15.1 C
Thessaloniki
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Πού μπαίνει «έξαρχος» μετά το Περιστέρι

Πού μπαίνει «έξαρχος» μετά το Περιστέρι

Οι τρεις Μητροπόλεις που ακούγεται έντονα ότι θα τοποθετηθεί πρόσωπο με στόχο να… κόψει τον αέρα στα περιβάλλοντα που «αλωνίζουν»
Η υπόθεση του έξαρχου μητροπολίτη είναι πρωτότυπη για την Εκκλησία της Ελλάδος. Εχει, ωστόσο, και αρκετά και ουσιαστικά κενά. Πρόκειται για μια λύση προσωρινή. Ένα «τσιρότο» στο πρόβλημα, όχι μια λύση μόνιμη στα προβλήματα διοίκησης που έχουν πολλές μητροπόλεις.

«Εφευρέθηκε» από την Ιερά Σύνοδο για να καλύψει το κενό και την ανάγκη που δημιούργησαν τα προβλήματα υγείας του Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Κλήμεντα. Τα πράγματα, δυστυχώς, για τον μόλις δύο χρόνια στη Μητρόπολη Περιστερίου δεν εξελίσσονται καλά. Ο ίδιος φέρεται ότι ζήτησε, όπως σας είχε αποκαλύψει η στήλη από την αρχή, να τοποθετηθεί ένας κατά κάποιον τρόπο επιτηρητής. Γιατί στη μητρόπολη είχαν αρχίσει να γίνονται μπερδέματα, για να το θέσω κομψά.

Τρανό παράδειγμα, η αστεία ανακοίνωση που έβγαλαν πρόσωπα που βρίσκονται πέριξ του Μητροπολίτη Περιστερίου ότι «ο σεβασμιότατος εξήλθε του νοσοκομείου και χαιρέτισε και το νοσηλευτικό προσωπικό, ευχόμενος καλή δύναμη στο έργο τους». Οποιος έχει δει την κατάσταση της υγείας του κ. Κλήμεντα εύκολα μπορεί να καταλάβει γιατί την υπόθεση την αποκαλώ και αστεία που μπορεί να είναι και επικίνδυνη ταυτόχρονα. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν την ευθύνη διοίκησης ενός νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου χωρίς να έχουν και τις ευθύνες ούτε την υπογραφή.

Δύο συν μία μητρόπολη

Ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας δεν προβλέπει στην περίπτωση βαριά ασθενούντος μητροπολίτη την τοποθέτηση εξάρχου. Προβλέπει την αποστολή ειδικής επιτροπής υγείας που αξιολογεί την κατάσταση και μετά η Σύνοδος έχει το δικαίωμα της αντικατάστασής του. Τώρα στο Περιστέρι, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Παιδείας, προβλέφθηκε αυτή η μεσοβέζικη λύση. Λύση που κόβει τον αέρα στα περιβάλλοντα να «αλωνίζουν» και από την άλλη κόβει και τη διάθεση των υπέργηρων μητροπολιτών (βλέπε Μητρόπολη Ηλείας) να ζητούν βοηθούς επισκόπους γιατί αδυνατούν να διοικήσουν και να διαποιμάνουν.

Ακούγεται έντονα πως μετά το Περιστέρι, τρεις ακόμη μητροπόλεις θα αποκτήσουν έξαρχο για να κόψει λίγο τον βήχα στα περιβάλλοντα ή να βοηθήσει στα διοικητικά τους καθήκοντα μητροπολίτες που μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία. Είναι οι Μητροπόλεις Παραμυθίας Τίτος και Γόρτυνος Ιερεμίας που ακούγονται έντονα αλλά και η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης γιατί ο κ. Ανθιμος είναι πια σε προχωρημένη ηλικία.

Η τρίτη περίπτωση είναι όμως και η πιο δύσκολη γιατί πρόκειται για μια μεγάλη μητρόπολη και ο κ. Ανθιμος, ως γνωστόν, δεν σηκώνει πολλά πολλά. Από την άλλη, η υπόθεση «έξαρχος μητροπολίτης» προσκρούει και στην αντίδραση του Φαναρίου, που δεν έχει δει με καλό μάτι την τοποθέτηση στις Ν. Χώρες ενός «επόπτη» ανήμπορων μητροπολιτών. Για το, λόγο αυτό, έστειλε και το ανάλογο γράμμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του.

Τώρα, αν ο Ιερώνυμος θα λάβει σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις του Φαναρίου ή βάλει το γράμμα στο… συρτάρι με τα ξεχασμένα, είναι άλλη υπόθεση.

Από την εφημερίδα Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλές πρακτικές για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνει ο καθηγητής του ΑΠΘ Άγις Παπαδόπουλος

Μπορεί κάποιος να εξοικονομήσει ενέργεια και να περιορίσει τις δαπάνες για θέρμανση ως και 10%, αποκλειστικά και μόνο εφαρμόζοντας καλές πρακτικές αερισμού;...

«After Dark» – Η μοναξιά στην πόλη με τον φακό του Liam Wong

Στιγμές μοναξιάς στην πόλη παρουσιάζει το καινούργιο λεύκωμα «After Dark» του φωτογράφου Liam Wong και αποκαλύπτει ένα συναίσθημα μοναχικότητας που επικάθεται σε...

ΟΒΙ: Οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές ζητούν πιο βιώσιμα πλαστικά

Οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές ζητούν πιο βιώσιμα πλαστικά, όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη του European Patent Office με τίτλο «Patents for tomorrow's...

Τρίτη χρονιά μειώσεων στα δημοτικά τέλη από τη διοίκηση Ζέρβα

Νέες μειώσεις στα δημοτικά τέλη -και μάλιστα παρά τις τεράστιες πιέσεις που δημιουργούν στα οικονομικά του Δήμου η πανδημική αλλά και η...