29.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
Αρχική ΜΑΓΕΙΡΙΚΉ Μυστικά για τέλειο ριζότο

Μυστικά για τέλειο ριζότο

 Μετά, σίγουρα θα βρεις τον μπελά σου γιατί όλοι θα ζητούν ριζότο από τα χεράκια σου. Είναι ένα οικονομικό, χορταστικό κι εύκολο γεύμα που ετοιμάζεται μέσα σε 25′.

Με τι ρύζι γίνεται το ριζότο;
– Αγοράστε το κατάλληλο ρύζι για ριζότο, δηλαδή μικρόκκοκο και φαρδύ, με μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο. Το ρύζι για ριζότο έχει την ιδιότητα να αποβάλλει σιγά σιγά, κατά το μαγείρεμα, το άμυλο και αυτή η συμπεριφορά να δημιουργεί την κρεμώδη υφή. Πιο γνωστές ποικιλίες για ριζότο είναι οι arborio, carnaroli, vialone nano.

– Τα απαραίτητα εργαλεία για το μαγείρεμα του ριζότου είναι ένα σκεύος με χοντρή βάση και μία ξύλινη φαρδιά κουτάλα.

– Το σοτάρισμα του ρυζιού με βούτυρο ή λάδι ή συνδυασμό και των δύο, μέχρι το ρύζι να γίνει σχεδόν διάφανο για περίπου 30 δευτερόλεπτα, βοηθάει στο να ζεσταθεί πιο γρήγορα ο κόκκος ρυζιού, να  λαδωθεί εξωτερικά και έτσι να αποβάλλει σταδιακά το άμυλό του. Επιπλέον, βγάζει και τα γήινα μαγικά του αρώματα, που από ποικιλία σε ποικιλία διαφέρουν.

Ποιά είναι η σωστή αναλογία ρύζι νερό για ριζότο;
– Η προσθήκη των υγρών πρέπει να γίνεται σταδιακά. Συνήθως χρησιμοποιούμε ζεστό ζωμό κότας, κρέατος ή θαλασσινών. Κάθε φορά που το ριζότο απορροφάει τα υγρά του ρίχνουμε ζωμό και συνεχίζουμε το ελαφρύ ανακάτεμα. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάμε να γίνει το σωστό χείλωμα και να έχουμε ως αποτέλεσμα αυτή τη ζηλευτή, μοναδική κρεμώδη υφή. Συνήθως, η σωστή αναλογία είναι 1 προς 3 με 3 ½ , ανάλογα με την ποικιλία ρυζιού και τη δύναμη του βρασμού.

– Μην ξεχνάτε, ακόμα, ότι στο ριζότο, πρέπει να είναι σιγανό το βράσιμο και τακτικό, αλλά όχι συνεχές το ανακάτεμα.

– Λίγο βούτυρο και λίγη φρεσκοτριμμένη και ψιλοτριμμένη παρμεζάνα είναι απαραίτητα στο τελικό στάδιο, ώστε η υφή να είναι κρεμώδης και βελούδινη.

– Προσέξτε την υφή του ριζότου όταν το αποσύρετε από τη φωτιά. Πρέπει να είναι al dente -δηλαδή να κρατάει στο κέντρο-, γιατί συνεχίζει και ψήνεται για τα επόμενα 3 λεπτά με τη θερμότητα που έχει αναπτύξει. Τότε είναι που απορροφάει όλη την κρέμα του και γίνεται κολλώδες. Σερβίρεται αμέσως.

Συνεχίστε να μαγειρεύετε με πάθος και εγώ είμαι πάντα δίπλα σας με τα μυστικά μου να σας καθοδηγώ σε κάθε σας βήμα!

Καλη επιτυχία!

 

 

(argiro.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στη φυλακή οι δύο συλληφθέντες για τη ληστρική επιδρομή σε βιοτεχνία στην Ευκαρπία

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά την απολογία τους σε ανακριτή, οι δύο άνδρες - ηλικίας 41 και 45 ετών - που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι...

Θεσσαλονίκη: Ανήλικη ζούσε με 40 γάτες σε ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής- Συνελήφθη η μητέρα της

Μία γυναίκα, 51 ετών, συνελήφθη στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της έκθεσης της ανήλικης κόρης της σε κίνδυνο.

Κ. Σκρέκας: Στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα για τον Ιούλιο

Σημαντικά αυξημένες επιδοτήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιούλιο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με αύξηση...

Παράταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»

Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου δόθηκε με απόφαση...