26.4 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Ιλίρ Μέτα: ''Είμαι περήφανος για τη συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία''

Ιλίρ Μέτα: ”Είμαι περήφανος για τη συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία”

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, Τρἰτη 11 Ιουνίου 2019, στο προεδρικό Μέγαρο των Τιράνων, μίλησε ο κ. Μέτα, παρουσία του προέδρου του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου Αλβανίας Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, του Αρχιμουφτή της Μουσουλμανικής κοινότητας Μπουγιάρ Σπαχίου, του Αρχιεπισκόπου των Καθολικών Γεώργιου Φρέντο , του επικεφαλής των Μπεκτασί Εντμόντ Μπραχίμι και του υπεύθυνου της Ευαγγελικής Αδελφότητας πάστορα Ylli Doçi.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ

Ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα ανέφερε ότι «είμαι υπερήφανος, που το κράτος μου έχει στα θεμέλιά του τη συνύπαρξη και την αρμονία των θρησκευτικών κοινοτήτων. Αυτό ήταν ένα από τα ισχυρότερα σημεία του λαού μου ανά τους αιώνες.

Η θρησκευτική αρμονία είναι μια από τις πιο πολύτιμες αξίες της Αλβανίας».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «η ιστορία μας έχει βιώσει επίσης περιόδους σκοταδιού ενάντια στη θρησκεία.

Το ολοκληρωτικό κομμουνιστικό καθεστώς είχε απαγορεύσει τη θρησκευτική ελευθερία. Η ιστορία δεν είναι απλώς μια υπενθύμιση, αλλά και ένα μάθημα στις νέες γενιές να μην επιτρέψουν ποτέ μια ολοκληρωτική και αθεϊστική κατάσταση, όπου η ελευθερία χάνεται και η ελπίδα σβήνει».

Επαίνεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες, που μέσα «από την καθημερινή τους δρἀση αποτελούν πρότυπο για την κοινωνία, για την πολιτική τάξη, για το διάλογο και τη συνεργασία ως του μόνου τρόπου επίλυσης πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων.

Εύχομαι οι προσευχές σας για την ειρηνική επίλυση των πολιτικών συγκρούσεων στην Αλβανία να ακουστούν από όλους!».

Στο συνέδριο συμμετείχαν κληρικοί από τις τέσσερις μεγάλες θρησκευτικές κοινότητες της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδἰου και των Σκοπίων, καθώς και πρεσβευτές άλλων χωρών.

Ο αληθινός σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας κάθε ανθρώπινου προσώπου και της αξιοπρέπειάς του, είναι η σταθερή γραμμή πλεύσης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Επεδίωξε και τα κατάφερε στην Αλβανία οι ειρηνικές φωνές και πράξεις των θρησκειών να αποτελούν πνεύμονες συνεργασίας και να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά προς όφελος του λαού.

Η θρησκευτική συνείδηση με την ποικιλία των μορφών της, έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει με διαφόρους τρόπους στην ανάπτυξη ειρηνοφόρων τάσεων και, γενικότερα, στην καλλιέργεια της αλληλοκατανόησης.

Βαθιά πεποίθηση του κ. Αναστασίου, που αποτελεί και στάση ζωής του, είναι ότι η ειρήνη αρχίζει από μέσα μας, από το βάθος της υπάρξεώς μας.

Συνδέεται με την ταπείνωση, τη συγγνώμη, την ελευθερία από το μίσος, από την πικρία, τη ζήλεια και ανθεί με τη διαρκή κοινωνία με τον Θεό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Πώς μία ηλικιωμένη κατάφερε να ξεφύγει από τα δίχτυα κυκλώματος απατεώνων

Το αρχικό σοκ για την 85χρονη από τη Θεσσαλονίκη ήταν μεγάλο όταν απάντησε στο τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένας...

10 λιγότερο γνωστοί λόγοι που χρειαζόμαστε τις διακοπές

Από τη Σύλβα Σαραφίδου, ψυχολόγο, MSc, AKC, υποψήφια διδάκτωρ, (www.ideaspsychology.com).Remaining Time-0:00FullscreenMute Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς,...

Πως να προστατεύσετε τα αδέσποτα ζώα το καλοκαίρι;

Τα αδέσποτα ζώα το καλοκαίρι ταλαιπωρούνται πολύ μέχρι να βρουν ένα μπολάκι με καθαρό νερό ή ένα σκιερό μέρος προκειμένου να προστατευθούν...

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «ξαναζωντανεύει» το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας, ανασκευάστηκε με εξαιρετικές λεπτομέρειες και την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά...