Το παιδί αντιγράφει και μιμείται τη δική σας συμπεριφορά. Χρησιμοποιήστε τη λοιπόν για να το καθοδηγήσετε. Οι πράξεις σας είναι συχνά πολύ πιο σημαντικές από αυτά που λέτε. Εάν θέλετε το παιδί σας να λέει “παρακαλώ”, πείτε το πρώτα εσείς. Αν δεν θέλετε να υψώνει τη φωνή του μιλάτε του ήσυχα και ήρεμα.
Δείξτε του πώς νιώθετε
Πείτε του ειλικρινά πως η κακή συμπεριφορά του σας επηρεάζει. Θα το βοηθήσει να καταλάβει και τα δικά του συναισθήματα του μέσα από τα δικά σας, σαν καθρέφτης. Αυτό ονομάζεται ενσυναίσθηση. Από την ηλικία των τριών ετών, τα παιδιά μπορούν να δείξουν πραγματική ενσυναίσθηση. Έτσι, πείτε για παράδειγμα “εκνευρίζομαι όταν υπάρχει τόσο πολύς θόρυβος και δεν μπορώ να μιλήσω στο τηλέφωνο”. Όταν ξεκινάτε την πρόταση με το “εγώ” και δεν το κατηγορείτε, το παιδί μπορεί να δει τα πράγματα από τη δική σας πλευρά.
Επαινέστε το
Όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που σας αρέσει, επιβραβεύστε το. Για παράδειγμα πείτε “Παίζεις τόσο όμορφα. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που τακτοποιείς τα πράγματά σου”. Αυτή η θετική επιβράβευση μερικές φορές ονομάζεται “περιγραφικός έπαινος”. Προσπαθήστε να λέτε έξι θετικά σχόλια (έπαινο και ενθάρρυνση) για κάθε αρνητικό σχόλιο (επικρίσεις και επιπλήξεις). Η αναλογία 6-1 κρατά τα πράγματα σε ισορροπία.
Κατεβείτε στο επίπεδο του παιδιού
Το να γονατίζετε ή να κάθεστε οκλαδόν και δίπλα στα παιδιά είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να ενθαρρύνετε την επικοινωνία μαζί τους. Αυτό τα βοηθά να επικεντρώνονται σε αυτό που λέτε ή ζητάτε. Αν είστε κοντά στο παιδί σας και έχετε την προσοχή του, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να το κάνετε να σας προσέξει διαφορετικά.
Πείτε του “Σε ακούω”
Η ενεργητική ακρόαση μπορεί να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους. Τα παιδιά εκνευρίζονται όταν δεν μπορούν να εκφραστούν προφορικά και δεν τα προσέχετε. Όταν λέτε ότι καταλαβαίνετε πως αισθάνεται και είστε εκεί για να το ακούσετε, βοηθά στη μείωση της έντασης και νιώθουν επίσης ότι το σέβονται.
Κρατάτε τις υποσχέσεις σας
Όταν τηρείτε τις υποσχέσεις σας το παιδί μαθαίνει να σας εμπιστεύεται και να σας σέβεται. Έτσι, όταν υπόσχεστε να πάτε βόλτα αφού μαζέψει τα παιχνίδια του, κάντε το. Όταν λέτε ότι θα φύγετε αν δεν σταματήσει να τρέχει να είστε έτοιμοι να φύγετε αμέσως αν δεν σας ακούσει. Δεν χρειάζεται να κάνετε φασαρία γι’ αυτό. Αυτό προσφέρει ασφάλει στο παιδί επειδή δημιουργεί ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον.
Μειώστε τις συγκρούσεις
Για παράδειγμα τα γυαλιά σας μοιάζουν πολύ διασκεδαστικά για να παίξουν με αυτά τα παιδιά αλλά είναι δύσκολο να θυμούνται να μην αγγίζουν. Μειώστε τις συγκρούσεις χρησιμοποιώντας αντικείμενα που δεν θα σας πειράζει αν χαλάσουν.
Μη λέτε συνεχώς “όχι”
Πριν εμπλακείτε σε οτιδήποτε κάνει το παιδί σας – ειδικά για να πείτε “όχι” – αναρωτηθείτε αν πραγματικά έχει σημασία. Με το να περιορίζετε τα αρνητικά σχόλια στο ελάχιστο και να μην χρειάζετε το παιδί να ακολουθεί κατά γράμμα κάθε σας οδηγία, θα έχετε λιγότερες συγκρούσεις και άσχημα συναισθήματα. Οι κανόνες είναι σημαντικοί, αλλά η χρήση τους είναι απαραίτητοι μόνο όταν χρειάζονται.
Μην υποκύπτετε στην γκρίνια
Τα παιδιά δεν θέλουν να είναι ενοχλητικά και να κλαψουρίζουν αλλά το κάνουν όταν θέλουν να πετύχουν κάτι. Επομένως το “όχι” σας πρέπει να σημαίνει “όχι” κι όχι κάτι άλλο ή ίσως. Εάν λέτε “όχι” και στη συνέχεια σε κάθε κλαψούρισμα υποχωρείτε τότε τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι την επόμενη φορά με λίγο περισσότερο κλαψούρισμα θα πετύχουν αυτό που θέλουν.
Φροντίστε να είναι απλοί και θετικοί
Αν μπορείτε να δώσετε σαφείς οδηγίες με απλά λόγια, το παιδί σας θα ξέρει τι πρέπει να κάνει. Π.χ. “Σε παρακαλώ να μου κρατάς το χέρι όταν διασχίζουμε το δρόμο.” Να δηλώνετε τα πράγματα με θετικό τρόπο. Το “σε παρακαλώ κλείσε την πόρτα” είναι καλύτερο από το “μην αφήνεις την πόρτα ανοιχτή”.
Ευθύνη και συνέπειες
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν να συμπεριφερθούν έχει κάποια ευθύνη. Μπορείτε επίσης να του εξηγήσετε τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους. Δεν χρειάζεται να είστε κακοί όλη την ώρα. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας ξεχάσει να βάλει στην τσάντα του το κολατσιό του μην σπεύδετε να του το υπενθυμίσετε, θα το καταλάβει μόνο του όταν πεινάσει την ώρα του γεύματος. Η πείνα είναι η συνέπεια της απροσεξίας του. Μερικές φορές, από καλή πρόθεση, κάνουμε τόσα πολλά για τα παιδιά μας που δεν τους επιτρέπουμε να μάθουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους και να αυτονομηθούν. Εξηγήστε λοιπόν τις συνέπειες στα παιδιά σας και συμφωνήστε τες μαζί τους.
Μετρήστε μέχρι το τρία
Είναι εκπληκτικό πόσο το παιδί σας ακούει ακόμα κι αν δεν έχει την κοινωνική ωριμότητα να το παραδεχτεί. Το να γκρινιάζετε και να το επικρίνετε συνεχώς δεν λειτουργεί. Αν θέλετε να συνεργαστεί μαζί σας υπενθυμίστε τις συνέπειες για την άρνηση συνεργασίας και μετρήστε μέχρι το τρία.
Κάντε το παιδί σας να αισθανθεί σημαντικό
Στα παιδιά αρέσει να συνεισφέρουν στην οικογένεια. Ξεκινήστε να του αναθέτετε απλές δουλειές βοηθώντας στο νοικοκυριό. Αυτό θα το κάνει να αισθάνεται σημαντικό και θα νιώθει υπερήφανο που σας βοηθά. Οι μικροδουλειές βοηθούν τα παιδιά να νιώθουν υπεύθυνα και αυξάνουν την αυτοεκτίμησή τους.
Διατηρήστε την αίσθηση του χιούμορ σας
Μπορείτε να υποκριθείτε το απειλητικό τέρας που γαργαλάει ή να κάνετε ήχους ζώων για να μειώσετε την ένταση. Αλλά μην κοροιδεύετε το παιδί σας. Τα μικρά παιδιά μπορούν εύκολα να πληγωθούν από τα γονικά “πειράγματα”.
Σταματήστε την κακή συμπεριφορά
Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η ανεπιθύμητη συμπεριφορά είναι να την αγνοήσετε. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε καλύτερα αποτελέσματα, απαιτείται βέβαια περισσότερος χρόνος. Να είστε πάντα σταθεροί κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.