25.5 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022
Αρχική ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η Google αναθεωρεί ορισμένες αλλαγές αποκλεισμού διαφημίσεων στο Chrome

Η Google αναθεωρεί ορισμένες αλλαγές αποκλεισμού διαφημίσεων στο Chrome

Αυτό δεν είναι κάτι που απασχολούσε ιδιαίτερα το μέσο χρήστη, μέχρι που οι προγραμματιστές των επεκτάσεων επεσήμαναν ότι μία από τις προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσε να αποτρέψει τη λειτουργία πολλών ad blockers (συμπεριλαμβανομένου του uBlock Origin). Ενώ η Google δεν έχει παραιτηθεί εντελώς από τα σχέδιά της, έχει κάνει παραχωρήσεις, μετά από τη δημόσια κατακραυγή και τις νομικές απειλές που δέχτηκε.

Το τρέχον API για τις επεκτάσεις Chrome, το οποίο ονομάζεται Manifest V2, εισήχθη το 2012. Από τότε το Chrome έχει πέσει θύμα κακόβουλων επεκτάσεων πολλές φορές. Με το Manifest V3, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, η Google ελπίζει να μειώσει την πιθανή ζημιά που θα μπορούσαν να κάνουν οι κακόβουλες επεκτάσεις, αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση και προσθέτοντας νέες λειτουργίες.

Μια από τις προτεινόμενες αλλαγές είναι ένα νέο declarativeNetRequest API, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το webRequest API που χρησιμοποιούν πολλές επεκτάσεις (συμπεριλαμβανομένων των AdBlock Plus και uBlock Origin). Με απλά λόγια, αντί για επεκτάσεις που κάνουν οι ίδιες το φιλτράρισμα του δικτύου, θα παρέχουν μια λίστα φίλτρων που θα αναλύει το Chrome.

Όπως είναι λογικό το να αποστέλλεται κάθε αίτημα δικτύου σε μια επέκταση και ο browser να κάνει παύση έως ότου η επέκταση στείλει μια απάντηση, θα επιβραδύνει την απόδοσή του. Η Cliqz, η εταιρεία πίσω από τη δημοφιλή επέκταση του προγράμματος περιήγησης Ghostery, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις των ad blockers και τα αποτελέσματα δεν συμπίπτουν με αυτά που δήλωσε η Google.

Η μελέτη που πραγματοποίησε η Cliqz έδειξε ότι η μέση επίπτωση απόδοσης σε δημοφιλή ad blockers – συμπεριλαμβανομένων των Ghostery, uBlock Origin και AdBlock Plus – ήταν συχνά μικρότερη από 0,05 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ενώ το έγγραφο σχεδιασμού ανέφερε ότι το υπάρχον API θα μπορούσε να επιβραδύνει μόνο το Chrome, στην πράξη, δεν είναι κάτι που θα αντιλαμβανόταν ο μέσος χρήστης.

Η Cliqz είχε δηλώσει προηγουμένως την απογοήτευσή της για τις προτεινόμενες αλλαγές στο API. Σε μια δημοσίευση, η εταιρεία έγραψε: “Προσποιούνται ότι το κάνουν αυτό για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητας και του προγράμματος περιήγησης, ωστόσο στην πραγματικότητα οι χρήστες θα μένουν με πολύ περιορισμένους τρόπους για να εμποδίσουν τρίτους να παρακολουθούν τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα ή να παρεμποδίζουν το ανεπιθύμητο περιεχόμενο.

Η Google το κάνει αυτό για να προστατεύσει την διαφημιστική της δραστηριότητα ή απλά για να επιβάλει τους δικούς της κανόνες σε όλους τους άλλους. Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια ακόμα περίπτωση κατάχρησης της θέσης που κατέχει στην αγορά. Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα προχωρήσουμε σε καταγγελία.”

Σε απάντηση της κατακραυγής των προγραμματιστών και των χρηστών, ο μηχανικός του Chrome Devlin Cronin, έγραψε ότι προστίθενται νέες λειτουργίες στο API αντικατάστασης και υπερασπίστηκε την εταιρεία, λέγοντας ότι όλες οι αλλαγές είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Περιγράφει επίσης τις αλλαγές που έγιναν στην πρόταση με βάση το feedback των προγραμματιστών. Εν ολίγοις, το παλιό API θα σταματήσει τελικά να είναι σε θέση να μπλοκάρει τα αιτήματα δικτύου, αλλά η Google έχει χαλαρώσει ορισμένους από τους περιορισμούς για το νέο API.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φοροδιαφυγή: Ποιοι επαγγελματίες γλιτώνουν το «λουκέτο» αλλά κινδυνεύουν με πρόστιμα – φωτιά

Γλιτώνουν το «λουκέτο» αλλά κινδυνεύουν με πρόστιμα – φωτιά στην περίπτωση που πιαστούν να μην κόβουν αποδείξεις. Πρόκειται για 15 κατηγορίες...

Θεσσαλονίκη: Πτώμα γυναίκας σε σήψη σε μπανιέρα – Συνελήφθη ο γιoς της

Νεκρή μέσα στη μπανιέρα του σπιτιού της, φορώντας τα ρούχα της και σε προχωρημένη σήψη, βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης μία 79χρονη στην περιοχή...

Η NASA έχασε επαφή με το μικρό σκάφος Capstone που κατευθύνεται στη Σελήνη

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι διακόπηκε για άγνωστο λόγο η επικοινωνία της με τη μικροσκοπική διαστημοσυσκευή Capstone, μεγέθους φούρνου...

Παιχνίδια λογικής: Δύο δραστηριότητες που αυξάνουν εγγυημένα το IQ στο νήπιο

Τα νήπια λύνουν προβλήματα μέσω δοκιμής και λάθους. Αυτό με τη σειρά του τα βοηθά να σκεφτούν λογικά. Ποιος δεν έχει...