7.3 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022
Αρχική ΥΓΕΙΑ Οι τενοντομεταθέσεις μοναδική λύση για όσους έχασαν τη λειτουργικότητα των άνω άκρων...

Οι τενοντομεταθέσεις μοναδική λύση για όσους έχασαν τη λειτουργικότητα των άνω άκρων τους

 έχουν υπολειμματική λειτουργία στο άνω άκρο αποτελούν οι τενοντομεταθέσεις, δηλαδή η μεταφορά ενός τένοντα από την αρχική θέση του σε μία άλλη, έτσι ώστε να επιτελεί πλέον μια λειτουργία διαφορετική από την αρχική. Είναι επεμβάσεις οι οποίες, εφόσον πραγματοποιηθούν από έμπειρους χειρουργούς, μπορούν να δώσουν οριστικές λύσεις βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα του άνω άκρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, παγκοσμίως, μένουν παράλυτοι 250.000 έως 500.000 υγιείς και δραστήριοι άνθρωποι ηλικίας 20-40 ετών οι οποίοι μπορούν με τις τενοντομεταθέσεις να ξαναποκτήσουν τη λειτουργικότητά τους.

Κάθε χρόνο, εδώ και μία πενταετία, Ελληνες και ξένοι γιατροί έρχονται στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εκπαιδευτούν στις τενοντομεταθέσεις, στο πλαίσιο του διεθνούς σεμιναρίου, το οποίο είναι μοναδικό του είδους του στην Ευρώπη και διοργανώνεται από την Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ορθοπαιδική & Τραυματολογική Εταιρεία Μακεδονίας Θράκης, υπό την αιγίδα της Κοσμητείας Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ καιτου Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

"Η τενοντομετάθεση είναι μία επέμβαση η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις όπως μια ρήξη ενός τένοντα μετά από ένα κάταγμα έως και σε έναν τετραπληγικό. Αν για παράδειγμα κάποιος μετά από ένα κάταγμα δεν μπορεί να κινήσει τον αντίχειρά του, τότε χάνει το 50% της λειτουργικότητας του χεριού του. Μία επέμβαση τενοντομετάθεσης, διάρκειας 20 λεπτών, μπορεί να επαναφέρει τη λειτουργικότητα του αντίχειρα. Αν κάποιος πάθει κάταγμα στον αυχένα παραλύει από τον ώμο και κάτω. Σε μια τέτοια βαριά περίπτωση οι τενοντομεταθέσεις μπορούν να του δώσουν τη δυνατότητα να ξανακουνήσει τα χέρια του, τους αγκώνες του, να φάει, να πλυθεί, να κινήσει το αμαξίδιό του κλπ. Η τενοντομετάθεση είναι ένα είδος επέμβασης που εφόσον εφαρμοστεί δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Α΄Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκιβίσης.

Παράλληλα επισημαίνει ότι το σεμινάριο τενοντομεταθέσεων, που διοργανώνεται σε ετήσια βάση, το παρακολουθούν Έλληνες και ξένοι γιατροί και ότι τα τελευταία τρία χρόνια το ενδιαφέρον των ξένων είναι μεγαλύτερο. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 7 – 9 Φεβρουαρίου 2019, στο Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής και στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ. Με στόχο τη σφαιρικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των άνω άκρων, στο πρακτικό μέρος του διεθνούς σεμιναρίου θα διδαχθούν εκτός των τενοντομεταθέσεων και μέθοδοι εφαρμογής δερματικών κρημνών (μονάδες ιστών) για την κάλυψη ελλειμμάτων του άνω άκρου από πλαστικούς και ορθοπαιδικούς χειρουργούς. Για πρώτη φορά φέτος θα γίνει πρακτική άσκηση σε νευρομεταφορές, καθώς και εξάσκηση στα διάφορα είδη τενοντορραφών σε ανεξάρτητους τένοντες. Στο φετινό διεθνές σεμινάριο θα εκπαιδευτούν 36 ιατροί σε 13 πτωματικά παρασκευάσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άρης: Στη Θεσσαλονίκη ο Πάλμα

Στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Άρη βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας (17/01) ο Λουίς Πάλμα. Ο 22χρονος πλάγιος επιθετικός από...

«Ο ήχος των σκιών»: Νέα εκπαιδευτική δράση από τον Ηλία Καρελλά και την Αρετή Κετιμέ στο Μέγαρο

O Θίασος του Ηλία Καρελλά επιστρέφει στο Μέγαρο με μια νέα παραγωγή, μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση για παιδιά κάθε ηλικίας, που φιλοξενείται...

Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα τους περάσει το κλείσιμο του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης

Στο Παίδων Πεντέλης βρέθηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με τον βουλευτή του κόμματος Κρίτωνα Αρσένη, τον εκπρόσωπο Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη...

Σημεία δωρεάν ελέγxου Covid-19 από τον ΕΟΔΥ, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου

Τα σημεία όπου θα πραγματοποιηθούν αύριο, Τρίτη 18 Ιανουαρίου, δωρεάν έλεγχοι για τον Covid 19 από τον ΕΟΔΥ είναι τα εξής: