25.3 C
Thessaloniki
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΣήμερα η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τη ΛΑΡΚΟ

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τη ΛΑΡΚΟ

Σήμερα Τετάρτη, τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας έχουν υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άρχισε στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη μία, ξημερώματα Τετάρτης. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη ΛΑΡΚΟ σημειώνοντας ότι την τελευταία 10ετία, από τον κρατικό προϋπολογισμό, δόθηκαν μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση 53 εκατομμύρια.

«Εσείς δεν δώσατε ούτε ένα ευρώ στη ΛΑΡΚΟ. Απλά αυξάνατε τα χρέη. Πληρώνονταν οι εργαζόμενοι και χρωστούσατε παντού», είπε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία για τη ΛΑΡΚΟ, την τελευταία 10ετία.

Κοντά σε αυτά, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι η χώρα κατηγορήθηκε για δυνητικές παράνομες κρατικές ενισχύσεις, από το 2014 και μετά. Ήταν ενισχύσεις, όπως είπε, αφορούσαν
-στη μη είσπραξη οφειλών της ΛΑΡΚΟ από το ελληνικό δημόσιο,
-στη χορήγηση κρατικής εγγύησης από το δημόσιο, για την κάλυψη δανείου από την Αγροτική Τράπεζα το 2008,
-στη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το έτος 2009,
-στη χορήγηση εγγύησης από τον Δημόσιο για την κάλυψη εγγυητικής επιστολής της ΕΤΕ προς την ΛΑΡΚΟ το 2010
-στη μη είσπραξη φορολογικού προστίμου το 2010
-χορήγηση κρατικών εγγυήσεων, από το Ελληνικό Δημόσιο, για την κάλυψη δύο δανείων, της ΑΤΕ προς τη ΛΑΡΚΟ το 2011.

«Αυτά ήταν τα έξι μέτρα, πάνω στα οποία στηρίχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να κρίνει ότι δυνητικά είναι παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Ήρθε η πολιτεία, και οι διαδοχικές κυβερνήσεις και προσπάθησαν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι δεν είναι παράνομες κρατικές ενισχύσεις», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, που είχαν προσδιοριστεί για την περίοδο από το 2014 και μετά, για τις απαιτούμενες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της 28.3.2019, στην οποία δήλωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή να εργαστεί αποτελεσματικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να βρεθεί μια λύση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι, σε εκείνη την επιστολή, ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε ότι διάφοροι δυνητικοί επενδυτές έχουν ήδη εκφράσει ανεπίσημα το ενδιαφέρον τους, για το σύνολο της εταιρείας ή για κάποια στοιχεία του ενεργητικού της, ως επιβεβαίωση της δυναμική της εταιρείας, για επιστροφή σε κερδοφορία.

Τα κόμματα

«Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ κατατέθηκε εμπροθέσμως. Είναι από τις περιπτώσεις, στις οποίες τηρήθηκε κατά γράμμα ο Κανονισμός», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννης και σχολίασε: «ενώ είδαμε ότι υπήρχαν πολύωρες συζητήσεις στις τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών, όπως και σήμερα που έχουμε υπερβεί τις δώδεκα ώρες συνεδρίασης, οι έντεκα ώρες από αυτές αφιερώθηκαν στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ. Και το αναφέρω, διότι αυτό στην ουσία υποκρύπτει ένα πράγμα. Ότι δηλαδή, όλες οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως τουλάχιστον διεφάνη τόσο στις Επιτροπές όσο και κατά τη συζήτηση των φορέων αλλά φαίνεται και στην Ολομέλεια, προφανώς έτυχαν της σιωπηρής αποδοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας των πτερύγων της Βουλής».

«Περιμέναμε να δούμε πάρα πολλά στο θέμα της ΛΑΡΚΟ από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν περιμέναμε όμως την ίδια μέρα στην οποία θα ψηφίζατε και θα αγωνιούσατε τόσο πολύ για τα μπόνους των τραπεζιτών, την ίδια μέρα να φέρετε την ίδια την απόλυση όλων των εργαζομένων της εταιρείας», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης. Ο βουλευτής απάντησε και σε όσους καταλογίζουν ευθύνες και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η ΛΑΡΚΟ.

«Για τη ΛΑΡΚΟ, επειδή ούτε λίγο ούτε πολύ ακούσαμε και από συναδέλφους από άλλες περιοχές που δεν γνωρίζουν το θέμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκόπησε τη ΛΑΡΚΟ. Ισολογισμός του 2008: 116 εκατομμύρια οι ζημιές της ΛΑΡΚΟ. Δεν κυβερνούσε μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ το 2008. Ισολογισμός του 2009: ζημίες, μόλις 105 εκατομμύρια ευρώ. Ούτε τότε απ’ όσο θυμάμαι κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ισολογισμός του 2012: ζημιές, μόλις 34 εκατομμύρια. Ισολογισμός του 2013: ζημιές, μόλις 76 εκατομμύρια η ΛΑΡΚΟ. Ισολογισμός του 2014: 28 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τα άλλα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χρεοκοπία της ΛΑΡΚΟ», είπε ο κ. Σαρακιώτης.

«’Ακουσα συναδέλφους της ΝΔ, από άλλες περιοχές, που εξύμνησαν και εξυμνούν τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ. Την απάντηση νομίζω, την έδωσαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τη Φθιώτιδα, από την Εύβοια, από τη Λειβαδιά που δεν εμφανίστηκε κανένας σήμερα εδώ, να υπερασπιστεί αυτό το τρομερό σχέδιο. Μάλλον δεν ξέρουν. Μάλλον έχουν πάει στις περιοχές τους και πανηγυρίζουν εκεί μαζί με τους εργαζόμενους της εταιρείας», σχολίασε επίσης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία βάζει στην πράξη λουκέτο οριστικά στη ΛΑΡΚΟ με την απόλυση των εργαζομένων της από τον ειδικό διαχειριστή. Βάζει, δηλαδή, λουκέτο σε μια επιχείρηση που λειτουργούσε και παρήγαγε μέσα στην εποχή των μνημονίων. Και μέσα στην προεκλογική περίοδο, ο ειδικός διαχειριστής θα προσλαμβάνει με μηνιαίες ή διμηνιαίες συμβάσεις τους αρεστούς της Νέας Δημοκρατίας».

Είναι ξεκάθαρο, συνέχισε η Τόνια Αντωνίου ότι «το Μαξίμου Α.Ε. είναι ο ντίλερ των μεγάλων συμφερόντων, των συμφερόντων που θα αγοράσουν τις μετοχές των τραπεζών που διακρατά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, των συμφερόντων που θα κερδοσκοπήσουν από τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, των μετόχων της ELLINAIR, μιας εταιρείας χωρίς πλέον πτητικό έργο για την οποία θεσπίζεται η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσής της, όπως στην περίπτωση της αντίστοιχης ενίσχυσης στην AEGEAN, χωρίς σοβαρές ρήτρες και δικαιώματα για το Δημόσιο, όπως έγινε σε αντίστοιχες ενισχύσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χωρίς καμία σοβαρή τεκμηρίωση για να ενημερωθεί η Βουλή για το εύλογο του ύψους της ενίσχυσης».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης υπογράμμισε πως ενώ υπάρχει απαίτηση του συνόλου των εργαζομένων, του συνόλου των συνδικαλιστικών φορέων, να αποσυρθεί η «τροπολογία του αίσχους» για τη ΛΑΡΚΟ, η Κυβέρνηση με «πρωτοφανή κυνισμό» καταδικάζει σε αφανισμό εκατοντάδες εργαζόμενους. «Είστε πραγματικά αδίστακτοι. Δεν μπορεί διαφορετικά να εξηγηθεί μετά από όσα ακούσατε, με τα επιχειρήματα που καταθέσαμε σε τούτη εδώ την Αίθουσα, με βάση τους αγώνες που έχουν κάνει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που αποδεικνύει ότι θέλετε διά πυρός και σιδήρου να υπηρετήσετε το μεγάλο κεφάλαιο και σε βάρος της πραγματικής ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Πολύ φοβόμαστε ότι την τύχη της ΛΑΡΚΟ θα έχουν κι άλλες επιχειρήσεις», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ