Υλικά Συνταγής
- 300 γραμ. ξινομυζήθρα (ή φέτα)
- 2 αυγά
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου (ψιλοκομμένα)
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Για το φύλλο
- 500 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. χλιαρό νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού (η ξύδι)
- 1 σφηνάκι σούμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για τα νησιώτικα τυροπιτάκια με ξινομυζήθρα, ζυμώνουμε καλά όλα μαζί τα υλικά για το φύλλο. Μόλις σχηματιστεί η ζύμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
Βάζουμε την ξινομυζήθρα σε ένα μπολ. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο μπολ με την ξινομυζήθρα, προσθέτουμε το δυόσμο, το μοσχοκάρυδο και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα της γέμισης.
Στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και το κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου περίπου 10 εκ. Βάζουμε σε κάθε κομμάτι 1 κουταλιά της σούπας γέμιση. Βρέχουμε τις άκρες της ζύμης με λίγο νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, το διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και το κλείνουμε καλά πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι.
Αφού φτιάξουμε με τον παραπάνω τρόπο όλα τα πιταράκια,τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τα σερβίρουμε ζεστά.
Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ψήσουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, στις αντιστάσεις για 20΄, αφού προηγουμένως αλείψουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αυγού.