Ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για άδειες λογισμικού για το ελληνικό Δημόσιο, έπειτα από την διαγραφή της Ελλάδας από από τη «Λίστα Παρακολούθησης 301» που τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και περιλαμβάνει τις χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν πειρατικό λογισμικό στο Δημόσιο.
Ειδικότερα, στην έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ (United States Trade Representative), «η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των θεμάτων προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας» και ως εκ τούτου διαγράφηκε από τη λίστα. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας συμπεριλαμβανόταν στη λίστα εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.
Το σκεπτικό του εκπροσώπου Εμπορίου, όπως δημοσιεύεται στην έκθεση, είναι ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση της ευρείας χρήσης μη αδειοδοτημένου λογισμικού στο Δημόσιο, ενώ έχει εισαγάγει νομοθεσία για την επιβολή προστίμου σε όσους διαθέτουν πλαστά προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας. «Η ευρεία χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού στο ελληνικό Δημόσιο απασχολούσε εδώ και χρόνια τους κατόχους των δικαιωμάτων. Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ελλάδα έλαβε σαφή μέτρα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, διαθέτοντας πάνω από 39 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά αδειών λογισμικού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, κάνοντας μνεία στη διαδικασία προκήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού για 110.000 άδειες λογισμικού για το ελληνικό Δημόσιο, μέσω εταιρικής σύμβασης (Enterprise Agreement). Η υλοποίηση του διαγωνισμού είναι προϊόν συνεργασίας των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο συντονισμός για τη διαγραφή της χώρας από τη «Λίστα Παρακολούθησης 301» έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών. Καταπολεμάται έτσι μια χρόνια παθογένεια, η οποία αποτελούσε εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των εταιριών λογισμικού. Ταυτόχρονα, αυξάνεται σημαντικά η αξιοπιστία των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου, καθώς σταματά η εγκατάσταση και χρήση πειρατικού λογισμικού, πρακτική που ενέχει σοβαρούς κινδύνους.