21 C
Thessaloniki
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Η νέα γενιά των καλλιτεχνών της EMC συνομιλεί με τον τόπο,το χρόνο...

Η νέα γενιά των καλλιτεχνών της EMC συνομιλεί με τον τόπο,το χρόνο και τον τρόπο του “καλύτερου ήχου μετά τη σιωπή”

Η διεθνώς καταξιωμένη δισκογραφική εταιρεία ECM (Εdition of Contemporary Music) του χαρισματικού παραγωγού Manfred Eicher (Μάνφρεντ Άιχερ) το 2019 συμπληρώνει μισό αιώνα δημιουργικής παρουσίας. Πρόκειται για μια πορεία που σηματοδοτήθηκε από την απελευθέρωση εκρηκτικών καλλιτεχνικών δυνάμεων, όπου για πρώτη φορά γινόταν δυνατό να ηχογραφηθεί η δουλειά τους με μια μοναδική προσοχή στην ατμόσφαιρα, την ηχητική αρτιότητα και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Η ECM έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 1.700 δίσκους αναδεικνύοντας καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο από κάθε μουσικό ιδίωμα της έντεχνης έκφρασης των ημερών μας (Keith Jarrett, Carla Bley, Jan Garbarek, Chick Corea, Pat Metheny, Art Ensemble of Chicago, Ελένη Καραΐνδρου, Αrvo Pärt και 600 ακόμη ενεργοί καλλιτέχνες).

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη την οποία επέλεξε το κορυφαίο label για να πραγματοποιήσει την ετήσια συνάντηση αντιπροσώπων και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο το 2019, στο διάστημα 1-3 Μαρτίου, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την ΑΝ Μusic.
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη του ευρωπαϊκού Νότου επιλέγεται για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου γεγονότος. H παρουσία του ιδρυτή και παραγωγού της ECM Μanfred Eicher, που πρόσφατα έλαβε τη διάκριση του μέλους της London Royal Academy of Music, δίνει στο ίδιο το γεγονός μια σπάνια ακτινοβολία και βαρύτητα.

Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων, η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, όπου θα παρουσιαστούν καλλιτέχνες της νέας γενιάς της ECM: Το Mats Eilertsen Τrio από τη Νορβηγία, η Elina Duni από την Αλβανία και το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου από την Ελλάδα συνομιλούν με τον χρόνο, τον χώρο και τον τρόπο του «καλύτερου ήχου μετά τη σιωπή».

Ο Mats Eilertsen με το τρίο του θα παρουσιάσει τη νέα δισκογραφική του πρόταση υπό τον τίτλο And Then Comes The Night. Ο εξαιρετικά ατμοσφαιρικός Νορβηγός μπασίστας θα μεταφέρει με το τρίο του τα τόσο γνώριμα στην ΕCM τοπία του Βορρά.
Το Μats Eilertsen Trio (Harmen Fraanje – πιάνο, Mats Eilertsen – ακουστικό μπάσο, Thomas Strønen – ντραμς) θα παρουσιάσει τη δουλειά του για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Η εντυπωσιακή φωνή της Elina Duni με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών, στη νέα της δουλειά υπό τον τίτλο Partir, πρόκειται να αφηγηθεί τις δικές της εκδοχές μεγάλων τραγουδιών που διέτρεξαν τη μνήμη του ευρωπαϊκού χώρου, αλλά και προσωπικές καταθέσεις μνήμης από την πατρίδα της, την Αλβανία.

Επίλογος της συναυλίας αυτής, το κουαρτέτο του Έλληνα Σωκράτη Σινόπουλου, (Σωκράτης Σινόπουλος – λύρα, Γιάννης Κυριμκυρίδης – πιάνο, Δημήτρης Τσεκούρας – μπάσο, Δημήτρης Εμμανουήλ – ντραμς), που θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση τις νέες του συνθέσεις υπό τον τίτλο Meta-modal.

Αναλυτικότερα:


Mats Eilertsen Trio And Then Comes The Night
Harmen Fraanje: πιάνο
Mats Eilertsen: ακουστικό μπάσο
Thomas Strønen: ντραμς

Αντλώντας έμπνευση από τη νουβέλα Summer Light, And Then Comes The Night του Ισλανδού συγγραφέα Jón Kalman Stefánsson, ο Νορβηγός μπασίστας Mats Eilertsen συνθέτει ένα πιάνο τρίο με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία: Πρόκειται για τον ιδιοφυή Ολλανδό πιανίστα Harmen Fraanje  και τον εξαιρετικά ατμοσφαιρικό συμπατριώτη του Thomas Strønen. Ο Mats Eilertsen συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τους πιο ενδιαφέροντες νέους καλλιτέχνες της νορβηγικής σκηνής της jazz, ανάμεσά τους οι: Tord Gustavsen, Trygve Seim, Mathias Eick, Nils Økland, Wolfert Brederode, Jakob Young κ.ά.
Προχωρήσαμε στο στούντιο έχοντας στα χέρια μας μόνο κάποιες ιδέες και το περίγραμμα κάποιων συνθέσεων. Πήγαμε με την προσδοκία να ακούσουμε ο ένας τον άλλον και να δούμε τι είναι αυτό που μπορεί να συμβεί… Παίξαμε χωρίς ακουστικά, χωρίς ενίσχυση, φυσικά, προσπαθώντας να διερευνήσουμε αυτό τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ατμόσφαιρας της μουσικής, εξηγεί ο Mats Eilertsen.
Το αποτέλεσμα είναι μια μουσική λεπτών αποχρώσεων, συλλογική, με λιγοστά σόλο, συχνά κοντά στη φόρμα ενός τραγουδιού δίχως λόγια, υπηρετώντας αυτό που ήθελαν οι καλλιτέχνες: μια μουσική που κυλάει σαν ένα ποτάμι, άλλοτε ήρεμα και άλλοτε δυναμικά σαν ένας στρόβιλος διαθέσεων που μοιράζονται μεταξύ τους και με το κοινό τους. Οι μουσικοί θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

 

Elina Duni Partir
Elina Duni: φωνή, πιάνο, κιθάρα, κρουστά
H γεννημένη στα Τίρανα Elina Duni, έχοντας μια επιτυχημένη καλλιτεχνική πορεία με τα δύο άλμπουμ στην ECM που προηγήθηκαν, παρουσιάζει αυτή την περίοδο κάτι διαφορετικό.
Πρόκειται για μια σειρά συνθέσεων υπό τον τίτλο Partir, όπου μουσική από την Αλβανία, το Κόσοβο, την Αρμενία, την Ελβετία, την Ιταλία, το περίφημο γαλλικό τραγούδι και η αραβο-ανδαλουσιανή παράδοση, συνδέονται με την υπέροχη φωνή της, με τη συνοδεία του πιάνου, των κρουστών ή της κιθάρας. To νήμα που διαπερνά και ενώνει αυτό το τόσο διαφορετικό υλικό είναι βέβαια οι προσωπικές διασυνδέσεις της με αυτά τα τραγούδια καθώς και η καλλιτεχνική της ματιά στην ενορχήστρωση και τις διασκευές. Δώδεκα τραγούδια σε εννέα διαφορετικές γλώσσες μεταφέρουν το συναίσθημα πολύ διαφορετικών σημείων και όψεων του ευρωπαϊκού χάρτη, από το εμβληματικό Je ne sais pas του Jacques Brel μέχρι το Amara Terra Mia του Domenico Modugno.

Πώς όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους;
Πάντα μου άρεσε να επικοινωνώ με τους ανθρώπους με διαφορετικές γλώσσες. Κάθε τραγούδι το αγαπάς για τους δικούς του λόγους και συνδέεσαι μαζί του στο χρόνο. Είναι όμως και μια καλλιτεχνική συνδήλωση: Ήθελα να πω μια «μεγαλύτερη ιστορία», προβάλλοντας την παγκοσμιότητα των τραγουδιών αυτών την ίδια στιγμή που η εξοικείωση με το άγνωστο, η απόσταση απέναντι στο διαφορετικό, η εμπειρία της συμβίωσης με το «άλλο» είναι εξίσου καίρια ζητήματα της εποχής μας, σημειώνει η Elina Duni.

 

Σωκράτης Σινόπουλος: λύρα     Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο

Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο  Δημήτρης Εμμανουήλ: ντραμς

Βλέποντάς τον για πρώτη φορά να παίζει, ανακαλύπτει κανείς το εύρος των συναισθημάτων και της εκφραστικότητας που μεταφέρονται μέσω της λύρας αλλά και τη δυναμική του ήχου που παράγεται από αυτό το ιστορικό τοξωτό όργανο.
O χαρακτηριστικός λυγμός της λύρας του Σωκράτη Σινόπουλου έχει ακουστεί σε πολλές ηχογραφήσεις της ECM μέχρι σήμερα. Εδώ και δύο δεκαετίες ο Σινόπουλος έχει συνεργαστεί με συνθέτες, μουσικούς και ερμηνευτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από αυτή τη διαδρομή, έχει βρει τη δική του προσωπική φωνή ως δημιουργικός μουσικός.
Παίζω ένα όργανο που συνδέεται με μια συγκεκριμένη παράδοση και ζω σε έναν τόπο όπου η παράδοση είναι πραγματικά ισχυρή. Υπάρχουν πολλά θετικά σημεία σε μια ισχυρή παράδοση. Είναι σα να έχεις μια μηχανή του χρόνου που μπορεί να σε ταξιδέψει στο μεσαίωνα ή στην ιστορία της Ελλάδας και των Βαλκανίων, πηγαίνοντάς σε σε πολλές χώρες. Μου άρεσε που όλα αυτά τα χρόνια υποστήριξα την παράδοση της πατρίδας μου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Όμως πρόσφατα κάτι νέο γεννήθηκε, κάτι πιο οικουμενικό ας πούμε, που γεφυρώνει και συνδυάζει όλες τις προηγούμενες μουσικές μου εμπειρίες, λέει ο Σωκράτης Σινόπουλος.
To meta-modal  είναι μια νέα σειρά συνθέσεων που παρουσιάζεται στο κοινό για πρώτη φορά..

 

 

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κτίριο Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Έναρξη: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)
Πληροφορίες – εισιτήρια: 2310 895.938/9, www.tch.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε 94 εκατομμύρια ευρώ σε 20 κράτη-μέλη για την αγορά διαγνωστικών τεστ COVID-19

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι χορήγησε 94 εκατομμύρια ευρώ σε 20 κράτη-μέλη για την αγορά διαγνωστικών τεστ COVID-19 προκειμένου να διευκολυνθεί...

Σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 την Τρίτη 28/9

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 από τον ΕΟΔΥ, την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου είναι τα ακόλουθα: Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα»,...

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες την Τρίτη

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα ηπειρωτικά, στο Βόρειο Αιγαίο και στο Ιόνιο την Τρίτη, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει στα βορειοδυτικά...

Δεύτερη αποστολή ελληνικής ανθρωπιστικής βοηθείας στον Λίβανο

Με 417 παλέτες με τρόφιμα, νερά, βρεφικές και παιδικές τροφές, είδη προσωπικής υγιεινής, αναλώσιμα για προστασία από Covid-19, φάρμακα και ιατρικά και...