29.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
Αρχική ΜΑΓΕΙΡΙΚΉ Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης από τον Άκη Πετρετζίκη

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης από τον Άκη Πετρετζίκη

Αυτοί οι παραδοσιακοί ντοματοκεφτέδες θα σας ξετρελάνουν. 

Συστατικά

  • 500 γρ. ντομάτες, σφιχτές και χωρίς πολλά ζουμιά
  • 500 γρ. κρεμμύδια
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 4 κλ. ρίγανη, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • 2 κλ. δυόσμο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα 100 γρ αν χρειαστεί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  • 50 γρ. φέτα, σε τρίμματα
  • άνηθο, ψιλοκομμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Οι ντοματοκεφτέδες αποτελούν μια (πεντανόστιμη) εκδοχή των «κεφτέδων των φτωχών». Λέγονταν έτσι επειδή τη θέση του (ακριβού) κρέατος έπαιρναν διάφορα άλλα υλικά, όπως π.χ. τα λαχανικά, τα όσπρια, τα χόρτα ή τα μυρωδικά, τα οποία ήταν πιο προσιτά στον απλό κόσμο. Σταδιακά, αυτή η ανάγκη εξελίχθηκε σε μια ενδιαφέρουσα γευστική παράδοση, η οποία σημάδεψε κάποια νησιά κι έκανε τους κεφτέδες τους γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα νησιά αυτά είναι και η Σαντορίνη. Οι περίφημοι ντοματοκεφτέδες της, φτιαγμένοι με βασική πρώτη ύλη τη σαντορινιά ντομάτα ή το ντοματάκι Σαντορίνης, αναδίδουν ένα ξεχωριστό άρωμα και έχουν μια μοναδική χαρακτηριστική γεύση – στοιχεία που τους κάνουν ανάρπαστους σε κάθε τραπέζι.

  • Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και τις κρατάμε σε ένα μπολ.
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο μπολ με τις τριμμένες ντομάτες. Αν θέλουμε, μπορούμε να μαράνουμε λίγο τα κρεμμύδια στο τηγάνι, με προσοχή όμως να μην πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (τα 400 γρ. από το αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα μας θα πρέπει να είναι ένας χυλός που να πέφτει με μια σχετική δυσκολία από το κουτάλι. Μάλιστα, μπορούμε, αν θέλουμε, να το ετοιμάσουμε και να το έχουμε στο ψυγείο για όταν το χρειαστούμε.
  • Το πιο πιθανό είναι οι ντομάτες να βγάλουν λίγο νερό όσο περνάει η ώρα, οπότε μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα από το αλεύρι.
  • Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο στο τηγάνι και όταν φτάσει τους 180°C προσθέτουμε με τη βοήθεια δύο κουταλιών 1-2 κεφτέδες και τους τηγανίζουμε γυρίζοντάς τους μία φορά. Αν σπάνε, ίσως χρειαστεί να βάλουμε λίγο επιπλέον αλεύρι στο μείγμα.
  • Αφού πάρουν χρώμα, τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους αφήνουμε να στραγγίξουν από το περίσσιο λάδι πάνω σε ένα ταψάκι στο οποίο έχουμε στρώσει πολύ χαρτί κουζίνας.
  • Γαρνίρουμε με τη φέτα, τον άνηθο και σερβίρουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στο Χάιλαντ Παρκ – Στους 6 οι νεκροί

Η αμερικανική αστυνομία επιβεβαίωσε πως έχει θέσει υπό κράτηση τον φερόμενο ως δράστη της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον ανθρώπων που συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν...

Ιράν-κορωνοϊός: Πάνω από 1.000 κρούσματα, για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες

Στο Ιράν ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα ότι τα κρούσματα του SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση ξεπέρασαν τα 1.000 για πρώτη φορά από την 27η...

Εξαδάκτυλος: Μπορεί να ξαναγίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύμφωνα με τους επιστήμονες το 6ο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει...

Στη φυλακή οι δύο συλληφθέντες για τη ληστρική επιδρομή σε βιοτεχνία στην Ευκαρπία

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά την απολογία τους σε ανακριτή, οι δύο άνδρες - ηλικίας 41 και 45 ετών - που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι...