συμπεριφορά. Έχει αποδειχτεί ακόμα η θετική συμβολή του σκύλου σε παιδιά με ειδικές ανάγκες από τον αυτισμό μέχρι τις σωματικές αναπηρίες.

Ακολουθήστε το thesspress.gr και στο Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ