Στο κείμενο της απόφασης γίνεται, για πρώτη φορά, ρητή αναφορά η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον.
“H ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης για την ανανέωση της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη για ένα χρόνο αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, την οποία χαιρετίζει η Ελλάδα”, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, στο κείμενο της απόφασης γίνεται, για πρώτη φορά, ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Με άλλα λόγια, η απόφαση του ΟΗΕ χαρακτηρίζει εμμέσως “άκυρη” τη σηφωνία της Λιβύης με την Τουρκία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, αφού η μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα για τέτοιου είδους συμφωνίες.
“Η υπογραφή μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του “memorandum” για τους υδρογονάνθρακες εμπίπτει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία”, επισημαίνουν πηγές του ΥΠΕΞ.
Η αντίδραση της Ουάσιγκτον
Αυτή ήταν άλλωστε και η πρώτη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν έγινε γνωστή η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, για χρήση των λιβυκών θαλασσών από την Αγκυρα για έρευνες για φυσικό αέριο. Η Ουάσιγκτον σημείωνε τότε ότι η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν
“Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη” τόνιζε ακόμα σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο.