13.7 C
Thessaloniki
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο Χρ.Μπαρδάκης νέος επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας

Ο Χρ.Μπαρδάκης νέος επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας

Δεκαέξι συνολικά εισαγγελικούς λειτουργούς που θα συγκροτούν τη νέα Οικονομική Εισαγγελία επέλεξε σήμερα, Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου σε εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που ενοποίησε την Εισαγγελία Διαφθοράς και εκείνη του Οικονομικού Εγκλήματος, ιδρύοντας μία ενιαία εισαγγελική αρχή για διαφθορά και οικονομική εγκληματικότητα.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως επικεφαλής της νέας εισαγγελικής αρχής επέλεξε τον εισαγγελέα εφετών Χρήστο Μπαρδάκη, ο οποίος έως τώρα ήταν επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

Ως αναπληρώτριά του επέλεξε την εισαγγελέα εφετών Κυριακή Στεφανάτου, που είχε προτεραιότητα και λόγω επετηρίδας, ενώ ως τακτικά μέλη της νέας Εισαγγελίας επελέγησαν οι εισαγγελείς εφετών Παν. Καψιμάλης, Αθανασία Βλάχου και Νικόλαος Ποιμενίδης (είχε διατελέσει προίστάμενος στην Εισαγγελία Πειραιά). Αναπληρωτές τους επελέγησαν οι Παναγιώτα Φάκου, η οποία είχε διατελέσει προϊσταμένη και στην Εισαγγελία της Αθήνας, ο Δημ. Πιέρρος και η Ελένη Μαυροπούλου.

Από τον πρώτο βαθμό (Πρωτοδικείο) επελέγησαν οι εισαγγελείς πρωτοδικών Αντωνία Γεωργίου και Παναγιώτα Ιωαννίδου και οι αντιεισαγγελείς πρωτοδικών Ελένη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Κοντογιάννη, Κατερίνα Κολιοκώστα, Βελισσάριος Χολής και Μιχ. Μιχαλόπουλος (όλοι από την Αθήνα). Από τη Θεσσαλονίκη, οι Σοφία Διπλοΐδου και η Χαρίκλεια Χουβαρδά.

Επίσης, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας και η πρόεδρος του ανωτάτου Δικαστηρίου Αγγελική Αλειφεροπούλου και ανώτατοι δικαστικοί και εισαγγελείς, επέλεξε ως αρμόδια για θέματα τρομοκρατίας την εισαγγελέα εφετών Σταματίνα Περιμένη.

Μετά τις σημερινές επιλογές και τη συγκρότηση της νέας εισαγγελικής αρχής, αποτελούν παρελθόν η Εισαγγελία Διαφθοράς και η επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη, καθώς και όλοι οι εισαγγελείς που υπηρετούσαν ως σήμερα είτε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, είτε στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Η νέα Εισαγγελία θα έχει αρμοδιότητα για όλη τη χώρα σε θέματα διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας. Η νέα Οικονομική Εισαγγελία, θα διερευνά τα οικονομικά εγκλήματα, που στρέφονται κατά του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, της Ευρωπαίκής Ενωσης ή εγκλήματα που κρίνεται ότι βλάπτουν σοβαρά την εθνική οικονομία.

Επίσης θα διερευνά κάθε υπόθεση διαφθοράς και στην αρμοδιότητα της θα υπάγονται υπουργοί και υφυπουργοί για κακουργήματα που τελούν, εκτός από εκείνα που κατά το σύνταγμα υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, άρθρο 86 του συντάγματος.

Στην αρμοδιότητα της επίσης ορίζεται να ανήκουν και βουλευτές η ευρωβουλευτές, αν τελούν κακουργήματα αλλά και οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης, διοικητές και υποδιοικητές και πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Επίσης οι διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όταν αυτά χρηματοδοτούνται και επιχορηγούνται από το κράτος.

Παράλληλα οι οικονομικοί εισαγγελείς θα διερευνούν αυτεπάγγελατα και φορολογικές υποθέσεις, ενώ θα έχουν εξουσία για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών για διάστημα ως εννέα μήνες.

Η Οικονομική Εισαγγελία δεν θα δεσμεύεται, κατά τις έρευνες της από κανένα απόρρητο, φορολογικό, επικοινωνιών ή άλλα, πλην του δικηγορικού.

Στην εποπτεία της νέας εισαγγελίας θα υπάγονται για την διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος, νευραλγικές ελεγκτικές αρχές, όπως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικής Εγκληματικότητας ( ΔΕΟΕ), η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Ρητά όμως ορίζεται ότι δεν υπάγεται στην Οικονομική Εισαγγελία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οποία μόνον με δικό της αίτημα μπορεί να παραγγείλει έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Θεσσαλονίκη: Σύσκεψη στην Εισαγγελία για τα κρούσματα οπαδικής βίας

Σε σύσκεψη καλεί εκπροσώπους των ομάδων της Θεσσαλονίκης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ύστερα από αλλεπάλληλα κρούσματα οπαδικής βίας που...

ΚΚΕ: Η αστυνομική απαγόρευση των συγκεντρώσεων πολιτική επιλογή και ομολογία ότι αυταρχισμός και καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής

«Η αστυνομική απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων, σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση υλοποιεί σωρηδόν μέτρα που προκαλούν...

Υπεραιωνόβιες ελιές από τη βόρεια Πελοπόννησο μεταφυτεύτηκαν στην πεδιάδα του Νέστου

Η εύφορη γη της πεδιάδας του Νέστου υποδέχθηκε, πριν από λίγες μέρες, οχτώ υπεραιωνόβιες ελιές, με την ηλικία μίας εξ αυτών...

Διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με βαθμολογίες και απουσίες

Διευκρινίσεις σχετικά με το τι ισχύει για τη βαθμολόγηση μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου και Λυκείου στο 'Α τετράμηνο, καθώς επίσης και για...