33.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κ. Ζέρβας: Δυναμική επιστροφή στην ανάπτυξη με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση χρηματοδοτικών...

Κ. Ζέρβας: Δυναμική επιστροφή στην ανάπτυξη με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων

Tον τόνο για δυναμική επιστροφή στην ανάπτυξη μετά την πολυετή -οικονομική και πανδημική- κρίση και μάλιστα μέσα από τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων έδωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας σήμερα (24/11) το μεσημέρι στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης για τον δημοτικό προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για την καινούρια χρονιά.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, σε μια περίοδο κατά την οποία η πανδημία άφησε ένα σημαντικό αποτύπωμα στα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης, που αποτιμάται σε περίπου 12 εκατ. ευρώ, η Δημοτική Αρχή επέλεξε να ακολουθήσει μια πολιτική οικονομικών ελαφρύνσεων και συγχρόνως επικέντρωσε τις προσπάθειές της στη διεκδίκηση εξωγενών χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση έργων, δράσεων και αναπτυξιακών παρεμβάσεων χωρίς την επιβάρυνση του δημότη.


Για το 2022 στο προσχέδιο του δημοτικού προϋπολογισμού έχουν ήδη εγγραφεί κονδύλια 60 εκατ. ευρώ από εξωγενείς χρηματοδοτικές πηγές, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα θα είναι πολύ υψηλότερο, αφού μέσα στην καινούρια χρονιά αναμένονται οι εγκρίσεις έργων από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” αλλά και η έκδοση προσκλήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, με το δεδομένο μάλιστα ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη λάβει διαβεβαίωση ότι θα χρηματοδοτηθεί με δέκα εκατ. ευρώ στο σκέλος των ψηφιακών λύσεων.


Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στην πολιτική οικονομικών ελαφρύνσεων που ακολουθείται όλο αυτό το διάστημα, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι στα δύο χρόνια διοίκησης “μειώσαμε τα δημοτικά τέλη οριζόντια για νοικοκυριά και επαγγελματίες κατά 30%”, ενώ “βρισκόμαστε δίπλα στο επιχειρείν” με απαλλαγές τελών και μέτρα στήριξης.


Μιλώντας για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι διαμορφώνεται για το 2022 σε περίπου 35 εκατ. ευρώ, με τα 2/3 του προϋπολογισμού των έργων να καλύπτονται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.


“Στον πυρήνα της πολιτικής μας βρίσκονται παρεμβάσεις που αφορούν τη σύγχρονη προσέγγιση στον σχεδιασμό για τον δημόσιο χώρο, τη βιώσιμη κινητικότητα, την ενίσχυση του πρασίνου, τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τη μέριμνα για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας, προσθέτοντας ότι παράλληλα με σειρά μεγάλων έργων που προωθούνται “δείχνουμε τη φροντίδα μας σε κάθε γειτονιά μέσα από ένα πλέγμα ουσιαστικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων”.


Προϋπολογισμός άνω των 400 εκατ. ευρώ


Τα βασικά μεγέθη του δημοτικού προϋπολογισμού, ο οποίος και εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ, παρουσίασε στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας.


“Ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και θέτει σε προτεραιότητα την καθημερινότητα, είναι αλληλέγγυος, καθώς περιλαμβάνει σειρά κοινωνικών πρωτοβουλιών, και είναι αναπτυξιακός, αφού ενσωματώνει ένα τεχνικό πρόγραμμα που τονώνει την επιχειρηματικότητα και αλλάζει το πρόσωπο της πόλης, δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση στο τουριστικό προϊόν και στο branding της Θεσσαλονίκης”, επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.


Τεχνικό πρόγραμμα


Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης παρουσίασε στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης το προσχέδιο του τεχνικού προγράμματος για την καινούρια χρονιά, το οποίο περιλαμβάνει έργα 35 εκατ. ευρώ και εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση με το 2019 κατά 75%.


Σύμφωνα με το πλάνο παρεμβάσεων που εξέθεσε ο κ. Κυριζίδης, ξεχωριστή θέση στον προγραμματισμό για τη νέα χρονιά καταλαμβάνουν η εκπόνηση μελετών για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους και για το ντεκ της παλιάς παραλίας, η ανάπλαση των Στάβλων Παπάφη, το “Πάρκο για Όλους” στην περιοχή της Τούμπας, σειρά έργων στον τομέα της σχολικής στέγης, κ.ά.


Για τον σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα του αστικού πρασίνου μίλησε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γερμανικός Τύπος: Οι ελπίδες της Κύπρου στην “Αφροδίτη”

Οι δυνατότητες αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τα πιθανά προβλήματα στις σελίδες του γερμανικού Τύπου. "Η Κύπρος...

Η Gazprom προειδοποιεί για φυσικό αέριο κοντά στα 400 ευρώ η μεγαβατώρα

Η ρωσική κρατική Gazprom δήλωσε σήμερα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να εκτοξευθούν το χειμώνα έως και κατά 60% πλησιάζοντας...

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι γονείς της 8χρονης που πέθανε μέσα σε εγκαταλελειμμένο όχημα σε καταυλισμό Ρομά στο Χαλάνδρι

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι γονείς της 8χρονης που πριν τρεις μέρες εντοπίστηκε νεκρή, μέσα σε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο σε καταυλισμό των...

Κορονοϊός: 73.710 κρούσματα κορονοϊού 8 έως 14 Αυγούστου, 258 θάνατοι και 118 διασωληνωμένοι

Τα στοιχεία που αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορoνοϊό (COVID-19) την εβδομάδα αναφοράς ISO 32/2022 (08...