25 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022
Αρχική ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Με κελτίδες θα αντικατασταθούν 36 άρρωστες φτελιές στην οδό Τσιμισκή

Με κελτίδες θα αντικατασταθούν 36 άρρωστες φτελιές στην οδό Τσιμισκή

Σε εργασίες για την απομάκρυνση 36 φτελιών από τον άξονα της Τσιμισκή, οι οποίες έχουν προσβληθεί από το σκαθάρι Galerucella, προχωρά από το περασμένο Σάββατο η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε αντικατάσταση των φτελιών στις κενές δενδροδόχους θα φυτευτούν κελτίδες (Celtis australis). Πρόκειται για είδος το οποίο δεν προσβάλλεται από το εν λόγω σκαθάρι, έχει παρόμοια κώμη με αυτό της φτελιάς, ενώ έχει δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα μέσα στην πόλη και συναντάται ήδη στις δενδροστοιχίες της Εγνατίας.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων στη δενδροστοιχία της Τσιμισκή, ήδη κατά το παρελθόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αντικατέστησαν 81 φτελιές, φυτεύοντας στη θέση τους κελτίδες.

Το συγκεκριμένο φυλλοφάγο έντομο ξηραίνει τα δένδρα, δημιουργώντας κοιλότητες και κενά στο εσωτερικό τους και καθιστώντας τα επικίνδυνα. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες -σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών- με αλλεπάλληλους ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα, δεν κατέστη δυνατή η καταπολέμηση της εντομολογικής ασθένειας, παρά μόνον η επιβράδυνση του προβλήματος. Για τον λόγο αυτό μόνη λύση είναι η απομάκρυνση των φτελιών και η αντικατάστασή τους με κελτίδες.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την κελτίδα ή μελικουκιά ως το καλύτερα ανταποκρινόμενο δέντρο στην κλιματική αλλαγή, ενώ θεωρούν ότι μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις ατμοσφαιρικές συνθήκες ενός μεγάλου δρόμου και κυρίως στην αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης.

Παρόμοια προβλήματα στην αντικατάσταση δέντρων εντός του αστικού περιβάλλοντος αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι της χώρας αλλά και ευρωπαικοί.Τα περισσότερα απ αυτά σχετίζονται και με την κλιματική αλλαγή αλλά και με τις μεταβολές που επήλθαν στην ατμόσφαιρά τους τις τελευταίες δεκαετίες από τις μηχανές εσωτερικής καύσης,τους καυστήρες θέρμανσης, τις μεγάλες κυκλοφορίες οχημάτων και την γειτνίασή τους με βιομηχανκές περιοχές. Ολοένα και περισσότεροι δήμοι αλλάζουν ή αυξάνουν την σύνθεση των δενδροστοιχιών για να μπορούν τα νέα είδη με τα οποία αντικαθίστανται τα παλιά, όπως είναι οι φτελιές και οι λεύκες, να λειτουργούν περισσότερο προστατευτικά για τους κατοίκους απέναντι ατμοσφαιρική ρύπανση. Η κελτίδα ή μελικουκιά (ή γλύκα σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας) που θεωρείται κυρίαρχη σ αυτές τις αντικαταστάσεις είναι φυτό που ευδοκιμεί στη Νότια Ευρώπη και κυρίως στις χώρες της Μεσογείου με ήπιο χειμώνα. Η προσαρμοστικότητά της και η ανθεκτικότητα που εμφανίζει σε περιοχές που εξαπλώνεται είναι συνάρτηση του μικροκλίματος που συναντά και σχετίζεται με την υγρασία και την ύπαρξη νερών.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν είναι πάντως το κυρίαρχο είδος σε πεζοδρόμια, κήπους ,δενδροστοιχίες και πάρκα. Από τα περίπου 57.000 δέντρα στον κεντρικό δήμο, τους μεγαλύτερους αριθμούς καταλαμβάνουν τα είδη της σοφόρας, του αμερικανικού σφένδαμου, της ψευδακακίας και του πλατανιού. Εξαίρεση στην ποικιλία των ειδών αποτελεί η οδός Γρ.Λαμπράκη της Ανω Τούμπας, όπου τέλη Μαίου- αρχές Ιουνίου συναντά κανείς τον πιο ευωδιαστό δρόμο της Θεσσαλονίκης καθώς στα πεζοδρόμια του είναι φυτεμένες μόνο φλαμουριές(περισσότερες από 200) που όταν ανθίζουν σκορπούν στην γύρω περιοχή το αρωμά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Πώς μία ηλικιωμένη κατάφερε να ξεφύγει από τα δίχτυα κυκλώματος απατεώνων

Το αρχικό σοκ για την 85χρονη από τη Θεσσαλονίκη ήταν μεγάλο όταν απάντησε στο τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένας...

10 λιγότερο γνωστοί λόγοι που χρειαζόμαστε τις διακοπές

Από τη Σύλβα Σαραφίδου, ψυχολόγο, MSc, AKC, υποψήφια διδάκτωρ, (www.ideaspsychology.com).Remaining Time-0:00FullscreenMute Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς,...

Πως να προστατεύσετε τα αδέσποτα ζώα το καλοκαίρι;

Τα αδέσποτα ζώα το καλοκαίρι ταλαιπωρούνται πολύ μέχρι να βρουν ένα μπολάκι με καθαρό νερό ή ένα σκιερό μέρος προκειμένου να προστατευθούν...

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «ξαναζωντανεύει» το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας, ανασκευάστηκε με εξαιρετικές λεπτομέρειες και την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά...