29 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022
Αρχική MEDIA Lo-fi: Αίσθημα νοσταλγίας και ζεστασιάς στον ήχο του σήμερα

Lo-fi: Αίσθημα νοσταλγίας και ζεστασιάς στον ήχο του σήμερα

Σε έναν κόσμο όπου κυνηγάμε συνεχώς το τέλειο, τουλάχιστον σε ότι φιλοδοξούμε να κυκλοφορήσει ως εμπορικό προϊόν, οι ατέλειες κατά τη διαδικασία της παραγωγής χαρακτηρίζονται ως ελάττωμα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το τελικό προϊόν παύει να έχει αξία, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με καλλιτεχνικό έργο.

Χαρακτηρσιτικό παράδειγμα αποτελούν οι ατέλειες στο πλαίσιο μιας ηχογράφησης, που μπορεί να οφείλονται σε λάθος, ελλειπή εξοπλισμό ή σε σκόπιμη επιλογή. Πρόκειται για τις Lo-fi ηχογραφήσεις που κερδίζουν όλο και περισσότερο κόσμο στις πλατφόρμες μουσικού streaming.

Ως Lo-fi (αλλιώς lofi ή low-fi που προέρχεται από το low fidelity, δηλαδή χαμηλή πιστότητα) χαρακτηρίζεται μία μουσική ηχογράφηση όταν συμπεριλαμβάνει στοιχεία που συνήθως θεωρούνται ανεπιθύμητα σε επαγγελματικό επίπεδο, όπως λάθος νότες, παρεμβολές από το γύρω περιβάλλον ή άλλου είδους ατέλειες σε ηχητικά σήματα. Το Lo-fi άρχισε να χαρακτηίζεται ως ιδιαίτερο αισθητικό ρεύμα στη μουσική από τη δεκαετία του ’80 και επίσης μπορεί να αναφέρεται ως DIY μουσική (από το Do It Yourself).

Καλλιτέχνες που ενέπνευσαν τη Lo-fi αισθητική, είναι μεταξύ άλλων οι Beach Boys, R. Stevie Moore, Todd Rundgren, Ariel Pink, Beck και άλλοι, με τον dj William Berger να πιστώνεται τη διάδοση του όρου κάπου στο 1986, μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές που πραγματοποιούσε στο ραδιοφωνικό σταθμό WFMU, στο Νιου Τζέρσι.

Σαν όρος ωστόσο, υπάρχει από τη δεκαετία του ’50, με το Oxford English Dictionary να τον περιλαμβάνει στην έκδοση του 1976 υπό τον ορισμό της «παραγωγής ήχου λιγότερο καλής ποιότητας από το hi-fi». Στις κριτικές μουσικής μέχρι τη δεκαετία του ’80 δεν υπήρχε καμία εκτίμηση για το Lo-fi, μέχρι που αναδείχθηκε ένας ρομαντισμός για τις ηχογραφήσεις στο σπίτι και γενικότερα τη μουσική παραγωγή με περιορισμένα μέσα, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του ’90 να είναι πλέον κατανοητό ποιές παραγωγές μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του Lo-fi. Έτσι, το 2003 το Λεξικό της Οξφόρδης δίνει ένα δεύτερο ορισμό για τον όρο, ο οποίος κάνει λόγο για «ένα είδος ροκ μουσικής που χαρακτηρίζεται από ελάχιστη παραγωγή, δίνοντας έναν ακατέργαστο και απλό ήχο».

Το Lo-fi συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την κουλτούρα των κασετών, την DIY culture, τον πρωτογονισμό (primitivism) και την πολιτισμική νοσταλγία. Αποτέλεσε δε, τη βάση για τα είδη chillwave και hypnagogic pop.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει για την παραγωγή μουσικής από ποπ μέχρι avant-gard στο σπίτι, με βασικό εξοπλισμό, οδήγησε πολλές σύγχρονες παραγωγές να κατηγοριοποιούνται ως Lo-fi. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι ορισμένοι καλλιτέχνες έφτασαν στο σημείο να αναζητούν εξοπλιμό περασμένων δεκαετιών ώστε να αποτυπώσουν όσο καλύτερα γίνεται την ιδιαίτερη «ατμόσφαιρα» του Lo-fi.

Έτσι, φτάνουμε στα τέλη της δεκαετίας του 2010, όπου μια μορφή μουσικής downtempo με την ετικέτα “Lo-fi hip hop” ή “chillhop” έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής σε πλατφόρμες μουσικού streaming όπως Spotify, Twitch, YouTube και άλλα. Αρκετά από αυτά τα Lo-fi κανάλια προσελκύουν εκατομμύρια χρήστες και παίρνουν πάρα πολλά θετικά σχόλια και κριτικές. Φαίνεται πως κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας προτιμούν αυτή τη μουσική ως ένα ηχητικό background για τη δουλειά ή το διάβασμα, που τους βοηθά να συγκεντρωθούν και να μην αποσπούνται. Η έμπνευση για αυτά τα μοντέρνα στυλ προέρχεται κυρίως από τους καλλιτέχνες Nujabes και J Dilla, δίνοντας μια νέα πνοή στη Lo-fi αισθητική.

Η αμερικανίδα τραγουδίστρια Weyes Blood λέει πως η νοσταλγία έχει γίνει πολύ δημοφιλής σήμερα επειδή η τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή είναι πανταχού παρούσες. Έτσι, ειδωλοποιούμε το παρελθόν στο οποίο αυτές οι έννοιες είχαν πολύ μικρότερο αντίκτυπο στη ζωή μας. Είναι άξιο παρατήρησης ωστόσο το πώς ή μη επαγγελματική χρήση της τεχνολογίας στην παραγωγή της μουσικής, δημιούργησε ένα ρεύμα αισθητικής το οποίο η σύγχρονη τεχνολογία προσπαθεί να αναπαράγει, δίνοντας του νέα νοηματοδότηση μέσα από την αξία που αυτό έχει για τον κόσμο που ακούει μουσική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H Ουκρανία απειλεί ότι θα γκρεμίσει τη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία

Η Ουκρανία απείλησε σήμερα ότι θα κατεδαφίσει τη γέφυρα του Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να συνδεθεί η Ρωσία με...

Στο Καστελλόριζο η έκθεση του ιδρύματος της Βουλής «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22»

Την έκθεση «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22» παρουσιάζει στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης (Καστελλόριζο, 21-28 Αυγούστου...

Υπουργείο Εργασίας: Τι προβλέπεται για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση

Τις προβλέψεις της εγκυκλίου, που έχει εκδοθεί στις 15 Ιουνίου 2022 και είναι αναρτημένη στον δικτυακό τόπο του υπουργείου Εργασίας και...

Η Ρωσία προβλέπει ότι η τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί το 2022

Η Ρωσία προβλέπει ότι η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου της θα υπερδιπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά...