29.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Μαθητές απαλλάσσουν τα δάση από τον εχθρό των ξερών πευκοβελόνων και φτιάχνουν...

Μαθητές απαλλάσσουν τα δάση από τον εχθρό των ξερών πευκοβελόνων και φτιάχνουν προϊόντα που καθαρίζουν χωρίς να «λερώνουν» τον πλανήτη

Οι εικόνες από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού τούς συγκλόνισαν και προβληματισμένοι από το γεγονός ότι κάθε χρόνο η χώρα μας δοκιμάζεται από τις φλόγες, μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

αποφάσισαν ν’ αναλάβουν δράση και να συμβάλουν με ουσιαστικό τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, απαλλάσσοντας τα δάση από έναν μεγάλο τους εχθρό: τις ξερές πευκοβελόνες. Και, μάλιστα, δημιουργώντας μ’ αυτές προϊόντα απολύμανσης και καθαρισμού με «πράσινο» πρόσημο.

Εξαιρετικά εύφλεκτες, λόγω της ρητίνης, οι ξερές πευκοβελόνες είναι τεράστιες ποσότητες καύσιμης ύλης, που ευνοούν την εξάπλωση της φωτιάς. Αυτές τις πευκοβελόνες συλλέγει, με σεβασμό προς το δάσος, η My_Pine, η εικονική μαθητική επιχείρηση που δημιούργησαν 17 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου και με την οποία συμμετέχουν, μέσω του Ομίλου Οικονομίας, στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση 2022» του Junior Achievement Greece.

Η My_Pine, όπως εξηγούν οι νεαροί «επιχειρηματίες», δημιουργεί με τις πευκοβελόνες αγνά και οικολογικά προϊόντα απολύμανσης και καθαρισμού επιφανειών μικροβιοκτόνα, πλήρως βιοδιασπώμενα, χωρίς χλώριο, αμμωνία ή φωσφόρο. Μάλιστα, τα προϊόντα τους παράγονται με τον πειραματικό έλεγχο του Τμήματος Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Εκεί που οι άλλοι βλέπουν ένα άχρηστο, βλαβερό και επικίνδυνο υλικό που αυξάνει το θερμικό φορτίο των δασών και εμποδίζει τη διαδοχή των οικοσυστημάτων, εμείς είδαμε τον τρόπο να προστατεύσουμε την υγεία μας και το περιβάλλον», εξηγούν οι μαθητές και μαθήτριες της My_Pine.

Προϊόντα που καθαρίζουν χωρίς να «λερώνουν» τον πλανήτη!

Σε μια εποχή που η Covid έχει αυξήσει τις ανάγκες για προϊόντα απολύμανσης και καθαρισμού (οι πωλήσεις των πολυκαθαριστικών αυξήθηκαν κατά 36%), η My_Pine, με αειφορικά διαθέσιμη πρώτη ύλη μηδενικού κόστους, δημιουργεί προϊόντα value for money, τα οποία καθαρίζουν και απολυμαίνουν, χωρίς να «λερώνουν» τον πλανήτη. «Προς το παρόν, δημιουργήσαμε δύο τύπους προϊόντων, ένα απολυμαντικό και ένα απολυμαντικό – καθαριστικό επιφανειών, τα οποία έχουν τη θέση τους σε κάθε σπίτι, γραφείο, επιχείρηση, παντού. Οι δήμαρχοι Νεάπολης – Συκεών, Καλαμαριάς και Τρικάλων βλέπουν επίσης θετικά την αγορά των προϊόντων μας ιδιαίτερα για τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Μάλιστα, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών προτίθεται να δωρίσει στη επιχείρησή μας τη συσκευή παραγωγής, που μέχρι στιγμής μας προσφέρει ευγενικά το Τμήματος Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», εξηγούν τα παιδιά.

Με όραμα έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, οι μαθήτριες και μαθητές του Πειραματικού Λυκείου του ΠΑΜΑΚ προτείνουν στροφή στα φυσικά υλικά και φέρνουν την υγεία και την ευεξία του δάσους στην καθημερινότητά τους. «Σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία προβλέπει μια πολιτική “βιώσιμων προϊόντων”, επικεντρωμένη στη μείωση της σπατάλης υλικών, υιοθετούμε τη φιλοσοφία ESG (Environment, Social, Governance) και ενώνουμε τις προσπάθειές μας με όσους δεσμεύονται για να μην αυξηθεί η μέση θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από 1,5°C τα επόμενα χρόνια», τονίζουν οι δημιουργοί της My_Pine.

Όπως λένε, γι’ αυτούς η εικονική μαθητική επιχείρηση, που με πολύ κέφι και μεράκι έστησαν δεν είναι απλώς ένας σχολικός όμιλος που τούς βοηθά να αποκτήσουν γνώσεις, να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τους άλλους μέσα από τους ρόλους και τα καθήκοντα που ανέλαβαν. «Η My_Pine είναι ο τρόπος που εμείς επιλέξαμε για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, ένα βιώσιμο μέλλον, έναν πράσινο πλανήτη!», υπογραμμίζουν.

Το επιχειρηματικό βίντεο που ετοίμασαν οι μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Λυκείου του ΠΑΜΑΚ είναι διαθέσιμο στο: https://www.youtube.com/watch?v=TcJio2wTpqc. Η ομάδα είναι ενεργή και στα social media (Instagram/ https://www.instagram.com/mypine_ja/, Facebook/ https://www.facebook.com/people/Mypine-Jagreece/100077454646555/, Twitter/ https://mobile.twitter.com/mypineja)

Η ομάδα, οι καθηγητές και οι υποστηρικτές τους

Στην ομάδα της My_Pine συμμετέχουν οι μαθητές και μαθήτριες: Μαρία-Ελευθερία Τσιαούση – γενική διευθύντρια, Θεοδώρα Μπίλλια – υποδιευθύντρια, Νικόλαος Γαβριηλίδης– στέλεχος Τμήματος Πληροφορικής, Αφροδίτη Γώγου- διευθύντρια Τμήματος Παραγωγής, Ιωάννα Δημητριάδου- στέλεχος Τμήματος Marketing, Μελίττα Κλεάνθους- διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, Κορίνα Μαλασίδη- διευθύντρια Marketing, Βασίλειος Μαλασίδης– στέλεχος Τμήματος Παραγωγής, Λωίδα Μαραντίδου- στέλεχος Τμήματος Πωλήσεων, Ανδρέας Ομήρου- στέλεχος Παραγωγής, Δημήτριος Παπαγεωργίου- διευθυντής Πληροφορικής, Ισαάκ Πολυχρόνης Σαμουηλίδης- στέλεχος Τμήματος Παραγωγής, Κωνσταντίνα Σαραφείδη- στέλεχος Τμήματος Marketing, Ζωή Σεβαστίδου- στέλεχος Τμήματος Πωλήσεων, Δήμητρα Στρακαλή- στέλεχος Τμήματος Πληροφορικής, Βασίλειος Τσερκέζης- διευθυντής Οικονομικού Τμήματος και Νικόλαος Χατζηαντωνίου- στέλεχος Τμήματος Marketing.

Πολύτιμοι συνοδοιπόροι τους σε αυτό το διαφορετικό ταξίδι στην (εικονική) επιχειρηματικότητα, είχαν τα παιδιά τους καθηγητές τους Άννα Ματσιώρη, Νικόλαο Τερψιάδη και Κυριακή Βασιλού. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή των συμβούλων – εθελοντών της ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης Ιωάννη Παπαδόπουλου και Γεώργιου Βαρελά, του καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεωργίου Νταλού, της δασάρχη Θεσσαλονίκης Τατιάνας Καλαϊτζή και του δασολόγου Φώτη Κιορτσή, του δημάρχου Νεάπολης Συκεών Σίμου Δανιηλίδη και του αντιδήμαρχο Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη, του δημάρχου Καλαμαριάς Ι. Δαρδαμανέλη του δημάρχου Τρικάλων Δ. Παπαστεργίου και του επιχειρηματία Δημήτριου Λακασά.

Ένα σχολείο με παράδοση στις διακρίσεις

Το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει δημιουργήσει παράδοση στην υλοποίηση Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας, την οποία ευελπιστούν να συνεχίσουν και φέτος τα παιδιά της My_Pine, αλλά κυρίως να βιώσουν την ξεχωριστή εμπειρία της συμμετοχής στο πρόγραμμα του Junior Achievement Greece.

«Η πρόκληση για όλους μας είναι πολύ μεγάλη! Οι συμμαθητές/τριές μας πέρσι, μέσω του ίδιου Προγράμματος, δημιούργησαν την Επιχείρηση FlowOn, και κατέκτησαν την πρώτη θέση στη χώρα μας και τη δεύτερη στην Ευρώπη. Θέλαμε, λοιπόν, να βιώσουμε κι εμείς την εμπειρία που με τόσο ενθουσιασμό μάς περιέγραψαν!», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ώρα μηδέν για την Ευρώπη; Η ξηρασία στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 500 ετών – Στέρεψε η πηγή του Τάμεση

Η στάθμη του Ρήνου κατεβαίνει συνεχώς, ενώ στέρεψε η πηγή του Τάμεση. Η ξηρασία στην Ευρώπη πλησιάζει τα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων...

Η υποδοχή του Ιερού λειψάνου του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή από το Άγιον Όρος στην Τιφλίδα

Η παράδοση από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπιαδίου Γέροντα Εφραίμ τεμαχίου από το ιερό λείψανο του Οσίου Ιωσήφ του...

Σαρηγιάννης για υποπαραλλαγή Κένταυρο: Αν μπει στη χώρα και κυριαρχήσει θα δούμε χιλιάδες κρούσματα από Σεπτέμβρη

Αν η υποπαραλλαγή Κένταυρος θεωρήσουμε ότι μπαίνει στην χώρα τον Αύγουστο, θα δώσει ένα νέο κύμα, το οποίο θα αρχίσει να εξελίσσεται...

Εφορία: Ποιες οφειλές παραγράφονται και πότε

Οι παραγραφές των οφειλών στην εφορία κατεβαίνουν από την 20ετία στην 10ετία, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αρκεί να μην...