Οι ειδικοί περιμένουν μια επόμενη έξαρση της πανδημίας από τον επόμενο μήνα, πιθανότατα και μια νέα υποπαραλλαγή.
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεταφέρεται πλέον η διασπορά του κορονοϊού, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν πως ένα επόμενο κύμα έρχεται όλο και πιο κοντά όσο βαδίζουμε προς το χειμώνα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να καταγράφει αύξηση 22% μέσα σε μια εβδομάδα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι επίσης ανεβασμένες κατά 31%.
Υπενθυμίζεται ότι πανελλαδικά το προηγούμενο επταήμερο (19-25/9/22) είχαν καταγραφεί 44.775 κρούσματα, με +24% εβδομαδιαία μεταβολή.
Οι λόγοι της ανόδου
Αφενός το άνοιγμα των σχολείων, αφετέρου η σταδιακή μετακίνηση προς τους κλειστούς χώρους θεωρούνται οι βασικές αιτίες για την άνοδο των νέων διαγνώσεων, που προβληματίζει τους ειδικούς. Παράλληλα, θεωρείται πως η ανοσία μετά τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης έχει εκλείψει, εξού και το υψηλό ποσοστό των επαναλοιμώξεων (αφορούν το 25% των μολύνσεων), σε συνδυασμό με την απουσία μέτρων προφύλαξης, με εξαίρεση την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε υγειονομικούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Παράλληλα, η πραγματοποίηση των εμβολιασμών με τα επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν στην παραλλαγή Όμικρον γίνεται με σχετικά αργό ρυθμό, ακόμη και στις ευπαθείς ομάδες.
Οι νέες υποπαραλλαγές φέρουν πολλαπλές αλλαγές (μεταλλάξεις) στην πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο κορονοϊός διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και τα μολύνει, κάτι που εξηγεί γιατί παρατηρείται ολοένα συχνότερα το φαινόμενο να μολύνονται εμβολιασμένοι, ιδίως αν έχει περάσει καιρός από τότε που έκαναν την τελευταία δόση.