28.7 C
Thessaloniki
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022
Αρχική MEDIA Μία εβδομάδα μέσα από φωτογραφίες

Μία εβδομάδα μέσα από φωτογραφίες

Μία εικόνα μπορεί να αποτυπώσει καλύτερα από τις λέξεις ένα γεγονός. Πολλές εικόνες, μπορούν να δώσουν ιδιαίτερο νόημα στα γεγονότα και να υπογραμμίσουν όσα υπάρχουν πίσω από αυτά.

ΦΩΤΟ: EPA/STEPAN FRANKO

Την περασμένη Δευτέρα, ήταν η εορτή του Αγίου Πνεύματος για τους ορθοδόξους. Οι προσευχές των πιστών στην Ουκρανία τον τελευταίο καιρό έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο. Να τελειώσει ο πόλεμος. Από τους πιστούς που παρακολούθησαν τη λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος στις εκκλησίες της Οδησσού, πολλοί έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα στις μάχες που μαίνονται στη χώρα. Άλλοι είδαν τα σπίτια τους να βομβαρδίζονται, ενώ πολλοί επικοινωνούν εξ αποστάσεως με τους συγγενείς τους που έχουν μεταναστεύσει. Το τίμημα είναι πολύ μεγάλο για μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, που μέχρι στιγμής έχει χάσει το 1/4 των εδαφών της. Η ειρήνη στην Ουκρανία φαίνεται ότι αργεί ακόμη, ωστόσο οι πιστοί Ουκρανοί με τις προσευχές τους κάνουν ότι μπορούν για να τη φέρουν λίγο πιο σύντομα.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Ο εφιάλτης των πυρκαγιών στην Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά και φέτος. Η περσινή καταστροφή, ιδίως στην Εύβοια, καθιστούσε την έγκαιρη και κατάλληλη προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο πιο απαραίτητη από ποτέ. Σε μία χώρα που χαρακτηρίζεται από την τάση τα πράγματα να συμβαίνουν τελευταία στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι όσο καλό προγραμματισμό και να κάνουν οι ιθύνοντες, τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει η χώρα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, καθιστούν το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών πολύ δύσκολο. Τη Δευτέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν στην κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου. Μέσα στην εβδομάδα ξέσπασαν και άλλες πυρκαγιές, με κυριότερες αυτές της Ναυπακτίας και αυτής που μαίνεται μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Γάια της Εύβοιας. Και ακόμη βρισκόμαστε στον Ιούνη, όπου ο καιρός χαρακτηρίζεται εν μέρει άστατος.

ΦΩΤΟ: EPA/YAHYA ARHAB

Μικρά παιδιά λαμβάνουν φαγητό και βοήθεια σε έναν καταυλισμό για εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα στη Σαναά της Υεμένης. Με αυτά τα βιώματα γνωρίζουν τον κόσμο και διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους, μέσα από στέρηση βασικότατων αγαθών, όπως η τροφή, το νερό, η στέγη. Όλα αυτά, αποτέλεσμα του επταετούς ένοπλου αγώνα, που σύμφωνα με τη Unicef έχει προκαλέσει τον εσωτερικό εκτοπισμό 4,3 εκατομμυρίων Υεμενιτών από το Μάρτιο του 2022. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού, η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη πρόκειται να επιδεινωθεί ραγδαία μέχρι το τέλος του έτους, όπου υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ελάχιστες ανάγκες τους σε τρόφιμα, μπορεί να φτάσει τα 19 εκατομμύρια από τον πληθυσμό των 30 εκατομμυρίων της χώρας. Και τα παιδιά θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν προσδοκώντας ένα δέμα με φαγητό και ένα μπιτόνι με πόσιμο νερό.

ΦΩΤΟ: EPA/HANDOUT

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη μία φωτογραφία που απεικονίζει καλλιτεχνικά εικόνα από το δορυφόρο Gaia που παρατηρεί το γαλαξία μας. Η δημιουργία της εικόνας προέκυψε από τη συλλογή δεδομένων που προήλθαν από περισσότερα από 1.8 δισεκατομμύρια αστέρια, απεικονίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όσα παρατηρεί ο δορυφόρος Gaia. Αποστολή του εν λόγω δορυφόρου είναι η όσο το δυνατόν ακριβέστερη χαρτογράφηση σε τρεις διαστάσεις των αστεριών που αποτελούν το γαλαξία μας και η μελέτη της κίνησης, της φωτεινότητας και της θερμοκρασίας τους. Η τεράστια αυτή «αστρική απογραφή» φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις για την προέλευση, τη δομά και την εξελικτική πορεία του γαλαξία μας.

ΦΩΤΟ: EPA/JUSTIN LANE

Στον ουρανό έξω από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν έχει πολλά σύννεφα. Τα σύννεφα είναι μαζεμένα εντός του χρηματιστηρίου, μιας και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει πάρει ανοδική πορεία και οι λύσεις για να περιοριστεί το πρόβλημα μέχρι στιγμής δεν αποδίδουν. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ στο 8,6% αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 40 ετών, με τα αποτελέσματα αυτής της ανόδου να είναι ήδη ορατά στην αμερικανική κοινωνία, που βλέπει το φαγητό, τα καύσιμα και τη στέγαση να ακριβαίνουν επικίνδυνα. Το φαινόμενο του πληθωρισμού παρατηρείται στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, οι οικονομολόγοι προσπαθούν να εξηγήσουν ότι οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, με κυριότερο τη δυσλειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού από την περίοδο του πρώτου lockdown λόγω του ξεσπάσματος της Covid-19. Ωστόσο οι εκτιμήσεις δεν αρκούν. Χρειάζονται λύσεις, που ως φαίνεται από την ιστορία, θα είναι επώδυνες για τους οικονομικά ασθενέστερους.

ΦΩΤΟ: EPA/JEROME FAVRE

Οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, ιδίως στη Δύση, λειτουργούν λες και ο κορονοϊός έχει εξαφανιστεί ως δια μαγείας. Προφανώς και το πρόβλημα δεν έχει λυθεί επειδή εμείς δε θέλουμε να το δούμε λόγω καλοκαιριού. Η πραγματικότητα αργά η γρήγορα θα μας χτυπήσει την πόρτα. Στις χώρες της Ανατολής τα πράγματα είναι ακόμη λίγο διαφορετικά, αφού η έξαρση του στελέχους Όμικρον είναι πιο πρόσφατη σε εκείνες τις περιοχές του πλανήτη, με αποτέλεσμα τα μέτρα να αίρονται με μεγαλύτερη προσοχή. Τα αυστηρά μέτρα για τον ιό στην Κίνα είχαν καταστροφικές συνέπειες για μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν του Hong Kong, το μεγαλύτερο πλωτό εστιατόριο στον κόσμο, το Jumbo Floating Restaurant. Για 46 χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Αφού παρέμενε κλειστό από τo 2020, δε βρέθηκε κάποια βιώσιμη λύση για τη συντήρηση και τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα ρυμουλκά σκάφη να το τραβήξουν έξω από το λιμάνι την περασμένη Πέμπτη, ενώ η άδεια του για πλεύση λήγει στα τέλη Ιουλίου. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η μοίρα που θα έχει αυτό το ιδιαίτερο πλοίο, για το οποίο κάθε κάτοικος του Χονγκ Κονγκ έχει μια ιστορία να διηγηθεί.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία δίνη ακραίων ανατιμήσεων, πληθωρισμού, ακρίβειας, ανεργίας και άλλων οικονομικών δυσκολιών που έχουν καταστήσει τη μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών «μουδιασμένους» εν μέσω καλοκαιριού. Τα ίδια περίπου αντιμετωπίζει και η πλειοψηφία του λαού της Τουρκίας. Ωστόσο, εσκεμμένα ή όχι, η ατζέντα (σε πολιτικό και μιντιακό επίπεδο) έχει μεταφερθεί στην ορατή πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Η Τουρκική ρητορική σε θέματα διεκδικήσεων έχει γίνει άκρως επιθετική προς τη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα επιθυμεί «ήρεμα νερά» και προσπαθεί να αξιοποιήσει τα διπλωματικά της πλεονεκτήματα. Εκτός από τη διπλωματία όμως, οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα να υπερασπιστούν την εδαφική κυριαρχία της χώρας, σε ένα πλαίσιο όπου οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ του πλανήτη έχουν αρχίσει να κυνηγούν εντονότερα τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι πολεμικές συρράξεις ανά την υφήλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η αεροπορική τραγωδία της Helios

Ήταν 14 Αυγούστου του 2005. Η μοιραία πτήση HCY 522 των Κυπριακών αερογραμμών Helios Airways, ένα Boeing 737-31S με προορισμό την Πράγα...

Μία εβδομάδα μέσα από φωτογραφίες

Μία εικόνα μπορεί να αποτυπώσει καλύτερα από τις λέξεις ένα γεγονός. Πολλές εικόνες, μπορούν να δώσουν ιδιαίτερο νόημα στα γεγονότα και να...

Η Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας – Στους φεγγίτες του έρωτα και του πάθους

Το να στέκεται κανείς στις ράγες του χρόνου και να μετρά τις αφετηρίες, τους σταθμούς και τις ενδιάμεσες στάσεις, χωρίς πάθος, χωρίς...

Η Τζόρτζια Μελόνι των Αδελφών της Ιταλίας αποφάσισε να διατηρήσει την νεοφασιστική φλόγα στο σύμβολο του κόμματος

Παρά την σειρά εκκλήσεων να αλλάξει γνώμη και να βγάλει την νεοφασιστική φλόγα από το σύμβολο του κόμματός της, η Τζόρτζια Μελόνι,...